Αποκάλυψη: Στην ελβετική τράπεζα J. Safra Sarasin Group, βραζιλιάνικων συμφερόντων, πουλάει ο Σπ. Λάτσης την EFG International, πέμπτη ιδιωτική τράπεζα της Ελβετίας *Τυχερός ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα που δεν του έδωσε μετοχές της Alpha από την αύξηση η Goldman Sachs *Ο Χόλτερμαν δεν φοβάται το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό και «χτίζει θέσεις» με νέο, φρέσκο χρήμα *Προχωρημένες διαπραγματεύσεις Ιβάν Σαββίδη με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για την πώληση του Open TV *Πρώτη θέση Ηρώδειο, πρώτη θέση στο beef bar του Αστέρα Βουλιαγμένης με πρώην προφυλακισμένο της ενέργειας που ασχολείται με την κάνναβη *Η αναβίωση της μεγάλης κόντρας: «Κάλυψη απέξω» φέρεται να επικαλείται ο Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση Μ. Σάλλα – Παγκρήτιας *Οι μεγάλες εκπτώσεις στα Δημόσια έργα, ο Πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού Γ. Λιανός, η προαναγγελία ελέγχων και οι καταγγελίες από εργολάβους και ξένες τεχνικές εταιρίες που έχουν μείνει εκτός νυμφώνος!

0
25

Την τελική απόφαση να προβεί στην πώληση του πακέτου των μετοχών που κατέχει στην EFG International, πέμπτη ιδιωτική τράπεζα στην Ελβετία, με έδρα τη Ζυρίχη, με σύνολο ενεργητικού 40 δις. ελβετικά φράγκα και στοιχεία ενεργητικού υπό διαχείριση 158,8 δις., έλαβε ο μεγαλομέτοχος της Σπύρος Λάτσης!

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, με γνώση εκ των έσω, ο Έλληνας δισεκατομμυριούχος αποφάσισε να πουλήσει την EFG International στην επίσης ελβετική J. Safra Sarasin Group η οποία προέκυψε όταν ο Βραζιλιάνικος όμιλος J. Safra εξαγόρασε την Sarasin Bank με έδρα την Βασιλεία, η οποία αντιπροσωπεύεται σε περισσότερες από 25 χώρες σε Ευρώπη, Ασία, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική!

Η απόφαση αυτή του Έλληνα μεγαλοεπιχειρηματία που την ώρα τούτη τρέχει το εμβληματικό project του Ελληνικού και αποτελεί έναν εκ των βασικών μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων με εμπλοκή και στο μάνατζμεντ, έχει να κάνει προφανώς με την τραυματική εμπειρία που είχε στο παρελθόν, όταν κατόπιν εισήγησης των τότε μεγαλοστελεχών του αρνήθηκε την τεράστια πρόταση πώλησης της EFG Eurobank με αποτέλεσμα την απόφαση αυτή να την πληρώσει «χρυσή» στη συνέχεια!

Βλέπετε τότε ο Σπ. Λάτσης εμπιστεύτηκε τη γνώμη και την επιχειρηματολογία του Νίκου Καραμούζη νυν «ξενοδόχου», «μανάβη» και «σεκιουριτά», του Τόλη Ταμβακάκη ή «Σφίχτερμαν» ή «Φρεσκούλη» και του Νίκου Νανόπουλου, που λόγω εμπλοκής στο fund του Δασκαλόπουλου έχει γίνει ευαίσθητος σε θέματα τέχνης (ελπίζω να μην του αρέσουν και εκείνου οι λεκάνες και τα καζανάκια!!!)!

Σήμερα λοιπόν, που στον Σπύρο Λάτση δόθηκε η ευκαιρία λόγω συγκυρίας και συνθηκών να πουλήσει την EFG International στον Ελβετικό- βραζιλιάνικο τραπεζικό όμιλο, δεν δίστασε ούτε λεπτό και προχωρεί κατά τις πληροφορίες στις υπογραφές!

Γιατί όπως λέει ο σοφός λαός «όποιος καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι»!

