Ηλεκτρικό ρεύμα: Αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για ένα ακόμη τρίμηνο

0
65

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε σε αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος για ένα ακόμη τρίμηνο και συγκεκριμένα έως την 30ή Σεπτεμβρίου, παράλληλα με την παράταση για το ίδιο διάστημα του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού που εφαρμόζεται από τον περασμένο Ιούλιο και έχει συνεισφέρει μέχρι σήμερα πάνω από 3.25 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Παρ’ ότι εκκρεμεί η έγκριση από την Κομισιόν παράτασης των δύο παρεμβάσεων που ελήφθησαν μέσα στην ενεργειακή κρίση έως και το τέλος του 2023, ο Κώστας Σκρέκας μπροστά στον κίνδυνο της αυτόματης επαναφοράς της ρήτρας αναπροσαρμογής με τη λήξη της ισχύος τη 2α Ιουλίου, προχώρησε χθες (17/05) με υπουργική απόφαση μονομερώς στην παράταση αυτών μέχρι το Σεπτέμβριο.

Με αυτόν τον τρόπο, μετατίθεται στη νέα κυβέρνηση η δύσκολη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την παράταση του μέτρου αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφού όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην προοπτική ότι αντιμετωπίζουν με έντονο σκεπτικισμό το ζήτημα, γεγονός το οποίο είναι εις γνώσιν της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες εμφανίζονται έτοιμες να «ανάψουν» το «πράσινο φως» για την παράταση του μηχανισμού ανάκτησης υπερκερδών στην χονδρεμπορική αγορά. Ήδη, εξάλλου, έχουν εγκρίνει έναν παρόμοιο μηχανισμό στην Ισπανία και την Πορτογαλία (Ιβηρικό μοντέλο).

Οι ενστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παράταση του νέου μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ανά μήνα, δέκα ημέρες νωρίτερα βάσει πρόβλεψης για την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής, συνδέονται με τις πολλαπλές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, αλλά και την παραγωγή υπερκερδών στη λιανική, ζήτημα που αναγνωρίσθηκε από το Υπουργείο και παρ’ ότι έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο η ανάκτησή τους, δεν έχει υπογραφεί μέχρι σήμερα η προβλεπόμενη εκ του νόμου υπουργική απόφαση. Κατά αυτόν τον τρόπο, μεταφέρεται και αυτή η «καυτή πατάτα» για την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Υπουργός, εξάλλου, ανακοινώνοντας την τρίμηνη παράταση των δύο μηχανισμών σημείωσε ότι, παρέχεται το κατάλληλο χρονικό διάστημα στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές για τη λήψη των αποφάσεων.

Πάντως, οι προμηθευτές έχουν προεξοφλήσει τη μη έγκριση, από την Κομισιόν, της παράτασης του νέου μηχανισμού τιμολόγησης και καταρτίζουν ήδη τιμολόγια με σταθερούς και μεταβλητούς συντελεστές, προκειμένου να αποφύγουν την δαιμονοποιημένη ρήτρα αναπροσαρμογής. Πολλοί εξ αυτών έχουν έτοιμα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας και έχουν εκκινήσει την ενημέρωση των πελατών τους.

Τα τιμολόγια του Ιουνίου θα έχουν «άρωμα» εκλογών, αφού θα ανακοινωθούν την 20ή Μαΐου, μία ημέρα πριν από τη διεξαγωγή τους. Η αποκλιμάκωση της μέσης τιμής του φυσικού αερίου τον Mάιο στα 34.5€ / ΜWh από τα 41.8€ / MWh τον Απρίλιο και αντιστοίχως της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στα 115€ / MWh από τα 120.44€ / MWh τον Απρίλιου προεξοφλούν μειώσεις των τιμολογίων της τάξεως των 10€ – 15€ / MWh σε σύγκριση με τα τιμολόγια του Ιουνίου. Ωστόσο, η άποψη που επικρατεί στην αγορά είναι ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες μειώσεις, διότι η ΔΕΗ –που ως κυρίαρχος «παίχτης» δίδει τον τόνο– θα συνεκτιμήσει και τον παράγοντα «εκλογές» στη διαμόρφωση του τιμολογίου της.

Συνυπολογίζοντας και τις επιδοτήσεις της τάξεως των 15€ / MWh που έχει προαναγγείλει για τον Ιούνιο ο Υπουργός, Κώστας Σκρέκας, οι τελικές τιμές αναμένεται να κινηθούν κάτω από την τιμή – στόχο των 15€ / MWh και για τα χαμηλά τιμολόγια του Απριλίου κάτω και από τα 10€ / MW, δηλαδή επίπεδα προ κρίσης.

Διαβάστε ακόμη:

Οργή του επιχειρηματικού κόσμου κατά Κατρούγκαλου – «Καταστροφική, η υπερφορολόγηση»
Νίκος Μπογονικολός: Ποιος είναι ο πατρινός επιχειρηματίας που κατηγορείται για κατασκοπεία
Η αρχαιότερη Βίβλος «έπιασε» τιμή – ρεκόρ σε δημοπρασία
Εύα Αντωνοπούλου: Πρόωρο τέλος από τον ΣΚΑΪ – «Της ζήτησαν να φύγει έναν μήνα νωρίτερα»

Πηγή: radar.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here