Ελληνική Ένωση Τραπεζών: Τα μετρητά εξαφανίζονται- Το πλαστικό χρήμα πρωταγωνιστεί

0
34

Σουηδικός… αέρας φαίνεται πως φυσά το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα, αφού όπως και στη σκανδιναβική χώρα έτσι και εδώ τα μετρητά τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση, με το «πλαστικό» χρήμα να έχει αντικαταστήσει μεγάλο μέρος των καθημερινών συναλλαγών, ακόμη και εκείνων κάτω των 10 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) που παρουσίασε στο 9ο Digital Banking Forum η γενική γραμματέας, κυρία Χαρούλα Απαλαγάκη, η μεν, αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε πέρυσι κατά 28,6% (από 37,1 δισ. ευρώ το 2020 σε περίπου 48 δισ. ευρώ το 2021), με το μερίδιο των τουριστών να υπολογίζεται σε περίπου έξι δισ. ευρώ και ο δε, αριθμός των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 25% (στο 1,6 δισ. εκ των οποίων τα 103 εκατ. είναι από ξένους από 1,2 δισ. το 2020). Όσον αφορά στις κάρτες σε κυκλοφορία, αυτές υπολογίζονται σήμερα σε πάνω από 19 εκατομμύρια (14,6 εκατομμύρια χρεωστικές, 2,6 εκατομμύρια πιστωτικές και 1,8 εκατομμύρια προπληρωμένες), με τον αριθμό τους να καταγράφει αύξηση 5% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, οι αναλήψεις μετρητών από ATM, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, «άγγιξαν» πέρυσι τα 43 δισ. ευρώ έναντι σχεδόν 40 δισ. ευρώ το 2020, ενώ ο αριθμός των τερματικών υποδοχής κατέγραψε, επίσης, αύξηση (4%), έχοντας προστεθεί πάνω από 30.000 μηχανάκια.

Σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της Cardlink, κ. Αντίγονο Παπαδόπουλο, το ενδιαφέρον της αγοράς συνεχίζεται για νέες εγκαταστάσεις τερματικών από επιχειρήσεις που είτε ανοίγουν είτε προσθέτουν μηχανάκια, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν κάποια συναλλαγή. Η μέση αξία συναλλαγής μέσω POS διαμορφώθηκε πέρυσι στα 33 ευρώ έναντι 32 ευρώ το 2020, με τις ανέπαφες να αντιστοιχούν σε πάνω από 90% των επίμαχων συναλλαγών, αλλά και τα wallets να αυξάνουν σημαντικά το μερίδιό τους, στο 5%. Παράλληλα:

Το 7% των συναλλαγών είναι έως δύο ευρώ.
Το 22% έως πέντε ευρώ και
Το 39% έως 10 ευρώ.

Το 2020 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 6%, 20% και 37%. «Ο ρυθμός αύξησης των μικροσυναλλαγών κάτω των 10 ευρώ είναι συνεχώς αυξανόμενος. Πλέον οι Έλληνες χρησιμοποιούν για τα πάντα τις κάρτες και το κυριότερο χωρίς να ντρέπονται, όπως συνέβαινε στο παρελθόν», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Για τον ίδιο, η αγορά των Self Service POS αναδύεται σε διάφορους κλάδους και αναμένεται σημαντική αύξηση τα επόμενα χρόνια (πωλήσεις, parking, έκδοση εισιτηρίων, διόδια, λογαριασμοί κ.ο.κ.).

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Στα 56 ευρώ είναι σήμερα η μέση αξία συναλλαγής στο e-commerce, με τον εμπορικό διευθυντή της Cardlink να υπογραμμίζει πως οι πελάτες επιλέγουν σταθερά πλέον online συναλλαγές για τις καθημερινές τους ανάγκες. Το 24% δε, αφορά σε συναλλαγές έως 10 ευρώ, όταν το 2020 αυτό το ποσοστό «άγγιζε» το 14%. «Οι μικροσυναλλαγές μέχρι 10 ευρώ αυξήθηκαν συνολικά κατά 71% σε σχέση με το 2020», σχολίασε.

Απάτες

Η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως είναι αναμενόμενο, προκαλεί αύξηση και των περιστατικών απάτης.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), για το α’ εξάμηνο του 2021 σε όρους αριθμού περιστατικών απάτης αναλογεί μια συναλλαγή απάτης ανά 3.600 συναλλαγές με κάρτες πληρωμών, ενώ σε όρους αξίας απάτης αναλογεί ένα ευρώ αξία απάτης ανά 6.000 ευρώ αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.

Σύμφωνα με την κυρία Απαλαγάκη, οι όποιες προσπάθειες των απατεώνων του Διαδικτύου δεν πρέπει να «φρενάρουν» τα σχέδια ψηφιοποίησης που αφενός, οι τράπεζες, αλλά και σύσσωμη η αγορά και το κράτος, έχουν εκπονήσει. Αξίζει να αναφερθεί πως η ΕΕΤ, από κοινού με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ΤτΕ και την Ελληνική Αστυνομία, «τρέχουν» εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις ηλεκτρονικές απάτες με τίτλο «Μία παύση αρκεί».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here