Οικονόμου: Αύξηση της άδειας μητρότητας για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, από 6 σε 9 μήνες

0
14

Αύξηση της ειδικής άδειας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές επισημαίνει με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου η αύξηση της άδειας μητρότητας προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το νομοσχέδιο δόθηκε την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και περιλαμβάνει ρυθμίσεις υλοποίησης του κοινωνικού πακέτου που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται σήμερα ειδική άδεια προστασίας μητρότητας χρονικής διάρκειας έξι μηνών, ενώ έπειτα από την ψήφιση της νέας ρύθμισης η άδεια θα αυξηθεί στους εννέα μήνες.

Τι είναι η άδεια μητρότητας

Η άδεια αυτή χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού-λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση της ετήσιας κανονικής άδειας, εφ’ όσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση της ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

Το δικαίωμα της λήψεως ειδικής εξάμηνης άδειας προστασίας μητρότητας ασκείται με αίτηση που υποβάλει η ίδια η δικαιούχος ή δι’ αντιπροσώπου στην αρμόδια υπηρεσία του πρώην ΟΑΕΔ εντός 60 ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αδειών.

Οι εργαζόμενες μητέρες μπορούν να ζητήσουν ειδική άδεια για την ανατροφή του παιδιού τους από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αρκεί να:

είναι ασφαλισμένες στον ΕΦΚΑ
να απασχολούνται σε επιχειρήσεις
ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

 

Διαβάστε ακόμη:

Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό: Σχετικά με την μετά Δημητριάδη εποχή στο Μαξίμου
Love Island: Η Κλαούντια «έκλεψε» τον άντρα της Ιωάννας – «Είσαι τραγική, φίδι, ήταν που…ιά αυτό που έκανες»
Άντζελα Γκερέκου: «Όλη η περιουσία του Τόλη Βοσκόπουλου κατασχέθηκε, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε σιωπήσει»
Χένρι Χόλτερμαν: Πρώτος στόχος το 9,9% της Alpha Bank για τον Ολλανδό του Ελλάκτωρα

Πηγή: radar.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here