Τουρκία: Θέλουμε, χωρίς όρους, F35 και patriot και θα συζητήσουμε για τους S400

0
46

Η Τουρκία ζητάει από τις ΗΠΑ να τις παραδώσουν «χωρίς προϋποθέσεις» μαχητικά F-35 και το σύστημα patriot και μετά να συζητηθούν όλα τα σενάρια που αφορούν τους ρωσικούς S-400 ακόμα και αυτό που αφορά την αποστολή τους στην Ουκρανία.

Τη θέση αυτή της Άγκυρας εξέφρασε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν.

Ο στενός συνεργάτης του Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του στην Wall Street Journal τονίζει ότι ο τουρκικός λαός δεν παίρνει πλέον σοβαρά καμία άτυπη δέσμευση της Δύσης για την προμήθεια Patriot. Επαναλαμβάνει την θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία στράφηκε στους ρωσικούς S-400 γιατί δεν της δόθηκε η δυνατότητα να αγοράσει Patriot.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αλτούν η Τουρκία δεν ζητάει μαχητικά F-16 αλλά F-35, αξιώνει δηλαδή την επιστροφή στο πρώτο πρόγραμμα με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Στο μεταξύ, δεν είναι ακόμα σαφές εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συζητήσουν και το εν λόγω θέμα.

O σύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι θα γίνει συνάντηση με τον Μπάιντεν, ωστόσο από την αμερικανική πλευρά ούτε έχει επιβεβαιωθεί αλλά ούτε και αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here