Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία και σήμερα – Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

0
51

Άστατος θα είναι ο καιρός και σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, καθώς αναμένονται βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα κεντρικά και νότια τμήματα του Ιονίου και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Παράλληλα, αισθητή θα είναι και η πτώση της θερμοκρασίας.

Την ίδια ώρα, η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει σταδιακά από την αφρικανική σκόνη.

Λασποβροχές, πάντως, θα υπάρχουν μέχρι και σήμερα, αλλά το κύμα της σκόνης θα κινηθεί ανατολικότερα. Ενδεχομένως τη Μεγάλη Πέμπτη να έχουμε ένα νέο «κύμα» σκόνης αλλά θα είναι πολύ μικρότερης έντασης.

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σήμερα αναμένονται βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας εκτός από τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα. Τοπικές καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στα κεντρικά και νότια τμήματα του Ιονίου και τη Δυτική Πελοπόννησο, όπου είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (πάνω από τα ~1500m στα νότια, πάνω από τα ~1000-1200m στα κεντρικά και πάνω από τα ~900-1000m στα βόρεια), ενώ οι χιονοπτώσεις στη Δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να εκδηλώνονται και σε περιοχές πάνω από τα ~600m. Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αναμένονται στα νότια-νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι «Κατηγορίας 2» όσον αφορά τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI).

Στους παρακάτω προγνωστικούς χάρτες αποτυπώνονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχής 3ωρου για το διάστημα 09:00 – 12:00 (Γράφημα 1) και 15:00 – 18:00 (Γράφημα 2) της Μεγάλης Δευτέρας 18/04.

Γράφημα 1: Το προβλεπόμενο ύψος υετού για το διάστημα 09:00 – 12:00 την Μεγάλη Δευτέρα.

Γράφημα 2: Το προβλεπόμενο ύψος υετού για το διάστημα 15:00 – 18:00 την Μεγάλη Δευτέρα, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -2 έως 7 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 11, στην Ήπειρο από -2 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -2 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 15 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο από διάφορες διευθύνσεις έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο από βόρειες γενικά διευθύνσεις έως 6-7 μποφόρ κυρίως στα βόρεια τμήματα.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και πιθανόν τις απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα ως τις πρωινές ώρες τοπικά στη Θράκη θα είναι ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο (πλην της Κέρκυρας) και στη δυτική Πελοπόννησο έως αργά το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα στην ανατολική Πελοπόννησο και μέχρι νωρίς το πρωί στη Θεσσαλία και τις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Στην Κρήτη δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στις Κυκλάδες βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως το πρωί θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στα νότια λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Στα νότια δυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα νότια από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 08 έως 15 βαθμούς.

ΕΥΒΟΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις πρωινές ώρες και θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here