Με άνευρες κυρώσεις η Ευρώπη πυροβολεί τα πόδια της

0
34

Ξέρω, αντιδημοφιλής άποψη, αλλά τα οικονομικά είναι κυνική γλώσσα. Και εδώ που φτάσαμε να φοράμε μπουφάν μέσα στο σπίτι Απρίλιο μήνα σχεδόν (!), είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Η εξαρτημένη Ευρώπη των κουπονιών βενζίνης επιβάλλει “βάναυσες κυρώσεις” στη Ρωσία της αυτάρκειας. Υπάρχει κάτι που δε βλέπω εγώ ή μήπως να σταματήσουμε να χειροκροτούμε το γυμνό αυτοκράτορα;

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Διαβάζω σε διεθνή και εγχώρια σάιτ ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία είναι οι πιο μεγάλες ever κι ότι άρα η χώρα θα έχει αναπόφευκτα τη μεγαλύτερη ύφεση. Μιλούν για χρεοκοπία και ποντάρουν κιόλας σε αυτήν.

Εγώ δεν καταλαβαίνω πως γίνεται μια χώρα τόσο αυτάρκης από την οποία εξαρτάται ζωτικά η Ευρώπη να είναι αυτή που θα πονέσει περισσότερο από τις κυρώσεις και να χειροκροτάμε κιόλας γι’ αυτό;

Αρχικά αν χρεοκοπήσει η Ρωσία (ή μαλλον την χρεοκοπήσουμε) θα είναι σαν να διώχνουμε από την αλάνα το παίδι που έχει τη μπάλα. Μπορεί να μη συμπαθείτε πλέον αυτό το παιδί, αλλά όλοι θέλουμε να παίξουμε μπάλα (και στην περίπτωση μας δε μπορούμε χωρίς αυτήν). Ελπίζω να συμβιβάζεστε με κανά πατημένο τενεκεδάκι γιατί με αυτό θα καταλήξουμε να παίζουμε.

Αυτό δεν είναι τιμωρία, αυτό είναι αυτοκτονία

Μην ακούσω περί ηθικής. Δεν υπάρχει ηθική στο παγκόσμιο θέατρο. Εδώ μιλάμε για επιβίωση. Πάντα έτσι είναι, όλα τα υπόλοιπα είναι marketing. Δεν κόβεις το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεσαι. Δε λέω ότι δεν πρέπει να τιμωρήσουμε τη Ρωσία. Αλλά θέλετε να επιβάλλετε κυρώσεις; Ε κάντε το πραγματικά, μέχρι τέρμα. Όχι ανούσια ημίμετρα που τελικά μόνο εμάς βλάπτουν. Επειδή το είπε ο Αμερικάνος. Που βάζει την Ευρώπη να κάνει τη σκατοδουλειά, κι αυτός άρχοντας ασφαλής στο νησί του κλασσικά.

Μας παίρνει για κυρώσεις αντρίκιες; Όχι απ΄οτι φαινεται. Ε ας το βουλώσουμε κι ας κάνουμε τουμπεκί, όπως κάναμε με δεκάδες άλλους “δίκαιους” πολέμους. Και πάμε παρακάτω. Διότι όχι τον επόμενο χειμώνα δε βγάζουμε απ το κρύο, αλλά ούτε άνοιξη απ ότι φαίνεται.

Που και να χρεοκοπούσε δηλαδή η Ρωσία, εντάξει… Στην εποχή μας “χρεοκοπία” είναι μια στάμπα μόνο! Αν είναι όρθια η Ελλάδα που είναι χρεοκοπημένο ζόμπι χωρίς ενεργειακή αυτάρκεια, τότε μια χαρά θα επιζήσει και “χρεοκοπημένη” η εύπορη Ρωσία.

Η Ρωσία θα αντέξει. Εμείς;

Είναι γελοίο και ανυπόστατο οικονομικά να λέμε ότι η Ρωσία θα έχει μεγαλύτερη ύφεση και θα πονέσει. Εμείς θα πονέσουμε. Τα δικά μας τα φυντάνια μάλιστα πανηγυρίζουν πως θα χει και υψηλότερο πληθωρισμό, άρα εμείς είμαστε “καλά” (γι αυτο δεν εχουμε να παμε ουτε μεχρι το περίπτερο).

