Οι μεγάλες εκπτώσεις στα δημόσια έργα, ο Πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού Ι. Λιανός, η προαναγγελία ελέγχων και οι καταγγελίες από 2 Έλληνες εργολάβους και από ξένες τεχνικές εταιρίες που έχουν μείνει εκτός νυμφώνος *Όλο για Ιβάν ακούμε και …Σαββίδη δεν βλέπουμε: Βρίσκεται πράγματι στην Ελλάδα; Και αν ναι, γιατί δεν τον βλέπει κανείς; Κρύβεται; Τι φοβάται; *Η αναβίωση της μεγάλης κόντρας: «Κάλυψη απέξω» φέρεται να επικαλείται ο Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση Μ. Σάλλα – Παγκρήτιας *Δύο «ξένοι» στο ίδιο κόμμα: Επιχείρηση προσέγγισης του Ν. Δένδια με τον Αντώνη Σαμαρά, δια μέσω επιχειρηματικών και παραπολιτικών κύκλων, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές και τα πιθανά αδιέξοδα *Στην τελική ευθεία το deal της Τέρνα Ενεργειακής, θα κλείσει το αργότερο τον Σεπτέμβριο και σε τιμή πέριξ των 22 ευρώ!

0
26

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στον κλάδο των τεχνικών εταιριών καθώς ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού κύριος Λιανός φέρεται πολύ προβληματισμένος από τις εξαιρετικά χαμηλές εκπτώσεις, στα όρια μόλις του 10%, οι οποίες παρατηρούνται ανεξαιρέτως σε όλους τους διαγωνισμούς των μεγάλων έργων του ελληνικού Δημοσίου!

Ο κ. Λιανός, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν δύναται να αμφισβητηθούν, θεωρεί τις εν λόγω χαμηλές εκπτώσεις ύποπτες, ότι είναι επαναλαμβανόμενες σε όλα ανεξαιρέτως τα έργα του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και όχι τυχαίες ή αποσπασματικές και πιθανόν υποκρύπτουν «μοιρασιές» και «προσυμφωνίες» μεταξύ των εργολάβων που θα πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά και σε βάθος!!!

Την ίδια στιγμή στην Επ. Ανταγωνισμού αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και ειδικότερα την DGcomp έχουν φτάσει καταγγελίες από Έλληνες και ξένους κατασκευαστές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στην εγχώρια αγορά έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ολιγοπωλίου (καρτέλ) και νοθεύεται ο ανταγωνισμός, με συνυπευθυνότητα των αρμοδίων ελληνικών αρχών!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πρόκειται για καταγγελίες στις οποίες έχουν προβεί 2 Έλληνες εργολάβοι, ένας πρώην μεγάλος και ένας μικρός, αλλά και πολλές ξένες τεχνικές εταιρίες που διαχρονικά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και που την ώρα τούτη έχουν τεθεί εκτός νυμφώνος!

Πάντως, ανεξαρτήτως των καταγγελιών αυτών και το εάν υπάρχουν προσυμφωνίες ή όχι μεταξύ των Ελλήνων εργολάβων, το γεγονός είναι πως το επίπεδο των εκπτώσεων της τάξης του 10% όχι μόνο δεν είναι χαμηλό βάσει των δεδομένων του σήμερα, αλλά πιθανότατα ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θεωρείται βέβαιος ότι οι εργολάβοι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν το ανεκτέλεστο των έργων τους.

Και τούτο διότι το κόστος πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ο πληθωρισμός τρέχει, τα επιτόκια ανεβαίνουν όπως και το κόστος δανεισμού, ενώ ακόμη παρά τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχουν αναθεωρηθεί οι συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου – εργολάβων, που έχουν υπογραφεί σε παλαιές τιμές που με βάση τα δεδομένα του σήμερα αδιαμφισβήτητα δεν βγαίνουν!!!

