Έντονη αντιπαράθεση Λιανού – Γεωργιάδη με φόντο την Επιτροπή Ανταγωνισμού και τις τράπεζες

0
26

Ακόμη ένα επεισόδιο στην κόντρα που υποβόσκει εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήρθε να προστεθεί χθες.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης να ορίσει ως νέα αντιπρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής την κυρία Χαρά Νικολοπούλου, πρόταση με την οποία διαφωνεί ο πρόεδρος της Ε.Α. Ιωάννης Λιανός.

Η διαφωνία του διατυπώθηκε εγγράφως με επιστολή που απέστειλε στο Μέγαρο Μαξίμου, στον Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και στον πρόεδρο και στους δύο αντιπροέδρους της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθ. Μπούρα, Χ. Καστανίδη και Γ. Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες –καθώς η επιστολή δεν αναγνώσθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας–, ο κ. Λιανός υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι η κ. Νικολοπούλου, η οποία είχε αναλάβει χειρίστρια της υπόθεσης για τις χρεώσεις των τραπεζών –υπόθεση εμβληματική για την Ε.Α., η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019– δεν προχωρούσε την εν λόγω έρευνα με ικανοποιητικό ρυθμό.

Προκειμένου να προχωρήσει η υπόθεση, υπήρξε στη συνέχεια μια μορφή εποπτείας στην εν λόγω υπόθεση από τη γενική διευθύντρια της Ε.Α. και την επικεφαλής νομικό.

Πριν από 10 ημέρες έγιναν οι κρίσεις στην Ε.Α. και στην ουσία ο πρόεδρος της Ε.Α. απέσυρε την κ. Νικολοπούλου από τη θέση της επικεφαλής της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ασφαλειών, στην οποία βρισκόταν από τον Δεκέμβριο του 2020, και ανέλαβε επικεφαλής της Διεύθυνσης Προϊόντων και Υπηρεσιών Υγείας.

Ερωτηθείσα πάντως η κ. Νικολοπούλου από τον κ. Καστανίδη, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία διακοπή, αλλά ότι έβαλε υποψηφιότητα για διάφορες διευθύνσεις, καθώς έχει την ικανότητα να χειρίζεται υποθέσεις σε διαφορετικούς κλάδους.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο κύριος Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Λιανός –απολύτως σεβαστό πρόσωπο αναμφίβολα–, όπως έχει και αυτός την υποχρέωση, θα συνεργαστεί με τις επιλογές της κυβέρνησης και της Βουλής. Οποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί, παραιτείται. Είναι τόσο απλό», δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ακρόαση της κ. Νικολοπούλου από την προαναφερθείσα επιτροπή της Βουλής σε μια συνεδρίαση αρκετά έντονη.

Ο κ. Λιανός, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο του 2024, δήλωσε στην «Καθημερινή»: «Δεν έχω καμία σκέψη να φύγω πριν ολοκληρώσω τη δουλειά μου. Δεν με ενδιαφέρει εάν είμαι αρεστός ή όχι».

Ο κ. Λιανός υποστήριξε ακόμη: «Από τη στιγμή που σε επιλέγουν σε μια ανεξάρτητη αρχή, έχεις την υποχρέωση να κόψεις κάθε δεσμό με αυτούς που σε όρισαν. Είσαι υπάλληλος του κράτους. Χρέος μου είναι να συνεργάζομαι με όλους». Ο ίδιος έκανε λόγο για άριστη συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης, ενώ απαντώντας στους ισχυρισμούς του τελευταίου ότι υπερέβη των αρμοδιοτήτων του με την επιστολή που απέστειλε, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για καπρίτσια. Εδρασα στο πλαίσιο του ρόλου μου. Εχω ειδοποιήσει και προειδοποιήσει για το εάν υπάρξουν προβλήματα».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον ίδιο, αν και ενημερώθηκε ότι θα επικοινωνήσει μαζί του ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης, δεν υπήρξε καμία επικοινωνία.

Το χθεσινό, πάντως, επεισόδιο δεν ήταν το πρώτο ανάμεσα στον κ. Λιανό και στην κυβέρνηση.

Τα πρώτα σύννεφα εμφανίστηκαν μετά την έρευνα που ανέθεσε η Ε.Α. σε φινλανδική εταιρεία για τις χρεώσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Η έρευνα προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με το Μέγαρο Μαξίμου να μη λαμβάνει τελικά το μέρος της Ε.Α.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν έδωσε περισσότερες αρμοδιότητες στην Ε.Α. στον πρόσφατο νόμο, όπως ζητούσε ο κ. Λιανός, ενώ τελευταία ο ίδιος έθεσε και ζήτημα υποστελέχωσης της Αρχής, γνωστοποιώντας το πρόβλημα και στις Βρυξέλλες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here