“Ετοιμαστείτε για κόλαση… “, ανέφερε ο επικεφαλής του επισιτιστικού προγράμματος

0
32

Τα χειρότερα, δυστυχώς, δεν έχουν έρθει. Και πάλι, δυστυχώς, θα έρθουν. Οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν αρχίσει εδώ και ημέρες να διαφαίνονται στο ορίζοντα. Ηδη, η ακρίβεια έχει βαρέσει… κόκκινο και όπως προειδοποιεί ο Ντέιβιντ Μπίσλεϊ “και που’ σαι ακόμη”.

Ακρίβεια και ανατιμήσεις απειλούν να πλήξουν τις φτωχές χώρες που ήδη μαστίζονται από πείνα και αρρώστιες ενώ ελοχεύει κίνδυνος να ξεσπάσει πολιτικό χάος και μεταναστευτική κρίση που όμοια της δεν έχει προηγούμενο.

Τα παραπάνω δεν τα λέμε εμείς, αλλά τα επισημαίνει ο εκτελεστικός διευθυντής του επισιτιστικού παγκόσμιου προγράμματος (WPF) σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Politico”.

“Μας λείπουν δισεκατομμύρια. Και μια αποτυχία να βρεθούν μερικά έξτρα δις δολάρια φέτος θα σημάνει επιδείνωση του λιμού, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση“, δήλωσε ο Μπίσλεϊ.

Αν νομίζετε ότι έχουμε τώρα κόλαση επί γης, ετοιμαστείτε. Αν αγνοήσουμε τη βόρεια Αφρική, τότε θα έρθει στην Ευρώπη. Αν αγνοήσουμε τη Μέση Ανατολή, θα έλθει στην Ευρώπη”, προειδοποίησε σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση στις εν λόγω περιοχές του πλανήτη είναι χειρότερη απ’ ό,τι στον απόηχο της “Αραβικής Ανοιξης”, ενώ δραματική είναι η κατάσταση και στην υποσαχάρια Αφρική, σε χώρες όπως ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο.

Επαφές στις Βρυξέλλες

Ο Μπίσλεϊ βρίσκεται στις Βρυξέλλες με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων όπου είχε επαφές με δύο επιτρόπους της Κομισιόν. Οπως σημειώνει, εφόσον η επισιτιστική κρίση ξεφύγει από κάθε έλεγχο και  η υφήλιος αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις, ούτε η πλούσια Δύση θα γλιτώσει τις πολιτικές αναταραχές.

“Τι νομίζετε ότι θα συμβεί στο Παρίσι, το Σικάγο και τις Βρυξέλλες αν δεν υπάρχουν αρκετά τρόφιμα;”, τόνισε μιλώντας σε ανθρωπιστικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη βελγική πρωτεύουσα. “Είναι εύκολο να κάθεστε στο πανύψηλο άλογό σας ή στον χρυσελεφάντινο πύργο σας όταν δεν είστε αυτοί που λιμοκτονούν”.

Μετά τη συνάντησή του με τον διευθυντή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια σχολίασε στο Twitter ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα κάνει “αυτό που της αναλογεί”. Αξιωματούχος  της Ευρωπαϊκής Ενωσης είπε ότι κάποια κοινοτικά κονδύλια ανθρωπιστικής βοήθειας θα διοχετευθούν για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας λόγω του πολέμου. Ο Μπίσλεϊ προειδοποιεί: “Θα πληρώσετε εκατονταπλάσια αν αδρανήσετε τώρα”.

Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να προβούν σε γενναίες δωρεές προς την υπηρεσία του προκειμένου να μην υποστούν οι χώρες τους τις συνέπειες.

Η παρέμβαση του εκτελεστικού διευθυντή του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης (2020) Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος αναδεικνύει διαστάσεις του τεράστιου προβλήματος καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταρτίζουν σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ρωσία και Ουκρανία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο και τα προβλήματα στις εξαγωγές έχουν άμεσο αντίκτυπο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here