Μητσοτάκης: Ξεκάθαρο μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ είναι ενωμένο να στηρίξει την Ουκρανία

0
37

Για την κατάσταση στην Ουκρανία και το ενιαίο μέτωπο που πρέπει να σχηματίσει η ΕΕ στο θέμα της ενέργειας, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

«Θα έχουμε την ευκαιρία με την παρουσία του προέδρου Μπάιντεν να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, να επιβεβαιώσουμε την αρραγή ευρωπαϊκη ενότητα έναντι αυτής της βάρβαρης επιθεσης στην Ουκρανία και τη στήριξή μας στον πρόεδρο Ζελένσκι. Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας που οριοθετεί το πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και να εκφράσουμε τις ελληνικές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε, αναφερόμενος στα ενεργειακά: «Αύριο το πρωί θα έχουμε μια σημαντική συζήτηση για την ενέργεια. Η κρίση στην Ουκρανία έχει συνέπειες σε όλους του πολίτες και τις επιχειρήσις. Τα κράτη μέλη λαμβάνουν μέτρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ωστόσο αυτό δεν αρκεί, χρειάζεται συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Έχουμε καταθέσει σαν ελληνική κυβέρνηση πρόταση για επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του φυσικού αερίου, ώστε να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων. Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η ΕΕ να προμηθεύεται αέριο ως υπερεθνική οντότητα, είτε για το αέριο μέσω αγωγών είτε για το υγροποιημέμο αέριο, όπως κάναμε με τον κορωνοϊό και την αγορά εμβολίων. Πρέπει όλα τα μέλη να εκχωρήσουν στην ΕΕ αυτή την αρμοδιότητα, ώτε να ενισχύσουμε την αγοραστική μας δύναμη και να αποκλιμακώσουμε τις τιμές φυσικού αερίου».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here