Χρηματιστήριο της Μόσχας: Μερικό επανάνοιγμα από την Πέμπτη

0
51

Με ένα προσεκτικό και επιφυλακτικό άνοιγμα λίγων ωρών θα επανέλθει και πάλι σε λειτουργία το Χρηματιστήριο της Μόσχας από αύριο, Πέμπτη. Την απόφαση ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας.

Θυμίζουμε πως η ρωσική χρηματιστηριακή αγορά έχει μείνει κλειστή εδώ και πάνω από τρεις εβδομάδες, καθώς η απόφαση για μια προσωρινή αναστολή των εργασιών για να αποφευχθεί ένα κραχ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέληξε να παραταθεί επ’ αόριστον.

Τελικά οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν και πάλι από το πρωί της Πέμπτης και για περίπου τέσσερις ώρες.

Επίσης θα περιοριστεί και ο αριθμός των μετοχών που θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν. Η τελική λίστα φτάνει τις 33 μετοχές, μεταξύ τους η Sberbank, η Rosneft και η VTB.

Για να αποφευχθεί ένα κραχ θα απαγορευτεί ρητά το short selling.

Έχει ήδη προηγηθεί από χθες η επίσης μερική έναρξη της λειτουργίας της ρωσικής αγοράς ομολόγων. Σε πρώτη φάση επετράπη η διαπραγμάτευση μόνο κρατικών τίτλων και μάλιστα μόνο για λίγες ώρες.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο της προσπάθειας της κεντρικής τράπεζας να επαναφέρει σταδιακά μια κάποια κανονικότητα στη λειτουργία της ρωσικής αγοράς. Για τον ίδιο λόγο έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, ώστε να επιτραπεί στους ξένους θεσμικούς να λάβουν κάποια χρήματα από συναλλαγές που είχαν κάνει πριν το κλείσιμο της αγοράς. Στους ίδιους τους Ρώσους απαγορεύεται ρητά η έξοδος ξένου συναλλάγματος στο εξωτερικό

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here