Την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και τη μείωση του ΦΠΑ ζητά η Πορτογαλία από την ΕΕ

0
16

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ζήτησε σήμερα να καθιερωθεί μια μέγιστη τιμή αναφοράς για το φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και να μειωθεί κατεπειγόντως ο ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα, ώστε να προστατευθούν οι καταναλωτές από τις αυξανόμενες τιμές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σκοπεύουν να συζητήσουν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στις 24-25 Μαρτίου, αφού η τιμή του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκε, μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μιλώντας σήμερα το πορτογαλικό κοινοβούλιο ο Κόστα είπε ότι η τυχόν επιβολή πλαφόν δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Το πλαφόν είναι αναγκαίο ώστε να μην υπάρξει «επιμόλυνση» της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της υψηλής τιμής του φυσικού αερίου, εξήγησε ο Κόστα.

Πλαφόν στη τιμή του ρεύματος

Η Ισπανία και η Πορτογαλία ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδίαζαν να προτείνουν την επιβολή πλαφόν (180 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος όμως την Δευτέρα μια πηγή του ισπανικού υπουργείου Ενέργειας είπε ότι η Μαδρίτη, αντί για αυτό, θα προωθήσει, την ιδέα της αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου.

Ο Κόστα διαβεβαίωσε πάντως σήμερα ότι η Ισπανία «δεν παρεκκλίνει» από τις αρχικές προθέσεις της, επιμένοντας ότι η επιβολή ανώτατης τιμής δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τις προμήθειες φυσικού αερίου, κάτι που «θα μπορούσε να επηρεάσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γερμανία, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό» από το αέριο.

«Συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε, ζητώντας παράλληλα να τεθούν σε λειτουργία κοινοί ευρωπαϊκοί μηχανισμοί προμήθειας, «όχι μόνο για την ενέργεια αλλά και για άλλα βασικά αγροτοδιατροφικά είδη, όπως είναι τα λιπάσματα».

Η Πορτογαλία έχει ήδη ζητήσει από τις Βρυξέλλες να επιτρέψει την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα ενεργειακά προϊόντα και ο Κόστα είπε ότι η Κομισιόν «θα πρέπει να επιτρέψει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» να μειώσουν τον φόρο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here