Θα υπάρξει ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΥΦΕΣΗ, η Ρωσία πιθανόν θα έχει κι αυτή ναι, αλλά ΕΜΕΙΣ θα έχουμε περισσότερη, κι αυτό μετράει. Κι εφόσον υπάρχει αλληλοεξάρτηση των δύο σωμάτων (Ευρώπη-Ρωσία) και ανταλλαγή ενέργειας (ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ) αυτό πρακτικά σημαίνει πως μακροπρόθεσμα η δική μας ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ύφεση θα μεταφραστεί μαθηματικά σε ΚΕΡΔΟΣ για τη Ρωσία. Άρα για ποιες χρεοκοπίες και τι κυρώσεις μιλάμε?

Τα οικονομικά ειναι zero sum game. Είναι ποιος ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ (την ανάπτυξη), ή στην περίπτωση μας της παγκόσμιας ύφεσης, ποιος την εχει ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ (την ύφεση). Και οι προικισμένοι Ρώσοι την εχουν ξεκάθαρα πάνω από το μέσο όρο. Οπότε μαντέψτε ποιος θα μείνει με… την ύφεση στο χέρι. Ας φαίνεται μικρή, σημασία έχει ότι κερδίζει των υπολοίπων. Ανταγωνισμός είναι και ανταλλαγή ενέργειας.

Τι να κάνουμε παιδιά, αυτή είναι η πικρή αλήθεια. ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ. Είμαστε εξαρτημένοι. Και θέλουμε μαγκιές. Ας τις κάνουμε, αλλά έρχεται πείνα. Τουλάχιστον θα πείνασουμε μετο κεφάλι ψηλά, ε;

Δεν κόβεις το κλαδί που κάθεσαι, εφόσον δεν έχεις φτερά να πετάξεις

Εφόσον εμείς είμαστε οι εξαρτημένοι από αυτούς, τελικά αυτοί θα βγουν δυνατότεροι. Είναι σαν να χεις 5 χωριά και ένα κεφαλοχώρι, και να του λες “δε κανουμε πια εμπόριο μαζί σου”. Ποιος θα πάθει τη μεγαλυτερη ζημια? Ο αυτάρκης σε ΟΛΑ που παράγει και ταϊζει και τους γύρω ή αυτός που παράγει 1 πράγμα και έχει ανάγκη από άλλα 10? Τελικά ποιος απομονώνεται και αποκόπτεται από ζωτικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενέργειας, διατροφής, και βγαίνει χαμένος;

Κόβεις το κλαδί που κάθεσαι. Ναι, το δέντρο θα χάσει ένα κλαδί. Αλλά εσύ θα φας τα μούτρα σου, και το δέντρο στην τελική κερδισμένο θα βγει, αφού ξεφορτώθηκε ένα ενοχλητικό κουνάβι. Θα βρεθούν άλλα κουνάβια.

Τα πόδια μας πυροβολούμε. Στα οικονομικά πάντα κάποιος χάνει, κι άλλος κερδίζει. Εφόσον εμείς δεν κερδίζουμε, μαντέψτε ποιος το κάνει…

Ειλικρινά, υπάρχει κάτι που δε βλέπω εδώ; Θέλετε να μιλήσουμε και με νούμερα; Δε θα σας αρέσουν, είναι σκληρά και ωμά. Καλύτερα τούτα τα λόγια… Αλλά αν επίμενετε:

Μερικά σκληρά διαγράμματα

Η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας πολλών εμπορευμάτων. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού παγκοσμίως, πίσω από τη Σαουδική Αραβία.

