Σταϊκούρας: 860 εκατ. λιγότερος ΕΝΦΙΑ φέτος από ό,τι πλήρωναν οι πολίτες επί ΣΥΡΙΖΑ

0
29

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι από εφέτος και μόνιμα, οι πολίτες θα πληρώνουν 860 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πλήρωναν επί ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της παρέμβασής του επί του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Κεφαλαιαγοράς, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για τον νέο μειωμένο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Ο κ. Σταϊκούρας, απαντώντας στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ο οποίος παρατήρησε ότι στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν υπάρχει αναφορά ποσού 360 εκ ευρώ (νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ), ανάφερε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ βρίσκεται μεσοσταθμικά στο 35%, είναι αποκλειστικά έργο της κυβέρνησης της ΝΔ και ότι υπερβαίνει την προεκλογική δέσμευση για μείωση 30%.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο βεβαιωμένος φόρος (εκτιμήσεις για το 2022) είναι 2,234 δισεκ. ευρώ, ενώ για το προηγούμενο έτος ήταν 2,587 δισεκ. ευρώ, «άρα ουσιαστικά, 354 εκ. ευρώ. Κι επειδή κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις με νομοτεχνικές βελτιώσεις, που καταθέτουμε, φτάνει σε 360 εκ. ευρώ, βεβαιωμένος φόρος», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αναφορικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με το 2018, είπε ότι ήταν 3,093 δισεκ. ευρώ, και πάμε στα 2,234 δισεκ. ευρώ, δηλαδή, «860 εκ. λιγότερος φόρος στους πολίτες, σε σχέση με αυτό που επιβάλατε εσείς το 2018».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ εκτιμούμε ότι η μείωση δεν θα είναι 360 εκ. ευρώ αλλά, της τάξης των 240-250 εκ ευρώ. «Γιατί προβλέπουμε μικρότερη μείωση του εισπραχθέντος ΕΝΦΙΑ; Διότι, επειδή μειώνουμε τους φορολογικούς συντελεστές, η εμπειρία δείχνει ότι αυξάνει η εισπραξιμότητα. Κάθε 1% αύξηση της εισπραξιμότητας, οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, της τάξης των 20 εκ ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Αλεξιάδη για τα αποθεματικά του κράτους, ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι σήμερα είναι 38,6 δισεκ ευρώ, και στο τέλος του έτους περίπου 34 δισεκ. ευρώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here