Ρόδος: Αυτός ήταν ο 26χρονος Βρετανός τουρίστας που κεραυνοβολήθηκε ενώ έκανε SUP

0
19

Συντετριμμένη είναι η οικογένεια του 26χρονου Βρετανού τουρίστα Σκοτ Άαρον Σέντον ο οποίος κεραυνοβολήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/5) ενώ έκανε paddleboarding στη Ρόδο.

Οι δικοί του άνθρωποι δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό που έχει συμβεί. Τον περιγράφουν, σύμφωνα με τη Daily Mail, ως έναν «υπέροχο τύπο» που ήταν «πολύ δημοφιλής».

Ρόδος: Λάτρευε το εξοχικό της οικογένειάς του στο νησί

Ο 26χρονος ήταν δεινός αθλητής, που μιλούσε ελληνικά. Ήταν επίσης, τακτικός επισκέπτης καθώς λάτρευε το οικογενειακό εξοχικό σπίτι στη Ρόδο. Είχε σπουδάσει πολιτικός μηχανικός και εργαζόταν στο εμπόριο οικοδομών.

Ένας φίλος της οικογένειάς του δήλωσε στη Daily Mail για τον πατέρα του 26χρονου Σκοτ, τον Στηβ: «Μίλησα με τον πατέρα του και μου είπε ότι ο Σκοτ έπαθε ηλεκτροπληξία. Είπε ότι είναι συντετριμμένος αλλά δεν μπορούσε να πει περισσότερα».

Πρόσθεσε: «Η αδελφή του πέταξε εκεί χθες το βράδυ για να είναι με την υπόλοιπη οικογένεια. Ο Σκοτ ήταν υπέροχος τύπος και πολύ δημοφιλής. Πήγαινε στην Ελλάδα με την οικογένειά του και μιλούσε ελληνικά. Του άρεσε πολύ εκεί».

Ρόδος: «Το πρόσωπό του είχε γίνει μωβ»

Ο Βραζιλιάνος Wander Machado, 47 ετών, δήλωσε στη «Ροδιακή»: «Κολύμπησα για να τον βγάλω έξω. Αλλά μόλις έφτασα στο σημείο, είδα το σώμα του σκυμμένο και μπρούμυτα πάνω στη σανίδα. Το πρόσωπό του είχε γίνει μωβ. Αμέσως κατάλαβα ότι κάθε δευτερόλεπτο ήταν κρίσιμο και άρχισα να τον τραβάω προς την ακτή. Πέθανε επί τόπου παρά τις προσπάθειες της κοπέλας του, που κατοικεί στη Βραζιλία και των ελληνικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης να τον σώσουν».

Και πρόσθεσε: «Ανησύχησα ότι το ίδιο θα συνέβαινε και σε μένα, καθώς έβρεχε ακόμα, αλλά δεν σταμάτησα. Οι διασώστες έφτασαν λίγο αργότερα και έκαναν όλες τις διαδικασίες ανάνηψης για να τον κρατήσουν στη ζωή. Δυστυχώς, έμαθα λίγο αργότερα ότι δεν τα κατάφερε».

Ρόδος: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Το αποτέλεσμα της ιατροδικαστικής έκθεσης έδειξε κεραυνοπληξία. Για το συμβάν μάλιστα, έκανε εκτενές ρεπορτάζ και η Daily Mail.

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το περιστατικό με τον τουρίστα που τον χτύπησε κεραυνός στη Ρόδο.

«Η κεραυνοπληξία διαφέρει από την περίπτωση να μας χτυπήσει ο κεραυνός όταν είμαστε σε χερσαία επιφάνεια. Είναι διαφορετικές περιπτώσεις να σε χτυπήσει κεραυνός όσο είσαι σε χερσαίο έδαφος και όσο είσαι στη θάλασσα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει η περίπτωση να σε χτυπήσει ο κεραυνός στο σώμα σου κατευθείαν, οπότε να προκληθούν άμεσες επιπλοκές από τα βολτ και τα αμπέρ τα οποία χτυπήσανε το σώμα. Στη θάλασσα υπάρχει και η περίπτωση που και παραδίπλα να χτυπήσει, και επειδή το ρεύμα κινείται οριζόντια στο νερό, να έχουμε δευτερογενή προβλήματα στο σώμα μας, οπότε μπορεί να πνιγεί ο ασθενής. Προβλήματα δηλαδή μπορεί να δημιουργήσουν στην κινητικότητα, στην αναπνοή ή στην καρδιά του και να συμμετέχει και ο μηχανισμός του πνιγμού», είπε αρχικά.