Τυχερός ο Ολλανδός του Ελλάκτωρα που δεν του έδωσε μετοχές της Alpha από την αύξηση η Goldman Sachs! Ο Χόλτερμαν δεν φοβάται το αβέβαιο πολιτικό σκηνικό και «χτίζει θέσεις» με νέο, φρέσκο χρήμα!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η διείσδυση του Χένρι Χόλτερμαν στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank και η απόκτηση ποσοστού άνω του 5%, αποτελεί μια ακόμη δικαίωση και δημοσιογραφική επιτυχία του Radar και της Αξίας του Σαββάτου, που σε ανύποπτη χρονική στιγμή, όταν κανείς δεν το φανταζόταν, ούτε είχε αντιληφθεί το παραμικρό για τις προθέσεις του Ολλανδού του Ελλάκτωρα, είχαν αποκαλύψει επακριβώς τις επικείμενες τραπεζικές κινήσεις που σχεδιάζονταν και εντέλει υλοποιήθηκαν στην πράξη!

Επί του προκειμένου τώρα, θα μπορούσαμε να πούμε εκ των υστέρων ότι ο Ολλανδός στάθηκε τυχερός! Και πως στην πράξη επιβεβαιώνεται η σοφή λαϊκή ρήση «κάθε εμπόδιο για καλό»!

Ο Χόλτερμαν λοιπόν αρχικά ήθελε να αποκτήσει πακέτο μετοχών της Τρ. Πειραιώς στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου! Όμως ο Χάρης (ένας είναι ο Χάρης) είχε υποσχεθεί να βάλει στην αύξηση όλα τα «καλά παιδιά» του διεθνούς συστήματος, τους πελάτες του με τους οποίους είχε διαμορφώσει προνομιακές σχέσεις, όλους αυτούς δηλαδή που στην πρώτη κανονιά άδειαζαν καραβιές μετοχών και πούλαγαν ανοιχτά!!! Και γκρέμισαν τη μετοχή!

Η ιστορία επαναλήφθηκε τη δεύτερη φορά με την Alpha Bank! Ο Ολλανδός ήθελε το 7% των μετοχών από την αύξηση και ο Χάρης (ένας είναι ο Χάρης) φρόντισε πρώτα να τακτοποιηθούν οι πελάτες του, που όπως και στην Τρ. Πειραιώς έφυγαν και από την Alpha τρέχοντας, καθώς δεν είχε διασφαλίσει την παραμονή τους επί μακρόν αλλά τους επέτρεψε εμμέσως την κερδοσκοπία!

Βεβαίως, όπως στην πράξη προκύπτει, ο Χόλτερμαν που είναι και γείτονας με τον Χάρη (ένας είναι ο Χάρης) στην Κέρκυρα αφού οι βίλες τους συνορεύουν, στάθηκε τυχερός και στο τέλος της ημέρας θα πρέπει να του είναι ευγνώμων!!!

Γιατί τελικά ο Ολλανδός, αφού ο Χάρης του το έπαιξε μεγάλο αφεντικό και δεν του έδωσε τις μετοχές που του ζητούσε από την αύξηση, κατάφερε να τις αποκτήσει από την αγορά σε πολύ χαμηλότερη τιμή! Σώθηκε δηλαδή ο Ολλανδός που δεν του έδωσε μετοχές από την αύξηση ο Χάρης (ένας είναι ο Χάρης)!

Επί του προκειμένου τώρα: το γεγονός ότι ο Ολλανδός εκτός των άλλων χτίζει θέση στο τραπεζικό σύστημα και φέρνει στη χώρα φρέσκο νέο χρήμα, δείχνει απτή εμπιστοσύνη στην εθνική οικονομία και τις προοπτικές της Ελλάδας!

Και τούτο έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς λαμβάνει χώρα σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και βαδίζει την κατιούσα! Δηλαδή σε μια χρονική στιγμή αβέβαιη και εξαιρετικά ευμετάβλητη πολιτικά!

Προφανώς ο Ολλανδός, όπως προκύπτει στην πράξη, εμπιστεύεται την οικονομία, βλέπει αισιόδοξα το αύριο και δεν φοβάται, ούτε ανησυχεί από τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού, είτε αυτό αφορά την διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία, είτε τον ρόλο της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Προχωρημένες διαπραγματεύσεις Ιβάν Σαββίδη με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για το πακέτο των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού Open!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις , υπό την έγκριση της κυβέρνησης και του αμερικανικού παράγοντα, βρίσκονται σε καλό δρόμο και δεν αργούν οι ανακοινώσεις…

Μαθαίνω ότι σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα σχετικά με το μέλλον του τηλεοπτικού σταθμού Open του Ιβάν Σαββίδη!

