Δένδιας: Μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία – Συνάντηση με τον δήμαρχο της Οδησσού

0
32

Στην Οδησσό έφτασε το μεσημέρι της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια για να την παραδώσει στις δημοτικές αρχές της πόλης, αμέσως μετά την άφιξή του επισκέφθηκε το ελληνικό γενικό προξενείο της Οδησσού, το μοναδικό σε λειτουργία προξενείο κράτους-μέλους της Ε.Ε., όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.

Ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη υποστήριξη της Ελλάδας στην ελληνική ομογένεια και ενημερώθηκε για τις προκλήσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εν συνεχεία, επισκέφτηκε το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, όπου απέθεσε λουλούδια στο Μνημείο του Όρκου των Φιλικών.

Σημειώνεται πως το αεροπλάνο που τον μετέφερε από την Αθήνα, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Κισινάου, όπου τον υποδέχθηκε η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά και στη συνέχεια πέρασε τα σύνορα Μολδαβίας – Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό.

Άφιξη στο αεροδρόμιο του Κισινάου όπου με υποδέχθηκε η πρέσβης στη Ρουμανία (με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία) Σοφία Γραμματά και στη συνέχεια διάβαση των. συνόρων Μολδαβίας – #Ουκρανίας, με προορισμό την Οδησσό. pic.twitter.com/VQge4epxoa

— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 3, 2022

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, σκοπός της επίσκεψης πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, η συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

Με τον δήμαρχο της Οδησσού, Γκενάντι Τρουχάνοφ, συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ιστορική πόλη, ως επικεφαλής ανθρωπιστικής αποστολής.

Συνάντηση Δένδια με τον δήμαρχο της Οδησσού

Κατά τη συνάντηση, συζήτησαν για την ισχυρή παρουσία της ελληνικής Ομογένειας στην πόλη, στο πλαίσιο ιστορικών δεσμών του ελληνισμού με την Οδησσό, και τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Υπενθυμίζεται, πως ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Οδησσό για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στις δημοτικές αρχές της πόλης.

«Υπό τις δυσχερέστερες των συνθηκών, η Ελληνική παρουσία στην Οδησσό παραμένει ζωντανή, πιστή στο πνεύμα των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας». Τι έγραψα στο βιβλίο επισκεπτών του Μουσείου της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό (photo ΑΜΠΕ). pic.twitter.com/gXotS36RHb

— Nikos Dendias (@NikosDendias) April 3, 2022

Σκοπός της επίσκεψης, πέραν της μεταφοράς βοήθειας, είναι η δημιουργία διαρκούς μηχανισμού διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, συνάντηση με μέλη της ελληνικής κοινότητας, η επαναλειτουργία του γενικού προξενείου στην πόλη, καθώς και η επίσκεψη και διαπίστωση της κατάστασης χώρων, άρρηκτα συνδεδεμένων με την ελληνική Ιστορία, όπως το Μουσείο Φιλικής Εταιρίας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here