Όλο για Ιβάν ακούμε και …Σαββίδη δεν βλέπουμε! Βρίσκεται πράγματι στην Ελλάδα; Και αν ναι, γιατί δεν τον βλέπει κανείς; Κρύβεται; Τι φοβάται;

Ιβάν εδώ, Ιβάν εκεί, Ιβάν και παραπέρα! Ξαφνικά ο Ρώσος επιχειρηματίας φέρεται να επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από 2,5 χρόνια «εξαφανισμένος»!

Και διαμένει, όπως διαδίδουν τα ελεγχόμενα έντυπα του στο Πόρτο Καρράς και ειδικότερα στη βίλα Γαλήνη απολαμβάνοντας την ηρεμία του εμβληματικού ξενοδοχειακού συγκροτήματος της Χαλκιδικής! Παράλληλα μέσω τηλεδιασκέψεων συνομιλεί με παράγοντες του ΠΑΟΚ και των λοιπών επιχειρήσεων του όπως ο ΟΛΘ, το Μακεδονία Παλλάς κα!

Ωστόσο όπως ακριβώς συνέβη πέρυσι, όταν και δεν εξακριβώθηκε η παρουσία του στο Πόρτο Καράς όπου δήθεν διέμενε, έτσι και φέτος όλο το σκηνικό της εν Ελλάδι παρουσίας του είναι θολό, ομιχλώδες. Καλύπτεται από μια αχλή μυστηρίου, με αναπάντητα ερωτήματα!

Γιατί αφού είναι στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Πόρτο Καράς που απέχει μόλις μισή ώρα από την Θεσσαλονίκη, δεν πηγαίνει ο Ιβάν Σαββίδης μια βόλτα στο γήπεδο της Τούμπας να τον δει ο κόσμος και να ενθουσιαστεί! Η έστω στα γραφεία των επιχειρήσεων του, να τον δει έστω μια φορά ο κορμός των βασικών συνεργατών του με τα μάτια του!

Γιατί σε απόσταση μόλις μισής ώρας από την συμπρωτεύουσα δεν δέχεται επισκέψεις των πολύ άμεσων συνεργατών του στο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Χαλκιδικής, για να συζητήσουν δια ζώσης όλα τα κρίσιμα επιχειρηματικά ζητήματα, όπως αυτά που δεν μπορούν να ειπωθούν σε τηλεδιασκέψεις με την παρουσία πλείστων όσων προσώπων;

Γιατί τέλος πάντων, προκειμένου να πάψουν οι αμφιβολίες, δεν τραβάει ένα βίντεο μέσω του οποίου θα πιστοποιείται η παρουσία του στο Πόρτο Καρράς, με την εμφάνιση της μαρίνας σκαφών, των ξενοδοχείων, των βιλών και του προσωπικού, που από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε κανείς από το οποίο ούτε τον έχει δει, ούτε τον έχει ακούσει!!!

Προφανώς θα τον σερβίρουν από καφέ μέχρι φαγητό οι άνδρες της προσωπικής του ασφαλείας! Και όχι τα γκαρσόνια και οι σερβιτόροι του ξενοδοχειακού συγκροτήματος!

Το γεγονός, στο διά ταύτα, είναι ένα: Ιβάν ακούμε και Ιβάν δεν βλέπουμε!

Και αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο Ρώσος επιχειρηματίας είτε δεν βρίσκεται στην Ελλάδα και η παρουσία του στη βίλα Γαλήνη του Πόρτο Καρράς είναι ένα παραπλανητικό σχέδιο, είτε είναι πράγματι στην Ελλάδα και «κρύβεται»! Και δεν θέλει ούτε να τον βλέπουν, ούτε να τον συναντούν επειδή προφανώς κάτι φοβάται…

Η αναβίωση της μεγάλης κόντρας! «Κάλυψη απέξω» φέρεται να επικαλείται ο Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση Μ. Σάλλα – Παγκρήτιας και Fit and Proper του πρώην μεγαλοτραπεζίτη και του γιου του στο ΔΣ της συνεταιριστικής τράπεζας!

