Αλεξέι Ναβάλνι: Κρίθηκε ένοχος για απάτη και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ακόμα 9 ετών

0
31

Ένοχος για ευρείας κλίμακας απάτη και για προσβολή δικαστηρίου κρίθηκε ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι.

Η δικαστής, Μαργκαρίτα Κοτόβα, είπε ότι ο Ναβάλνι απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω «εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι εκτίει ήδη ποινή φυλάκισης δυόμιση ετών και κρατείται στη φυλακή Ποκρόφ, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, για παραβιάσεις των περιοριστικών όρων που σχετίζονται με τις κατηγορίες, οι οποίες όπως υποστηρίζει είναι «κατασκευασμένες για να εμποδίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες».

Στην τελευταία αυτή υπόθεση εις βάρος του, την οποία επίσης κατήγγειλε ως «πολιτικά υποκινούμενη», ο Ναβάλνι ήταν αντιμέτωπος με επιπλέον 13 χρόνια φυλάκισης.

Τελικά, σύμφωνα με το BBC του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης εννέα ετών και μάλιστα σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Οι εισαγγελείς τον κατηγόρησαν ότι έκλεψε 4,7 εκατ. δολάρια από δωρεές που δόθηκαν στο απαγορευμένο πλέον ίδρυμά του κατά της διαφθοράς. Εκδίδοντας την ετυμηγορία της, η Μαργκαρίτα Κοτόβα δήλωσε ότι ο Ναβάλνι πραγματοποίησε «κλοπή περιουσίας από οργανωμένη ομάδα».

Σε ανάρτησή του, μετά το άκουσμα της ετυμηγορίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι έγραψε: «9 χρόνια. Λοιπόν, όπως έλεγαν οι χαρακτήρες της αγαπημένης μου τηλεοπτικής σειράς “The Wire”: “Εκτίεις μόνο δύο ημέρες. Η πρώτη είναι η ημέρα που μπαίνεις και η άλλη η ημέρα που βγαίνεις έξω”. Είχα και ένα μπλουζάκι με αυτό το σλόγκαν, αλλά οι αρχές της φυλακής το κατάσχεσαν, θεωρώντας το εξτρεμιστικό έντυπο».

9 years. Well, as the characters of my favorite TV series “The Wire” used to say: “You only do two days. That’s the day you go in and the day you come out”
I even had a T-shirt with this slogan, but the prison authorities confiscated it, considering the print extremist.

— Alexey Navalny (@navalny) March 22, 2022

Ο Ναβάλνι φυλακίστηκε τον περασμένο χρόνο όταν επέστρεψε στη Ρωσία αφού νοσηλεύτηκε στη Γερμανία έπειτα από τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα σοβιετικής κατασκευής στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σιβηρία, το 2020.

Ο ίδιος κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επίθεση.

Το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι δεν έχει δει κάποιες αποδείξεις ότι ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε και αρνήθηκε ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε τυχόν δηλητηρίασή του.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here