«Υπάρχουν τα θερμικά φαινόμενα όταν σε χτυπάει ο κεραυνός σε χερσαίο έδαφος και είναι έντονα, αλλά διαφέρουν με την θάλασσα. Στο νερό ο ηλεκτρικός κινείται σε μικρό βάθος αλλά κινείται οριζόντια, συνεπώς υπάρχει ,μια ακτίνα μέσα στην οποία μπορεί να σε προσβάλει το ρεύμα. Γενικά οι κεραυνοί στη θάλασσα δεν είναι συχνοί. Είναι πιο συχνό στο χερσαίο έδαφος. Ο κίνδυνος στη θάλασσα για τους κεραυνούς είναι εάν είσαι κοντά σε ακτή και όχι στα ανοιχτά. Κινδυνεύουν και όσοι είναι στην επιφάνεια της θάλασσας. Τα ψάρια δεν πεθαίνουν γιατί είναι βαθιά στο νερό και βαθιά δεν φτάνει ο ηλεκτρισμός του νερού. Επηρεάζεται μόνο ό,τι είναι στην επιφάνεια του νερού», πρόσθεσε ο κ. Γαλεντέρης.

«Όταν βλέπουμε μπουρίνι και μπορεί να χτυπήσει το σημείο που είμαστε, το προτιμότερο είναι να βγούμε από την ακτή ή να μπούμε πιο βαθιά. Κινδυνεύει όποιος είναι κοντά στην ακτή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, χτύπησε ο κεραυνός την επιφάνεια του νερού και ο ηλεκτρισμός ταξίδεψε οριζόντια δεν επιδρά σε βάθος. Χιλιάδες βολτ και αμπέρ χτυπήσαν το σώμα του 26χρονου, όλα αυτά επιδρούν την ικανότητά του να κολυμπήσει αλλά μπορεί να επιφέρει και ακαριαίο θάνατο με αρρυθμία στην καρδιά και ουσιαστικά να καταλήξει κατευθείαν. Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να καταλήξει σε αποπνιγμό γιατί θα παραλύσει ουσιαστικά μέσα στο νερό, και θα πνιγεί παρά θα πεθάνει μέσα στο νερό. Τα χρονικά περιθώρια είναι κλάσματα του δευτερολέπτου, και δεν μπορεί μέσα σε τέτοιο διάστημα να δεις τον κεραυνό και να αποφάσισες τι να κάνεις και να προλάβεις να φτάσεις σε βάθος», συμπλήρωσε ο ιατροδικαστής.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλεντέρη, «πρέπει να βγούμε στην άκρη και να προστατευτούμε σε έναν χώρο που να μην κινδυνεύομε από κεραυνό. Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα ενώ υπάρχει μπουρίνι και φυσικά δεν μένουμε στην επιφάνεια της θάλασσας».

Ρόδος: Το χρονικό

Ο νεαρός τουρίστας ήταν μέσα στο νερό την ώρα που έβρεχε και παρά τις εκκλήσεις των υπολοίπων τουριστών να βγει έξω, αυτός παρέμενε μέσα στη θάλασσα.

Η φίλη του και άλλοι παραθεριστές φέρεται να άρχισαν να καλούν σε βοήθεια αφού τον χτύπησε κεραυνός. Στη συνέχεια, όσοι βρίσκονταν στην παραλία, τον τράβηξαν από το νερό και ήταν «ακόμα ζωντανός», σύμφωνα με τους μάρτυρες.

Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου. Όμως, δεν άντεξε και εξέπνευσε.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου, αξιωματικοί του οποίου διενεργούν σχετική έρευνα για το τραγικό αυτό περιστατικό.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΦΚΑ: Λήγει στις 31/05 η ασφαλιστική ικανότητα για οφειλέτες μη μισθωτούς
ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε υποψήφιος βουλευτής στη Φθιώτιδα – «Όταν σε φτύνουν, δε βρέχει»
Φαίη Μαυραγάνη: Η… μυστική συμφωνία που έχει κάνει με τον σύζυγό της, Νίκο Μάνεση
Η Νία Βαρντάλος μιλά πρώτη φορά για την καταγγελία εις βάρος του Αλέξη Γεωργούλη

Πηγή: radar.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here