ΗΠΑ: Το Τέξας ετοιμάζεται να εκτελέσει έναν 78χρονο θανατοποινίτη

0
21

Η Πολιτεία του Τέξας ετοιμάζεται να εκτελέσει σήμερα τον γηραιότερο θανατοποινίτη της, τον Καρλ Μπάντιον, 78 ετών, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός αστυνομικού πριν από 30 χρόνια αλλά, όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοι της θανατικής ποινής, δεν αποτελεί πλέον απειλή για την κοινωνία.

Οι δικηγόροι του προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αλλά αν απορριφθεί το αίτημά τους ο 78χρονος θα εκτελεστεί με θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα στις 18.00 τοπική ώρα.

Οι συνήγοροι του Μπάντιον δεν προσπαθούν να αποδείξουν την αθωότητά του. Όμως στο Τέξας, την Πολιτεία που κρατά το ρεκόρ εκτελέσεων, ένας κατηγορούμενος δεν μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο παρά μόνο αν οι ένορκοι κρίνουν ότι συνιστά απειλή για άλλους. Ο Καρλ Μπάντιον, που πάσχει από αρθρίτιδα, ιλίγγους, ηπατίτιδα και κίρρωση «δεν μπορεί πλέον να είναι επικίνδυνος» αναφέρουν οι δικηγόροι στην προσφυγή τους στην επιτροπή απονομής χάριτος του Τέξας. Η προσφυγή αυτή έχει ήδη απορριφθεί.

«Την περασμένη Τετάρτη, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μετέφεραν τον Καρλ Μπάντιον στο νοσοκομείο, αφού παραπονέθηκε για πόνους στο στήθος. Διαγνώστηκε με πνευμονία. Στην επιστροφή το φορτηγάκι φρέναρε απότομα και ο Καρλ τραυματίστηκε στο κεφάλι», ανέφερε στο Twitter η Χέλεν Πρέτζιν, μια Καθολική μοναχή, γνωστή για τον αγώνα της κατά της θανατικής ποινής.

Οι κατηγορίες

Τον Ιούνιο του 1990, ο Μπάντιον, τον οποίο μεγάλωσε ένας αλκοολικός, βίαιος πατέρας, είχε ήδη καταδικαστεί 13 φορές. Είχε αφεθεί ελεύθερος υπό όρους για το τελευταίο του αδίκημα, μια σεξουαλική επίθεση σε βάρος ανηλίκου.

Κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου οδικού ελέγχου για μια απλή παράβαση, στο Χιούστον, ο Καρλ Μπάντιον πυροβόλησε τον αστυνομικό Τζέιμς Ίρμπι και τον σκότωσε. Καταδικάστηκε σε θάνατο αλλά η ετυμηγορία ανατράπηκε το 2009, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Τέξας έκρινε ότι οι ένορκοι δεν άκουσαν όπως θα έπρεπε την υπεράσπισή του. Το 2012 ωστόσο καταδικάστηκε ξανά σε θάνατο.

Εδώ και 20 χρόνια ο Καρλ Μπάντιον βρίσκεται απομονωμένος στο κελί του επί 23 ώρες την ημέρα. Πέρσι, το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να αναθεωρήσει την καταδίκη του, ωστόσο ο προοδευτικός δικαστής Στίβεν Μπράγιερ σχολίασε ότι η μεγάλη διάρκεια της απομόνωσής του «θέτει σε αμφισβήτηση τη συνταγματικότητα της θανατικής ποινής».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here