Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής της Αριστεράς κατά της Ελίζαμπεθ Μπορν

0
31

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση απέρριψε σήμερα (11/07) την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, η οποία υπεβλήθη από την παράταξη «Ανυπότακτη Γαλλία» του Ζαν–Λυκ Μελανσόν, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα της αριστεράς.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 146 βουλευτές από τους 151 που διαθέτει η αριστερή αντιπολίτευση, ενώ για την έγκρισή της, έπρεπε να συγκεντρωθούν 289 ψήφοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα και κατηγόρησε την αριστερά για «χαμένο κοινοβουλευτικό χρόνο».

Η πρόταση λειτούργησε ως επίδειξη «δυσπιστίας» προς την Ελίζαμπεθ Μπορν, η οποία δεν κατείχε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και δε ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στις 07 Ιουλίου.

«Δεν αντλείτε τη νομιμότητά σας από τις βουλευτικές εκλογές, ούτε καν από τη Βουλή και αποτελείτε, σε αυτή τη λειτουργία (ως επικεφαλής της κυβέρνησης), μία δημοκρατική ανωμαλία», είχε αναφέρει η Ματίλντ Πανό, μέλος του «στρατοπέδου» Μελανσόν, μπροστά στις αραιές έδρες.

Η κ. Μπορν απάντησε αμέσως, επισημαίνοντας πως «θα μπορούσαμε να ενεργούμε για τους Γάλλους, όμως, αντί αυτού, συζητάμε μία πρόταση μομφής, ραμμένη με μία δίκη προθέσεων, η οποία εμποδίζει το κοινοβουλευτικό έργο».

«Οι Γάλλοι έχουν βαρεθεί τους στείρους διαλόγους και τον νόμο των στάσεων», προσέθεσε η αρχηγός της κυβέρνησης, που την περασμένη εβδομάδα κάλεσε την αντιπολίτευση να «χτίσουν μαζί» συμβιβασμούς στη Βουλή.

Από την πλευρά της, η Εθνική Συσπείρωση, αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση, επιδιώκοντας να ενσαρκώσει «μία άξια, σταθερή και εποικοδομητική αντιπολίτευση».

Γαλλία: Ανακοίνωση μέτρων ύψους 25 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών

Στις 07/07, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αποσκοπούν στην «τόνωση» της αγοραστικής δύναμης και τη στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από τον πληθωρισμό.

Αναφορικά με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη στήριξη της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών:

Στο θέμα της ενέργειας, η κυβέρνηση κρίνει σκόπιμο να παρατείνει την έκπτωση στα καύσιμα που θεσπίστηκε την 1η Απριλίου, τουλάχιστον έως το τέλος Αυγούστου.

Κατά την πρόσφατη κοινοβουλευτική συζήτηση«άνοιξε» ο δρόμος για περαιτέρω παράταση και τη δημιουργία ενός νέου «επιδόματος καυσίμων για εργαζόμενους», το οποίο θα απευθύνεται σε μισθωτούς και εργαζόμενους που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για να μεταβούν στην εργασία τους.

Τέλος, το ανώτατο όριο για το αφορολόγητο ατομικό επίδομα μετακίνησης από εργοδότες προς τους  εργαζόμενους, θα αυξηθεί από 200€ σε 400€ για το 2022 και το 2023 και θα είναι σωρευτικό με την υποχρεωτική καταβολή του 50% των εισιτηρίων στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Οι συντάξεις γήρατος και αναπηρίας θα αυξηθούν κατά 4% από την 1η Ιουλίου. Η αύξηση αυτή, μαζί με την αύξηση λίγο περισσότερο από 1% τον Ιανουάριο, είναι κοντά στο επίπεδο του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε το 5.8% τον Ιούνιο.

Στο μέτωπο των μισθών5.7 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι έλαβαν μία γενική αύξηση, η οποία ισχύει από την 1η Ιουλίου, της τάξεως του 3.5% στην τιμή του δείκτη, που χρησιμοποιείται ως βάση για τις αποδοχές τους.

Σε 9 εκατομμύρια νοικοκυριά θα καταβληθεί κουπόνι διατροφής 100€, συν 50€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Παράλληλα, θεσπίζεται ανώτατο όριο έκτακτου αφορολόγητου «μπόνους» αγοραστικής δύναμης. Οι εταιρείες θα μπορούν να καταβάλουν έως και 3.000€ στους υπαλλήλους, ακόμη και έως 6.000€ για όσους έχουν δημιουργήσει πρόγραμμα μερισμού κερδών ή συμμετοχής.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπεται μείωση των εισφορών, η οποία θα τούς επιτρέψει να εξοικονομήσουν περίπου 550€ ετησίως.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here