Για το ανοιχτό και κρίσιμο ζήτημα της Παγκρήτιας συνεταιριστικής τράπεζας, όπου εμπλέκονται Τράπεζα της Ελλάδος, Μιχάλης Σάλλας και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα την ώρα τούτη, έχουμε αποκαλύψει και αναδείξει όλες τις πτυχές της υπόθεσης!

Με πρώτο το θέμα του Fit and Proper ως προς το πρόσωπο του γιου του Μιχάλη Σάλλα στο ΔΣ της τράπεζας το οποίο επικαλέσθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, σε μια διαδικασία πρωτοφανώς ταχύτατη, με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή του χρηματιστηρίου να μην εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρονται να είχαν εξασφαλιστεί μέσα από τη συμμετοχή πολύ σοβαρών ιδιωτών επενδυτών!

Η εν λόγω υπόθεση ωστόσο δεν εξαντλήθηκε στην προσωρινή (;) μη έγκριση του ενημερωτικού αλλά είχε και ενδιαφέρουσα συνέχεια!!!

Μόλις ο γιος του Μ. Σάλλα παραιτήθηκε από το ΔΣ της Παγκρήτιας για να διευκολύνει τη διαδικασία και να απεμπλέξει την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης Μ. Σάλλας αυτοπροτάθηκε ως μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας, στη θέση του γιου του, καθώς πλέον με οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Αθηνών έχει αθωωθεί ομοφώνως για όλες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί από την Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Τρ. Πειραιώς!

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του Μ. Σάλλα για νέο μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας, στη θέση του παραιτηθέντος γιου του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέσυρε από τα συρτάρια θαμμένη υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Τρ. Πειραιώς προ 12ετίας, η οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει εξετασθεί και να τελεσιδικήσει σε όλα τα επίπεδα, διοικητικά αλλά και ποινικής δικαιοσύνης!

Η Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς κυρία Λαζαράκου κατά πληροφορίες εισηγήθηκε στο ΔΣ της περασμένης εβδομάδας την επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα και την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω!

Γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αντιπροέδρου κυρίας Στάμου αλλά και ενός ακόμη μέλους του ΔΣ! Καθώς τυχόν επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα εγείρει ζήτημα Fit and Proper και δίνει τη δυνατότητα στον Γιάννη Στουρνάρα να «κόψει» τον πρώην πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς από το ΔΣ της Παγκρήτιας και επί της ουσίας να τινάξει την αύξηση κεφαλαίου στον αέρα και μαζί της όλο το εν εξελίξει τραπεζικό project!

Τελικά η πρόταση της κυρίας Λαζαράκου για επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα «πέρασε» από το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς με ψήφους 5-2 χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να κατακυρωθεί ακόμη αφού το θυελλώδες ΔΣ διεκόπη!!!

Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές εκ των έσω υποστηρίζουν ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με την σκληρή στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην υπόθεση της Παγκρήτιας σε σχέση με το Fit and Proper του Μιχάλη Σάλλα και του γιου του και η οποία πιθανότατα βάζει ταφόπλακα στο μείζον τραπεζικό σχέδιο της συνεταιριστικής τράπεζας που έχει ήδη συμφωνήσει την απόκτηση της συνεταιριστικής Χανίων αλλά και του ελληνικού κομματιού της HSBC, μιλώντας σε στενούς του κύκλους επικαλείται «κάλυψη απέξω» με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται ως προς την έκβαση της υπόθεσης!!!

Αλήθεια ή πρόσχημα; Σε κάθε περίπτωση το άμεσο μέλλον θα δείξει…

Δύο «ξένοι» στο ίδιο κόμμα! Επιχείρηση προσέγγισης του Ν. Δένδια με τον Αντώνη Σαμαρά, δια μέσω επιχειρηματικών και παραπολιτικών κύκλων, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές και τα πιθανά αδιέξοδα!

