Καλλιμάνης: Στην αγκαλιά των Τούρκων της Dardanel κι επισήμως

0
31

Στα χέρια του τουρκικού ομίλου Dardanel περνάει και με τη «βούλα» η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων «Καλλιμάνης».

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αιγίου δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουνίου και με βάση το διατακτικό της, επικυρώνει την από 29/11/2021 συμφωνία εξυγίανσης, όπως αυτή τροποποιήθηκε στις 21/1/2022.

Το δικαστήριο δέχθηκε τις προφορικώς ασκηθείσες πρόσθετες παρεμβάσεις (υπέρ της συμφωνίας από τους εργαζομένους και τους πιστωτές που εκπροσωπούν οφειλές ύψους 70 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 88 εκατ. ευρώ), ενώ απέρριψε τις κύριες παρεμβάσεις.

Η ουσία είναι ότι και επίσημα πλέον ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πορεία της ιστορικής επιχείρησης, έστω και υπό τουρκικό έλεγχο, αφού όλες οι προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, –με κορυφαία αυτή από την Pillarstone-, ναυάγησαν.

Το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των υποχρεώσεων της «Καλλιμάνης». Υπενθυμίζεται ότι από πέρυσι τον Αύγουστο υπεγράφη ανάμεσα στη “Dardanel” και τις πιστώτριες τράπεζες συμφωνία πώλησης των δανείων στο 10% της αξίας τους. Έτσι ο τουρκικός όμιλος κατέβαλε για τα δάνεια περί τα 6,05 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,8 εκατ. ευρώ θα διαθέσει για την πληρωμή πιστωτών πλην τραπεζών.

Παράλληλα, την ενδιάμεση περίοδο, από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας μέχρι την ολοκλήρωση της συναλλαγής, έχει συμφωνηθεί να καταβάλει 50.000 ευρώ κάθε μήνα για την πληρωμή των εργαζομένων και 25.000 ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα για τις εγκαταστάσεις της «Καλλιμάνης» στο Αίγιο.

Η είσοδος της τουρκικής Dardanel

Η γνωστή εταιρεία μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια διάσωσης έπειτα από μια μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες, πέρασε το 2018 στα χέρια της Pillarstone της ευρωπαϊκής πλατφόρμας διαχείρισης μεγάλων υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, του αμερικανικού fund KKR. Ωστόσο η αιφνίδια αποχώρηση της Pillarstone από την Ελλάδα άφησε εκτεθειμένη την εταιρεία.

Έτσι, στο νέο διαγωνισμό πώλησης το «παρών» έδωσαν το επενδυτικό fund SME Remedium Cap του Νίκου Καραμούζη, η βουλγαρική Impala του επιχειρηματία Δημήτρη Βιντζηλαίου και ένα ακόμη fund από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την καλύτερη προσφορά, όμως, έδωσε η τουρκική Dardanel Onentas που ανήκει στην επιχειρηματική οικογένεια Ονούν, με έδρα στο Τσανάκαλε της Κωνσταντινούπολης.

Η Dardanel ιδρύθηκε το 1984 και αποτελεί ισχυρό παίκτη στην τουρκική αγορά κονσερβοποιημένων ψαριών. Πρόθεση της διοίκησης της Dardanel, όπως έχει εκφραστεί σε σχετικές δηλώσεις, είναι να λειτουργήσει τις μονάδες επεξεργασίας αλιευμάτων της Καλλιμάνης σε πλήρη δυναμικότητα και να επενδύσει στο δυνατό εμπορικό σήμα της με στόχο να ξαναγίνει η κορυφαία μάρκα στην κατηγορία κατεψυγμένων ψαριών και θαλασσινών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here