Γεγονός η μεγάλη συμφωνία της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο

0
36

Έκλεισε η συμφωνία ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια επιπλέον ποσότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σε μία προσπάθεια να προχωρήσει η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν τη δημιουργία ομάδας εργασίας που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λόγω του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παράσχουν φέτος στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας που αποκαλύφθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ

Σύμφωνα με την Refinitiv (παγκόσμιο πάροχο αμερικανικών-βρετανικών δεδομένων) η μέση παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ επρόκειτο να αυξηθεί στα 93,3 bcfd τον Μάρτιο από 92,5 bcfd τον Φεβρουάριο, μέσω της λειτουργίας περισσότερες γεωτρήσεων που είχαν σταματήσει στις αρχές του έτους.

Αυτό αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου δηλαδή στα 96,2 bcfd.

Η Refinitiv προέβλεψε ότι η μέση ζήτηση αερίου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, θα αυξηθεί από 95,8 bcfd αυτήν την εβδομάδα σε 99,6 bcfd την επόμενη εβδομάδα.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει προς τις μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ αυξήθηκε σε 12,78 bcfd τον Μάρτιο, από 12,43 bcfd τον Φεβρουάριο και από τα επίπεδα ρεκόρ των 12,44 bcfd τον Ιανουάριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ικανότητα να μετατρέψουν περίπου 12,7 bcfd αερίου σε LNG. Το υπόλοιπο αέριο που ρέει στις εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται για τη λειτουργία τους.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα παραμείνουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για όσο διάστημα οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται πολύ πάνω από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ. Κι αυτό θα ενισχυθεί ακόμη περαιτέρω όταν η Ευρώπη διακόψει κάθε ενεργειακή συμφωνία που έχει με τη Ρωσία.

Κι όλα αυτά όταν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία) ήταν περίπου 37% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας (2017-2021) για αυτήν την εποχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here