Εμβληματικό το έργο της ΒΙΟΦΙΑΛ και για το Ίλιον και για ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα

0
1019

Με σποτάκι που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Ιλίου ανακοινώνει την ολοκλήρωση του έργου της ΒΙΟΦΙΑΛ. Ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο 5.500 τ.μ., πρώην εργοστάσιο, που επί δεκαετίες παρέμεινε σκελετός, μετατράπηκε σε ένα Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Το έργο είναι εμβληματικό για το Δήμο Ιλίου αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Η ιστορία της κατασκευής του Πολυδύναμου Κέντρου είναι περιπετειώδης, καθώς ξεκινά από τη δεκαετία του 90 και την τελική αγορά του εγκαταλειμμένου εργοστασίου από τον Δήμο, το 1999 επί δημαρχίας Κουκουβίνου. Το 2000 εγκρίνεται από τον ΑΣΔΑ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη μελέτη της ανακατασκευής. Από τότε ξεκίνησαν οι περιπέτειες του έργου. Επί χρόνια συζητείται η προμελέτη για το έργο της ΒΙΟΦΙΑΛ, γίνονται από τις τεχνικές εταιρείες αλλεπάλληλες ενστάσεις, εργολάβοι εμφανίζονται ανταγωνιστές και τελικά γίνονται συνέταιροι, πολιτικά πρόσωπα φημολογείται ότι ενεπλάκησαν για να ευνοήσουν τους δικούς τους. Το 2006 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιλίου αποφασίζει την ανάληψη από τον ΑΣΔΑ της μελέτης και κατασκευής του προς ανάπλαση παλαιού εργοστασίου της ΒΙΟΦΙΑΛ. Ο ΑΣΔΑ τελικά δημοπρατεί το έργο, εξασφαλίζοντας ένα μόνο μέρος της χρηματοδότησής του από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ. Ξανά, αλλεπάλληλες δημοπρατήσεις, ενστάσεις, ακυρώσεις, επί μια πενταετία δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και τριβές ανάμεσα στον Δήμο Ιλίου, στον ΑΣΔΑ και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με την αρχή της κρίσης, το έργο κολλάει ξανά λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης. Η ανακατασκευή της ΒΙΟΦΙΑΛ γίνεται συνώνυμη της καθυστέρησης, ενώ το ιστορικό της φανερώνει όλες τις παθογένειες των δημοσίων έργων.

Τέλος καλό όλα καλά;

Θα κριθεί από το βαθμό στον οποίο το Πολυδύναμο Κέντρο θα γίνει εστία πολιτισμού και αθλητισμού, προσέλκυσης επισκεπτών από όλη την περιοχή, πράγμα που πέρα από την βούληση και το σχεδιασμό εξαρτάται και από την οικονομική δυνατότητα του Δήμου να στηρίξει τα πάγια έξοδά του.

Προς το παρόν όμως, οι δημότες του Ιλίου και όλης της Δυτικής Αθήνας μπορούν να χαρούν ένα έργο που πέρασε από πολλές συμπληγάδες αλλά τελικά παραδίδεται ολοκληρωμένο, όμορφο και εντυπωσιακό στην τοπική κοινωνία.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here