Μαθαίνω ότι, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις, τα σενάρια ακυβερνησίας, κατακερματισμού του πολιτικού συστήματος και αδυναμία της ΝΔ να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις προσεχείς εθνικές εκλογές, επιχειρηματικοί και παραπολιτικοί κύκλοι επιδιώκουν να επιφέρουν προσέγγιση του Αντώνη Σαμαρά με τον Νίκο Δένδια!

Ως γνωστόν οι σχέσεις των δύο ανδρών υπήρξαν κακές από την εποχή της διακυβέρνησης Σαμαρά, όταν ο τότε πρωθυπουργός, που υπήρξε για να είμαστε δίκαιοι από τους πιο επιτυχημένους των τελευταίων χρόνων και συγκράτησε τη χώρα από την κατάρρευση, θεώρησε ότι ο Ν. Δένδιας τον υπονόμευε για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων με τα οποία είχε συγκρουσθεί!

Σήμερα, χρόνια μετά, οι τόνοι της αντιπαράθεσης έχουν πέσει, η «οργή» έχει κοπάσει και οι συγκυρίες έχουν αλλάξει. Ο Ν. Δένδιας θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν 1 διάδοχος του Κυριάκου Μητσοτάκη εάν και όταν προκύψει θέμα ηγεσίας και αφού προηγουμένως ο νυν πρωθυπουργός δεν καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση!

Υπάρχουν ακόμη και διάφορα άλλα σενάρια που κυκλοφορούν για εκλογές ανάδειξης αρχηγού μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα εάν προκύψει πολιτικό αδιέξοδο, ωστόσο τούτο στην εποχή της δημοκρατίας της βάσης και της κοινωνίας, θα θεωρηθεί εκτροπή!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόσωπα που στηρίζουν (από το παρασκήνιο και όχι μόνο) τον Ν. Δένδια φέρεται να έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να αποκαταστήσουν τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος και ισχύ στην κοινοβουλευτική ομάδα διαθέτει, αλλά και επιρροή στη βάση της κεντροδεξιάς παράταξης!

Στην τελική ευθεία το deal της Τέρνα Ενεργειακής, θα κλείσει το αργότερο τον Σεπτέμβριο και σε τιμή πέριξ των 22 ευρώ!

Μου λένε καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, ότι η υπόθεση της Τέρνα Ενεργειακής εξελίσσεται έτσι όπως ακριβώς έχει αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή το Radar!

Το deal θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον και εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, όπως από την αρχή έχουμε καταγράψει.

Οι διαπραγματεύσεις με την Macquarie έχουν διακοπεί, όχι με πρωτοβουλία των Αυστραλών όπως κάποιοι κακοπροαίρετοι και άσχετοι έγραψαν, αλλά μετά από κίνηση της διοίκησης της εισηγμένης επιχείρησης για συγκεκριμένους λόγους!

Αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με 2 κορυφαία funds – επενδυτικές τράπεζες του πλανήτη, που εδώ και καιρό είχαν κάνει offer σε τιμές υψηλότερες έως και 1,82 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με την τιμή που πρόσφερε η Macquarie, εκ των οποίων το ένα είναι η First Senter με την οποία η ΓΕΚ Τέρνα σε κοινοπραξία θα διεκδικήσει την παραχώρηση της Αττικής οδού στον σχετικό διαγωνισμό και το άλλο, μεγάλη επενδυτική τράπεζα με έδρα το Τόκυο!!!

Οι πληροφορίες λένε πως το deal θα κλείσει στα επίπεδα πέριξ των 22 ευρώ, ενώ ήδη μεγάλη χρηματιστηριακή εταιρία έχει ανεβάσει την τιμή στόχο στο ΧΑ στα 23 ευρώ!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here