Ο Ναπολέων Σουκατζίδης, η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη και οι φυλακές Χαϊδαρίου

Η επιστροφή του Παντελή Βούλγαρη στους κινηματογράφους γίνεται με το «Τελευταίο Σημείωμα» μια ταινία εποχής για τον άγνωστο κομμουνιστή ήρωα Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

0
843

Τον απαιτητικό ρόλο υποδύεται ο ηθοποιός Ανδρέας Κωνσταντίνου. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης γεννήθηκε το 1909. Κομμουνιστής, συνδικαλιστής, ένας από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου του 1944.

Γεννήθηκε στην Προύσα και μετά την Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στην Μέση Εμπορική Σχολή στο Ηράκλειο και έγινε λογιστής. Ήταν πολύγλωσσος, ήξερε Ρωσικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά καθώς και Τούρκικα, ενώ έγραφε και βιβλία.

Από την Κρήτη εξόριστος στον Αϊ Στράτη 

Υπήρξε πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου και εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης του συνελήφθη από τη Δικτατορία Μεταξά και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη.

Από τον Αϊ Στράτη μεταφέρθηκε τον Απρίλη του 1937 στις φυλακές της Ακροναυπλίας, όπου και παραδόθηκε από το καθεστώς του Μεταξάμαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους στους Γερμανούς κατακτητές τον Απρίλη του 1941.

Διερμηνέας στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι 

Στην Κατοχή μεταφέρθηκε στις φυλακές των Τρικάλων και της Λάρισας και τελικά τον Σεπτέμβριο του 1943 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Στο Χαϊδάρι επειδή γνώριζε γερμανικά εκτελούσε χρέη διερμηνέα και κάπως έτσι, ξεκινάει και την ιστορία του, ο Παντελής Βούλγαρης.

Δεν δέχτηκε να εκτελεστεί άλλος στη θέση του 

Λόγω της ιδιότητας του διερμηνέα και ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ των διακοσίων που επρόκειτο να εκτελεστούν στην Αθήνα σε αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του διοικητή της 41ης Μεραρχίας Οχυρών υποστράτηγου Κρεχ στους Μολάους.

Οταν ο διοικητής του στρατοπέδου Κάρλ Φίσερ, (τον υποδύεται ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε) διάβασε το όνομα του Σουκατζίδη στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στη θέση του.

Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο, αντί για τον ίδιο και όταν ο Φίσερ απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατούμενους, εκείνος δε δέχθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στη θέση του και ο ίδιος να γλυτώσει και εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους του Χαϊδαρίου την Πρωτομαγιά του 1944.

Στο Αρκαλοχώρι όπου έζησε τη παιδική του ηλικία υπάρχει ανδριάντας του.

Στο δήμο Χαϊδαρίου όπου φυλακίστηκε υπάρχει οδός που φέρει το όνομα του ενώ στο δήμο Καισαριανής όπου εκτελέστηκε διοργανώνεται αγώνας δρόμου «Ναπολέων Σουκατζίδης».

«Το τελευταίο σημείωμα»

Η νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη είναι συνάμα ιστορία και μυθοπλασία, ένα κινηματογραφικό «σημείωμα» μνήμης, σεμνότητας και αναστοχασμού.

Οι φυλακές Χαϊδαρίου

Οι εγκατάστασεις στρατώνα που είχαν κατασκευαστεί πριν τον πόλεμο, μετατράπηκαν σε φυλακές από τους κατακτητές τον Σεπτέμβριο του 1943 και λειτούργησαν σαν στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944.

Στις φυλακές Χαϊδαρίου βρέθηκαν χιλιάδες Εβραίοι που στάλθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία αλλά και χιλιάδες αντιστασιακοί που συλλαμβάνονταν σε μπλόκα. Βρέθηκαν όμως εκεί και φυλακσιμένοι πολιτικοί κρατούμενοι οι οποίοι παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μεταξά στις κατοχικές δυνάμεις.

Εκεί φυλακίστηκαν μερικοί από τους πιο “γνωστούς” αντιστασιακούς, μεταξύ των οποίων οι ηρωίδες Ηλέκτρα Αποστόλου, Ηρώ Κωνσταντοπούλου και Λέλα Καραγιάννη.

Στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι φυλακισμένοι ήταν μέλη του ΕΑΜ και του ΚΚΕ.

Την 1η Μαΐου 1944, 200 φυλακισμένοι κομμουνιστές των φυλακών Χαϊδαρίου μεταφέρθηκαν και εκτελέστηκαν στο σκοπευτήριο Καισαριανής.

Ένας από αυτούς, ήταν και ο Ναπολέων Σουκατζίδης.

Το “αστείο” της υπόθεσης, είναι ότι μερίδα του ελληνικού τύπου είτε πανηγύριζε για την εκτέλεση των 200 κρατουμένων, είτε αναπαρήγαγε τις γερμανικές ανακοινώσεις για την “ύπουλη επίθεση των κομμουνιστών” αλλά και για την εκτέλεση 100 επιπλέον κομμουνιστών ανταρτών από “ελληνικά εθελοντικά σώματα”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here