Κώστας Χαρδαβέλλας: «Στον δρόμο ήμουν ως δημοσιογράφος, στον δρόμο θα είμαι και ως βουλευτής»

0
689

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ο καταξιωμένος δημοσιογράφος και υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, Κώστας Χαρδαβέλλας, παραχώρησε συνέντευξη στο west-athens.gr, μιλώντας για την απόφαση του να υποβάλλει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές, την πορεία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τα προβλήματα των δυτικών προαστίων, τι σκοπεύει να κάνει το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών αλλά και για την προοπτική ανάκαμψης της χώρας.

Κ. Χαρδαβέλλα, είστε από τους πιο έμπειρους δημοσιογράφους του τόπου με πολλά χρόνια υπηρεσία στη μάχιμη δημοσιογραφία. Όπως έχετε δηλώσει κι ο ίδιος, έχετε λάβει πολλές προτάσεις για να κατέλθετε στη πολιτική. Τι σας οδήγησε στο να απαντήσετε θετικά αυτή την φορά και να μπείτε στην εκλογική μάχη ως υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στον Δυτικό τομέα της Αθήνας;

Τρεις βασικά είναι οι λόγοι που κατεβαίνω τώρα ως υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής. Ο πρώτος είναι γιατί η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον στο έσχατο όριό της και πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να συστρατευθούμε σε μια προσπάθεια ανόρθωσης της. Θεωρώ τον εαυτό μου κατάλληλο γι αυτό, δεδομένης της γνώσης των κοινωνικών προβλημάτων που έχω αποκτήσει στην δημοσιογραφική μου καριέρα των 50 ετών.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν είμαι και δεν θα γίνω επαγγελματίας πολιτικός και επειδή η πολιτική και οι πολιτικοί αμφισβητούνται έντονα από τους πολίτες, πιστεύω ότι με καθαρή την πορεία που έχω ως δημοσιογράφος μπορώ να επηρεάσω θετικά, στον βαθμό που γίνεται, την εικόνα του καλού Έλληνα πολιτικού.
Ο τρίτος λόγος είναι εντελώς συναισθηματικός. Με την υποψηφιότητά μου πραγματοποιώ μια επιθυμία του αδελφικού μου φίλου Γιώργου Γεννηματά να μπω και να προσφέρω στην παράταξη και στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ήρθε αυτή η ώρα γιατί για τον χώρο της Κεντροαριστεράς ξεκινάει μια νέα εποχή και θέλω να συμβάλω με τις όποιες δυνάμεις μου στο χτίσιμό της.

Έχετε πλήρη εικόνα της πορείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ποια ήταν τα λάθη που εκτιμάτε ότι έχουν γίνει έως σήμερα;

Ένα από τα βασικά λάθη που έγιναν από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι ο χρόνος που χάσαμε στην προσπάθεια δημιουργίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σπαταλώντας ενέργεια και ιδέες σε συζητήσεις με το Ποτάμι, τη ΔΗΜΑΡ και άλλες ομάδες που τελικά αποδείχτηκαν ατελέσφορες. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μια θολή εικόνα του τι ακριβώς πρεσβεύει το Κίνημα Αλλαγής. Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι έπρεπε να διαλυθούν  αυτές οι συνεργασίες για να είμαστε επιτέλους σήμερα με ξεκάθαρους στόχους και ξεκάθαρες θέσεις που μας οδηγούν σε μια πορεία σταθερά ανοδική.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει την προοπτική να αναδειχθεί ξανά σε βασικό πυλώνα της ελληνικής κέντροαριστεράς;

Μα και σήμερα το Κίνημα Αλλαγής είναι ο βασικός πυλώνας της ελληνικής Κεντροαριστεράς! Όσο κι αν προσπάθησε ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ο  εκφραστής του Κεντροαριστερού χώρου, με μεταγραφές τύπου Τζουμάκα, Ραγκούση και Τόλκα, η πραγματικότητα είναι ότι με ρετάλια της πολιτικής ζωής του τόπου δεν δημιουργείς κάτι καινούργιο. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ότι το να προσπαθείς να «κλέψεις» τον χώρο που κατέχει μια ιστορική πολιτική παράταξη όπως είναι το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι αποδεκτό.

Στην περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση με αυτοδυναμία, το ΚΙΝΑΛ σκοπεύει να συμπράξει με το 1ο κόμμα και αν ναι υπό τι όρους; Ποιες είναι οι προγραμματικές προϋποθέσεις που θα θέσετε;

