Μηταράκης: Η Ελλάδα αποτελεί μόλις το 4% των αφίξεων μεταναστών στην ΕΕ

0
31

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου, «σχετικά με την πλατφόρμα υποβολής μεταγενέστερης αίτησης», τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον πύλη εισόδου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «φέτος θα είμαστε περίπου το 4% των αφίξεων στην ΕΕ, από πάνω από 60% των αφίξεων που ήμασταν το 2015, Δεν είμαστε πλέον η πύλη εισόδου».

Μάλιστα, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επισήμανε ότι ενώ υπήρχαν 202.000 εκκρεμή αιτήματα ασύλου το καλοκαίρι του 2019, σήμερα έχουν μείνει 35.000, και θα φτάσουμε σχεδόν στο μηδέν έως το τέλος του χρόνου.

Αναφερόμενος στην αίσθηση ότι έχουμε εκατομμύρια ξένους στην Ελλάδα, ο Νότης Μηταράκης είπε ότι «αυτό δεν ισχύει», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα είναι το 0,3% του πληθυσμού ενώ οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που ζουν στη χώρα είναι το 0,5% του πληθυσμού».

Απαντώντας στην ουσία της ερώτησης ο κ. Μηταράκης περιέγραψε: «Μεταγενέστερο είναι ένα αίτημα που υποβάλει κάποιος που έχει απορριφθεί το αίτημα ασύλου, όχι βάσει της παλιάς του υπόθεσης, δεν είναι έφεση, αλλά βάσει πιθανόν νέων στοιχείων που μπορεί να έχουν προκύψει.

Αυτά εξετάζονται ταχύτατα κατά προτεραιότητα μέσα σε λίγες μέρες και εάν υπάρχει απορριπτικό και βγαίνει απαράδεκτο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα γι’ αυτόν που υπέβαλε το αίτημα. Επειδή υπήρχε μία καταχρηστική συμπεριφορά σε αυτά τα αιτήματα νομοθετήσαμε πρώτον το 2019 ότι το δεύτερο μεταγενέστερο αγνοείται σε περίπτωση απέλασης, δηλαδή αν κάποιος υποβάλει δεύτερο μεταγενέστερο και έχει εντολή απέλασης, αγνοείται και απελαύνεται και το 2021 βάλαμε και παράβολο 100 ευρώ, στο δεύτερο μεταγενέστερο αίτημα και μετά ώστε να μην ασκείται καταχρηστικά».

Από την πλευρά του, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος είπε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν είναι σύμφωνες με τον προγραμματικό λόγο της ΝΔ για την απέλαση των παρανόμως εισελθόντων, δίνοντας, όπως είπε, στους «λαθρομετανάστες», μια ακόμα ευκαιρία για να παραμείνουν στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Τι ετοιμάζει η Apple: Γιατί με το νέο iPhone δεν θα μένετε ποτέ από σήμα
Η ενεργειακή κρίση μεταλλάσσεται ήδη σε χρηματοπιστωτική
Formula 1: Η πιο ντροπιαστική στιγμή στην ιστορία της Ferrari

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here