Χρήστος Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία θα πιεστεί από τον πόλεμο, αλλά δεν θα εκτροχιαστεί

0
41

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ασκήσει πιέσεις στην ελληνική οικονομία, αλλά δεν θα την εκτροχιάσει, μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει το Money Review.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να απορροφήσει από μόνο του τις πιέσεις της νέας κρίσης και τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής παρέμβασης, ενώ ερωτηθείς σχετικά ανέφερε πως επι του παρόντος δεν σχεδιάζεται ανακατεύθυνση κονδύλων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM Rolf Strauch αναφέρθηκε στις ισχυρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και τη σημασία διατήρησης της δημοσιονομικής της αξιοπιστίας τονίζοντας πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών τοποθέτησε τον στόχο επαναφοράς σε πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 σε «ρεαλιστικό» επίπεδο «εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν», ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο παράτασης της γενικής ρήτρας διαφυγής το 2023 παρέπεμψε στη συζήτηση που γίνεται στο Eurogroup και στις νέες μακροοικονομικές εκτιμήσεις της Κομισιόν τον Μάιο. 

Ευρύτερα, ο υπουργός Οικονομικων σχετικά με την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας ανέδειξε την παράμετρο της ιδιοκτησίας και ένα πλαίσιο εθνικών δημοσιονομικών στόχων, κατεύθυνση την οποία ανέδειξε και ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος σημείωσε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης, αλλά αναμένεται να διατηρηθεί η αναπτυξιακή τροχιά ακόμη και αν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

«Έτσι, μπορούμε μέχρι στιγμής να απορρίψουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού» δήλωσε.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here