Ως γνωστόν ο Ρώσος επιχειρηματίας που «έχει εξαφανισθεί» από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020 όταν «έσκασε» η πανδημία του κορωνοιού και έκτοτε δεν τον έχει δει ξανά κανείς δια ζώσης, αλλά τα εξαπτέρυγα του διαρρέουν συνεχώς ότι δήθεν βρίσκεται στο Πόρτο Καρράς της Χαλκιδικής χωρίς ωστόσο το γεγονός τούτο να επιβεβαιώνεται ούτε έστω από μία μαρτυρία, έχει βγάλει στο σφυρί, προς πώληση, τόσο τον ΟΛΘ, όσο και τον τηλεοπτικό σταθμό Open, υπό το βάρος των πιέσεων του αμερικανικού παράγοντα σε σχέση με τις εξελίξεις στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας!

Για το Open ως γνωστόν ενδιαφέρθηκε η τριπλέτα των επιχειρηματιών Εξάρχου- Μπακοκαυμενάκηδων, που σκόνταψε όμως στα μπρος πίσω του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος τη μια μέρα πωλούσε το σύνολο των μετοχών, τη δεύτερη το 50% και την τρίτη το 33%!!! Οπότε εύλογα οι διαπραγματεύσεις σταμάτησαν και οι Αρκάδες επιχειρηματίες στράφηκαν στο Action 24 που τελικά απέκτησαν!

Ωστόσο την ώρα τούτη καλά ενημερωμένες πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα εκ των έσω διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαπραγματεύσεις του Ιβάν Σαββίδη με Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία για το πλειοψηφικό πακέτο του Open, μια διαπραγμάτευση που είναι σε γνώση – και υπό την έγκριση- της κυβέρνησης!

Και οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι είναι πλέον θέμα χρόνου η συμφωνία και οι σχετικές ανακοινώσεις…

Σημεία των καιρών. Πρώτη θέση Ηρώδειο, πρώτη θέση στο beef bar του Αστέρα Βουλιαγμένης με πρώην προφυλακισμένο της ενέργειας που ασχολείται με την κάνναβη!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι το κυβερνητικό σύστημα μπάζει από παντού! Για το Μαξίμου τα έχουμε γράψει, οπότε δεν χρειάζεται να επανέλθουμε στο αλαλούμ που επικρατεί. Ωστόσο οφείλουμε να σταθούμε στους …εφαπτόμενους κύκλους της κεντρικής εξουσίας, που λειτουργούν πέριξ του πρωθυπουργού και ενίοτε τον εκθέτουν με τη συμπεριφορά και τη στάση τους!

Ένα διαχρονικό μέλος του «πρωινού καφέ», που επιδιώκει να είναι μέσα σε όλα και να έχει ρόλο νταραβεριτζή, όχι της Μενεγάκη φυσικά αλλά του Μεγάρου Μαξίμου, βρέθηκε προ ημερών πρώτη θέση στο Ηρώδειο, ως κυβερνητικός επιτετραμένος, για να παρακολουθήσει την παράσταση της Μαρινέλλας!

Ωστόσο αυτόπτης μάρτυς και πληροφοριοδότης της στήλης μου είπε ότι τον είδε αμέσως μετά, περί τις 11:30 το βράδυ, να έχει μεταβεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης με το κρατικό αυτοκίνητο και να συντρώγει με πρώην προφυλακισμένο επιχειρηματία της ενέργειας, ο οποίος θεωρείται φίλος του Αδωνι, (ο οποίος πιθανότατα έκλεισε και το σχετικό ραντεβού;) και ασχολείται ενεργά με την κάνναβη!

Αδιαμφισβήτητα η εικόνα Ηρώδειο – Αστέρας Βουλιαγμένης πρώτη θέση την ίδια μέρα, το φαγοπότι με τουλάχιστον περίεργο επιχειρηματία και το πέρα δώθε με κρατικό αυτοκίνητο και συνοδεία αστυνομικούς του κράτους, δεν συνάδει ούτε με την συγκυρία των καιρών, της βαθιάς οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, ούτε με το προφίλ μιας κυβέρνησης (που βρίσκεται σε αποδρομή) που θέλει να περάσει προς τα έξω ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μακριά από τις προκλήσεις, την επίδειξη και το νταραβέρι!

Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω αν είναι ακριβώς έτσι, ωστόσο ο πληροφοριοδότης της στήλης που έτρωγε στο Beef bar του Four Seasons και είχε … «στήσει αυτί», μου μετέφερε ότι ο κυβερνητικός παράγων επικαλείτο συνεχώς το όνομα του Μπρατάκου, θέλοντας να δείξει μια οικειότητα και προσωπική σχέση με τον νέο (υφυπουργό) διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού! Αρχίσαμε… Σημεία των καιρών!

Η αναβίωση της μεγάλης κόντρας! «Κάλυψη απέξω» φέρεται να επικαλείται ο Γιάννης Στουρνάρας για την υπόθεση Μ. Σάλλα – Παγκρήτιας και Fit and Proper του πρώην μεγαλοτραπεζίτη και του γιου του στο ΔΣ της συνεταιριστικής τράπεζας!

Για το ανοιχτό και κρίσιμο ζήτημα της Παγκρήτιας συνεταιριστικής τράπεζας, όπου εμπλέκονται Τράπεζα της Ελλάδος, Μιχάλης Σάλλας και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και που βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα την ώρα τούτη, έχουμε αποκαλύψει και αναδείξει όλες τις πτυχές της υπόθεσης!

Με πρώτο το θέμα του Fit and Proper ως προς το πρόσωπο του γιου του Μιχάλη Σάλλα στο ΔΣ της τράπεζας το οποίο επικαλέσθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς, σε μια διαδικασία πρωτοφανώς ταχύτατη, με αποτέλεσμα η Ανεξάρτητη Αρχή του χρηματιστηρίου να μην εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ, τα οποία φέρονται να είχαν εξασφαλιστεί μέσα από τη συμμετοχή πολύ σοβαρών ιδιωτών επενδυτών!

Η εν λόγω υπόθεση ωστόσο δεν εξαντλήθηκε στην προσωρινή (;) μη έγκριση του ενημερωτικού αλλά είχε και ενδιαφέρουσα συνέχεια!!!

Μόλις ο γιος του Μ. Σάλλα παραιτήθηκε από το ΔΣ της Παγκρήτιας για να διευκολύνει τη διαδικασία και να απεμπλέξει την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης Μ. Σάλλας αυτοπροτάθηκε ως μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας, στη θέση του γιου του, καθώς πλέον με οριστική και αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Αθηνών έχει αθωωθεί ομοφώνως για όλες τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί από την Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της Τρ. Πειραιώς!

Ωστόσο, μόλις έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του Μ. Σάλλα για νέο μέλος του ΔΣ της Παγκρήτιας, στη θέση του παραιτηθέντος γιου του, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέσυρε από τα συρτάρια θαμμένη υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής της Τρ. Πειραιώς προ 12ετίας, η οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει εξετασθεί και να τελεσιδικήσει σε όλα τα επίπεδα, διοικητικά αλλά και ποινικής δικαιοσύνης!

Η Πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς κυρία Λαζαράκου κατά πληροφορίες εισηγήθηκε στο ΔΣ της περασμένης εβδομάδας την επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα και την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω!

Γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Αντιπροέδρου κυρίας Στάμου αλλά και ενός ακόμη μέλους του ΔΣ! Καθώς τυχόν επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα εγείρει ζήτημα Fit and Proper και δίνει τη δυνατότητα στον Γιάννη Στουρνάρα να «κόψει» τον πρώην πρόεδρο της Τρ. Πειραιώς από το ΔΣ της Παγκρήτιας και επί της ουσίας να τινάξει την αύξηση κεφαλαίου στον αέρα και μαζί της όλο το εν εξελίξει τραπεζικό project!

Τελικά η πρόταση της κυρίας Λαζαράκου για επιβολή ποινής στον Μ. Σάλλα «πέρασε» από το ΔΣ της Επ. Κεφαλαιαγοράς με ψήφους 5-2 χωρίς ωστόσο το αποτέλεσμα να κατακυρωθεί ακόμη αφού το θυελλώδες ΔΣ διεκόπη!!!

Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές εκ των έσω υποστηρίζουν ότι ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σχετικά με την σκληρή στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην υπόθεση της Παγκρήτιας σε σχέση με το Fit and Proper του Μιχάλη Σάλλα και του γιου του και η οποία πιθανότατα βάζει ταφόπλακα στο μείζον τραπεζικό σχέδιο της συνεταιριστικής τράπεζας που έχει ήδη συμφωνήσει την απόκτηση της συνεταιριστικής Χανίων αλλά και του ελληνικού κομματιού της HSBC, μιλώντας σε στενούς του κύκλους επικαλείται «κάλυψη απέξω» με ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται ως προς την έκβαση της υπόθεσης!!! Αλήθεια ή πρόσχημα; Σε κάθε περίπτωση το άμεσο μέλλον θα δείξει…

Οι μεγάλες εκπτώσεις στα Δημόσια έργα, ο Πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού Γ. Λιανός, η προαναγγελία ελέγχων και οι καταγγελίες από 2 Έλληνες εργολάβους και από ξένες τεχνικές εταιρίες που έχουν μείνει εκτός νυμφώνος!

Ραγδαίες εξελίξεις δρομολογούνται στον κλάδο των τεχνικών εταιριών καθώς ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού κύριος Λιανός φέρεται πολύ προβληματισμένος από τις εξαιρετικά χαμηλές εκπτώσεις, στα όρια μόλις του 10%, οι οποίες παρατηρούνται ανεξαιρέτως σε όλους τους διαγωνισμούς των μεγάλων έργων του ελληνικού Δημοσίου!

Ο κ. Λιανός, όπως αναφέρουν πληροφορίες που δεν δύναται να αμφισβητηθούν, θεωρεί τις εν λόγω χαμηλές εκπτώσεις ύποπτες, ότι είναι επαναλαμβανόμενες σε όλα ανεξαιρέτως τα έργα του Υπ. Υποδομών και Μεταφορών και όχι τυχαίες ή αποσπασματικές και πιθανόν υποκρύπτουν «μοιρασιές» και «προσυμφωνίες» μεταξύ των εργολάβων που θα πρέπει να ελεγχθούν εξονυχιστικά και σε βάθος!!!

Την ίδια στιγμή στην Επ. Ανταγωνισμού αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν και ειδικότερα την DGcomp έχουν φτάσει καταγγελίες από Έλληνες και ξένους κατασκευαστές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι στην εγχώρια αγορά έχουν δημιουργηθεί συνθήκες ολιγοπωλίου (καρτέλ) και νοθεύεται ο ανταγωνισμός, με συνυπευθυνότητα των αρμοδίων ελληνικών αρχών!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πρόκειται για καταγγελίες στις οποίες έχουν προβεί 2 Έλληνες εργολάβοι, ένας πρώην μεγάλος και ένας μικρός, αλλά και πολλές ξένες τεχνικές εταιρίες που διαχρονικά δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και που την ώρα τούτη έχουν τεθεί εκτός νυμφώνος!

Πάντως, ανεξαρτήτως των καταγγελιών αυτών και το εάν υπάρχουν προσυμφωνίες ή όχι μεταξύ των Ελλήνων εργολάβων, το γεγονός είναι πως το επίπεδο των εκπτώσεων της τάξης του 10% όχι μόνο δεν είναι χαμηλό βάσει των δεδομένων του σήμερα, αλλά πιθανότατα ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θεωρείται βέβαιος ότι οι εργολάβοι θα μπορέσουν να υλοποιήσουν το ανεκτέλεστο των έργων τους.

Και τούτο διότι το κόστος πρώτων υλών και οικοδομικών υλικών έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ο πληθωρισμός τρέχει, τα επιτόκια ανεβαίνουν όπως και το κόστος δανεισμού, ενώ ακόμη παρά τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί δεν έχουν αναθεωρηθεί οι συμβάσεις μεταξύ Δημοσίου – εργολάβων, που έχουν υπογραφεί σε παλαιές τιμές που με βάση τα δεδομένα του σήμερα αδιαμφισβήτητα δεν βγαίνουν!!!

Διαβάστε ακόμη:

Ζιζέλ- Τομ Μπρέιντι: Το μοντέλο έφυγε από το σπίτι μαζί με τα παιδιά
Κάνιε Γουέστ: Έχω εθισμό στο πορνό – Το Χόλυγουντ είναι ένας τεράστιος οίκος ανοχής
Παγώνη: Ποιοι και γιατί πρέπει να εμβολιαστούν ξανά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here