Η Κίνα, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ολλανδία είναι μερικές από τις κορυφαίες χώρες που εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο. Οποιαδήποτε απώλεια πετρελαίου θα επηρεάσει τα διυλιστήρια και την ικανότητά τους να παράγουν προϊόντα πετρελαιοειδών.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας βενζίνης και ντίζελ, ακριβώς πίσω από τις ΗΠΑ.
Η Ρωσία εξάγει τα προϊόντα της κατά βάση στην Ευρώπη.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν την περισσότερη ρωσική βενζίνη και ντίζελ ανά ημέρα.
Ένα σοκ προσφοράς έχει ήδη προκαλέσει εκτίναξη των τιμών καθώς και ελλείψεις καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες αποφεύγουν τις αγορές από τη Ρωσία.

Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου. Το μεγαλύτερο μέρος καταλήγει στην Ευρώπη.
Η Ρωσία έχει ήδη απειλήσει να μειώσει την προσφορά καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν άλλες εναλλακτικές λύσεις.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής ρωσικού natgas μέσω αγωγών.

Η Ρωσία είναι τρίτη στον κόσμο για τις εξαγωγές θερμικού άνθρακα που χρησιμοποιείται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.
Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού άνθρακα.

Όσον αφορά τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, το ρωσικό σιτάρι εξάγεται παγκοσμίως.
Η Ρωσία και η Ουκρανία σταμάτησαν τις εξαγωγές σιταριού που θα επηρεάσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μια επικείμενη κρίση πείνας Όσον αφορά τα βρώσιμα έλαια, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιέλαιου.

Η Ρωσία είναι επίσης κορυφαίος εξαγωγέας λιπασμάτων.
Η μείωση των εξαγωγών λιπασμάτων επιδράσει αρνητικά στους αγρότες στην Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Ασία να έχουν το 2022 μεγάλη συγκομιδή επιδρώντας μια τέτοια εξέλιξη στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων.

Η Ρωσία είναι βασικός προμηθευτής βιομηχανικών και πολύτιμων μετάλλων.
Είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην εξαγωγή νικελίου, ένα κρίσιμο μέταλλο για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Κίνα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού νικελίου.
Η Tesla αύξησε τις τιμές των αυτοκινήτων δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του νικελίου.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου βασίζεται στο ρωσικό αλουμίνιο.
Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας παλλαδίου και πλατίνας στον κόσμο.

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ είναι οι κορυφαίοι εισαγωγείς ρωσικού παλλαδίου, που χρησιμοποιείται κυρίως στους καταλύτες για αυτοκίνητα.

Η Ρωσία είναι επίσης ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας χάλυβα στον κόσμο.

Η Δύση που προσπαθεί να απομονώσει τη Ρωσία από την παγκόσμια οικονομία με καταστροφικές κυρώσεις και να περιορίσει το εμπόριο της παγκοσμίως επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το στασιμοπληθωρισμό που ήδη βιώνουμε.

Μιλάμε για Γ’ΠΠ, αλλά μήπως έχει ήδη ξεκινήσει; Ο δισεκατομμυριούχος Bill Ackman το υποστηρίζει, ο Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν θα διεξαχθεί με όπλα…

Η Ευρώπη «γερνάει» – Τι φανερώνει το ρεκόρ εμπορικού ελλείμματος

Κυρώσεις στις… κυρώσεις

Στασιμοπληθωρισμός σημαίνει 70s δίχως μίνι και Led Zeppelin

Σε ζεστά δολάρια μέσω JP Morgan πλήρωσε η Ρωσία!

Η Ουκρανία γίνεται το τέλειο άλλοθι για τη φτωχοποίηση της Δύσης

Σεργκέι Λαβρόφ: Το μόνο που θα πετύχουν με τις κυρώσεις είναι να μας κάνουν πιο δυνατούς

Μήπως το SWIFT είναι ο Δούρειος Ίππος των τραπεζικών CBDC;

Κυρώσεις: Τι θα απογίνουν τα γιοτ και τα πολυτελή ακίνητα των Ρώσων ολιγαρχών

Μπάιντεν: Κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εμπάργκο στη βότκα και το χαβιάρι

Οι δήθεν κυρώσεις Ρώσων Ολιγαρχών στην Ελλάδα!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here