Βορίδης: Στόχος η αυτοδυναμία -Αποκλείεται συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, θα δούμε για το ΚΙΝΑΛ

0
31

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, χαρακτήρισε «περίπου αυτονόητη» τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός.

Ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον ρ/σ «Παραπολιτικά 90,1», τόνισε ότι «η θέση της ΝΔ, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι σαφής, εμείς θέλουμε εντολή να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Ερωτηθείς τι θα συμβεί εάν δεν δοθεί αυτή η εντολή, απάντησε ότι «πάντα τις εντολές για τον τρόπο με τον οποίο θα συγκροτηθούν οι κυβερνήσεις τις δίνει ο λαός».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες

Ο Μάκης Βορίδης απέκλεισε κατηγορηματικά το οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, σημειώνοντας: «Έχουμε ξεκαθαρίσει αξιακό, ηθικό, αισθητικό, πολιτικό, προγραμματικό χάος και χάσμα άρα δεν γίνεται. Αν συμπεριλάβετε σε αυτό το χάσμα εν συνεχεία μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και της άκρας Αριστεράς, στην πραγματικότητα θα δείτε ότι οι δυνατότητες εκλογικής συνεργασίας κάπως περιορίζονται».

Ωστόσο, για ενδεχόμενη συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής απάντησε «θα δούμε».

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι σε ένα ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλο κόμμα η απαίτηση να είναι πρωθυπουργός οποιοσδήποτε άλλος εκτός του αρχηγού του πρώτου κόμματος είναι εκτός θεσμικού πλαισίου, απορρίπτοντας τα σενάρια επιλογής προσώπου κοινής αποδοχής.

Σχετικά με την κάμψη που εμφανίζει η κυβέρνηση στα δημοσκοπικά ποσοστά, διερωτήθη εάν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση που να διατηρεί τόσο μεγάλη δημοσκοπική διαφορά έπειτα από τόσο καιρό και με όλα αυτά που έχουν συμβεί.

Για την απογραφή

Ερωτηθείς σχετικά με τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής, επεσήμανε ότι κατόπιν ενημέρωσης που του παρείχε η ΕΛΣΤΑΤ, αυτά αναμένονται στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ειδικότερα, ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «Ολοκληρώνεται η απογραφική διαδικασία και δίνεται εκ του Συντάγματος και του νόμου ένα χρονικό περιθώριο ενός έτους προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Στη συνέχεια εκδίδεται ένα δεύτερο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο κάνει τις διάφορες προσαρμογές που πρέπει να γίνουν στην κατανομή των εδρών ανά εκλογική περιφέρεια ανάλογα με την καταγραφή του πληθυσμού».

Όσον αφορά την πορεία εγγραφής των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο υπουργός σημείωσε ότι ο αριθμός τους ξεπερνάει αυτήν τη στιγμή τους 2.000. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο νόμος που έχει ψηφιστεί αφορά κατά κύριο λόγο τους «brain drainers» και εκτίμησε πως η απόφαση τους να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους θα ληφθεί πιο κοντά στις εκλογές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here