Σκρέκας: «Καλύπτουμε έως και 80% της αύξησης στο ρεύμα σε επιχειρήσεις»

0
39

Επιδοτήσεις ρεύματος για επιχειρήσεις

Για στήριξη στις επιχειρήσεις μέσω επιδότησης έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας ο οποίος διευκρίνισε ότι η επιδότηση αυτή αφορά στους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και θα δοθεί μαζί με τα αναδρομικά του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Συγκεκριμένα πρόκειται για αύξηση κατά 80% της επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας στις επιχειρήσεις.

«Καλύπτουμε έως και το 80% της αύξησης στο ρεύμα σε 1.160.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι μόνο για τον Απρίλιο, αλλά και αναδρομικά από τον Ιανουάριο», επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια, αγρότες και επαγγελματίες ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την αύξηση της επιδότησης στα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 65 ευρώ τον Μάρτιο.

Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVΑ και αρτοποιεία δίνεται πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η επιδότηση ορίζεται σε 230 ευρώ ανά Μεγβατώρα και αφορά 1.060.000 εστιατόρια, καταστήματα λιανικής, κομμωτήρια, αρτοποιεία. Το ύψος του μέτρου είναι 35 εκ. ευρώ.

Επιπλέον για τις προαναφερόμενες κατηγορίες δίνονται αναδρομικές επιδοτήσεις ρεύματος συνολικού ύψους 75 εκ ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο Φεβρουάριο και Μάρτιο ώστε να καλυφθεί έως 80% της ρήτρας. Η επιχορήγηση θα δοθεί σε τρεις μηνιαίες δόσεις από τον Απρίλιο. Το ύψος της επιχορήγησης για τις επαγγελματικές κατηγορίες ανέρχεται τον Απρίλιο στα 313 εκ. ευρώ από 132 εκ. ευρώ τον Μάρτιο.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι: «Οι δικαιούχοι θα λάβουν τον μήνα Απρίλιο, την επιδότηση Απριλίου πολύ αυξημένη, 230 ευρώ την μεγαβατώρα από 65 ευρώ που ήταν τους προηγούμενους μήνες και επιπλέον αναδρομικά την επιδότηση για την κατανάλωση Ιανουαρίου».

«Θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο μπορούμε», δεσμεύθηκε ο υπουργός.

Όσον αφορά το κοινωνικό τιμολόγιο, ο Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι: «Απορροφούμε το 100% της αύξησης για 560.000 δικαιούχους δίνουμε 87 ευρώ επιδότηση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες».

Ενισχύσεις για το φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο για τα οικιακά τιμολόγια και για τον μήνα Μάρτιο η επιδότηση ορίζεται στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και αφορά 540,000 νοικοκυριά. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα χορηγήσει επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Αρα το όφελος ανέρχεται στα 40 ευρώ. Το συνολικό ύψος των μέτρων είναι στα 143 εκ. ευρώ. Για τον Απρίλιο οι επιδοτήσεις φυσικού αερίου θα ανακοινωθούν στο τέλος του Μαρτίου.

Η επιδότηση στο φυσικό αέριο σε μη οικιακά τιμολόγια για τον Μάρτιο θα ανέλθει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο τα συνολικά μέτρα ενίσχυσης του ρεύματος και φυσικού αερίου είναι στα 950 εκ. ευρώ.

«Αν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο θα χρειαστούμε 40 με 45 παραπάνω καράβια με υγροποιημένο αέριο (LNG) απ’ ό,τι χρειαζόμαστε μια τυπική χρονιά, θα χρειαστούμε διπλάσια και λίγο παραπάνω φορτία φυσικού αερίου για να καλύψουμε το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί από τους φυσικούς αγωγούς», δήλωσε.

Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας παρατήρησε ότι αυτή τη στιγμή η ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά είναι πέντε φορές φθηνότερη από το λιγνίτη και το φυσικό αέριο.

«Έχουμε διπλασιάσει το ρυθμό εγκατάστασης φωτοβολταϊκών τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρυσι η Ελλάδα μπήκε στο κλαμπ των χωρών που εγκατέστησαν σχεδόν 1.000 Μεγαβάτ ΑΠΕ σε μια χρονιά, και φέτος στοχεύουμε στην εγκατάσταση 1.500 με 2.000 Μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος. 2.000 MW εγκατεστημένης ισχύος ως ονομαστική ισχύ είναι ισοδύναμα με τρία εργοστάσια φυσικού αερίου σχεδόν όλα τα λιγνιτικά εργοστάσια», κατέληξε ο Κώστας Σκρέκας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here