ΗΠΑ: Η Μόσχα επικεντρώνεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία

0
37

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, εν αντιθέσει με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος άμυνας.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα η Ρωσία, η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας είπε επίσης ότι η Ρωσία αναζητά να στείλει ενισχύσεις από τη Γεωργία.

Κίεβο: Εξακολουθούμε να ελέγχουμε τη Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δηλώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν τη Μαριούπολη.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου καταγγέλλει τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο δήμαρχος του Χαρκόβου, στην ανατολική Ουκρανία, κατήγγειλε σήμερα τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη του, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας πριν την ρωσική εισβολή.

«Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ, κατά τη διάρκεια μιας αυτοσχέδιας ενημέρωσης εκπροσώπων του Τύπου σε μυστική τοποθεσία για την προστασία από βομβαρδισμούς.

«Καθημερινά γίνονται αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται», κατήγγειλε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν «κατοικημένες περιοχές, πολίτες, υποδομές όπως σχολεία».

«Αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στο Χάρκοβο, ενάντια στην Ουκρανία, εναντίον αμάχων», είπε, εκτιμώντας ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ από τα ρωσικά σύνορα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here