Η αμετακίνητη θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι δεν θα γίνουμε ουρά, ούτε της Νέας Δημοκρατίας ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Μοιραία ως τρίτο κόμμα θα πάρουμε και εμείς την εντολή για δημιουργία κυβέρνησης κι εκεί θα καλέσουμε τα δύο μεγάλα κόμματα να συμφωνήσουμε σε μία κοινή κυβερνητική πορεία. Επειδή ωστόσο θέλω να είμαι ρεαλιστής και ποτέ μου δεν απέφυγα ως δημοσιογράφος να πω την αλήθεια, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί για λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Και εκεί θα τεθεί το μεγάλο ζήτημα: θα επιτρέψει το Κίνημα Αλλαγής να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία; Θα επιτρέψει να οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής και ό, τι αυτό συνεπάγεται; Οι απαντήσεις είναι αυτονόητες. Το Κίνημα Αλλαγής και η Φώφη Γεννηματά, έχουν απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην Ελλάδα. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις που θα συζητηθούν εάν χρειαστεί, ώστε να προχωρήσουν τα θέματα που δεν μπορούν να περιμένουν, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ενδεχομένως οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για αλλαγή του Μνημονίου, η αντιμετώπιση της Τουρκικής απειλής στο Αιγαίο, μία νέα θετική ματιά στις συντάξεις των Ελλήνων. Εμείς λέμε ξεκάθαρα δύο πράγματα:
α. σε περίπτωση μη-αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας δεν θα ρίξουμε την χώρα στα βράχια.
β, δεν θα συγκυβερνήσουμε, δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν.
Στόχος μας θα είναι μια δίκαιη και αυστηρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και νέες εκλογές, εφόσον αλλάξουμε τον νόμο της απλής αναλογικής. Άλλα πειράματα στις πλάτες των πολιτών, δεν θα τα επιτρέψουμε.

Ποια πιστεύετε ότι είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στα δυτικά προάστια και πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Τα προβλήματα στα Δυτικά Προάστια είναι τεράστια και οξύνθηκαν τα τελευταία χρόνια καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εξαφανισμένος σε όλο το διάστημα της διακυβέρνησής του από την πιο παραμελημένη περιοχή της Αττικής. Η ανεργία, οι δουλειές με μισθούς πείνας, η εγκληματικότητα, η έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών, οι αδυναμίες στην περίθαλψη του πολίτη, η απογοήτευση των νέων ανθρώπων ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, είναι τα μεγάλα προβλήματα των Δυτικών Προαστίων που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν από την νέα κυβέρνηση. Τα θέματα αυτά στη γενίκευσή τους περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ελλάδα που έχει δημιουργήσει το Κίνημα Αλλαγής και είναι το πλαίσιο για την επόμενη μέρα, μια βασική πρόταση βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων. Προσωπικά εάν καταφέρω να εκλεγώ βουλευτής, έχοντας βαθιά γνώση των προβλημάτων των Δυτικών Προαστίων μέσα από αμέτρητες δημοσιογραφικές έρευνες, δεσμεύομαι ότι θα δώσω αγώνα για να αντιμετωπιστούν. Δεσμεύομαι όμως και για κάτι ακόμη. Επέλεξα να μην ανοίξω εκλογικό γραφείο, να μην αναθέσω σε τρίτους την επαφή με τους ψηφοφόρους, αλλά να βρίσκομαι καθημερινά στις γειτονιές του Δυτικού τομέα για να συνομιλώ απευθείας με τους κατοίκους τους. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω και την επομένη των εκλογών, εάν οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους. Τα γραφεία, οι  καρέκλες και τα κοστούμια, δεν ήταν ποτέ επιλογή μου. Στον δρόμο ήμουν ως δημοσιογράφος, στον δρόμο θα είμαι και ως βουλευτής.

Η επέκταση του ΧΥΤA της Φυλής αποτελεί ένα ζήτημα αγκάθι  για τα δυτικά προάστια. Ποια είναι η δική σας άποψη και ποια λύση πιστεύεται πως θα πρέπει να δοθεί ;

Το ΧΥΤΑ της Φυλής είναι μια υγειονομική βόμβα για τα Δυτικά Προάστια με την οποία δυστυχώς η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Περιφέρεια Αττικής δεν ασχολήθηκαν καθόλου την τελευταία τετραετία. Επιτέλους πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι τα Δυτικά Προάστια δεν είναι η χωματερή της Αττικής. Η υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων της περιοχής πρέπει να λάβει τέλος μέσα από μία ολοκληρωμένη περιβαλλοντική και διαχειριστική μελέτη για την αντικατάσταση της δομής εναπόθεσης των σκουπιδιών που υπάρχει.

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της ελπίδας έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον με σκοπό να δώσει προοπτική στους πολίτες για ένα καλύτερο αύριο. Τελικά υπάρχει ελπίδα για την χώρα και μέσα από ποιον δρόμο περνάει;

Αλίμονο αν πάψουμε να ελπίζουμε! Και βέβαια υπάρχει ελπίδα για την χώρα μας. Οι Έλληνες ιστορικά δεν το ανέχτηκαν ποτέ το σκοτάδι και νιώθω πως έφτασε η ώρα να μην το ανεχτούμε άλλο, ούτε και τώρα. Αρκετά! Πρέπει να πιστέψουμε όλοι στο καλύτερο, να σηκώσουμε το κεφάλι και να το διεκδικήσουμε. Η ελπίδα για την Ελλάδα περνάει μέσα από τον δρόμο μίας υγιούς πολιτικής ζωής, με ένα ισχυρό Κίνημα Αλλαγής να διαδραματίζει τον καταλυτικό ρόλο.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Εγώ σας ευχαριστώ. Και σας ζητώ, εάν εκλεγώ βουλευτής, να με ελέγχετε διαρκώς για το πόσο συνεπής θα είμαι απέναντι σε όσα σας είπα σήμερα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here