Σταθερά στο 20% διατήρησε τα επιτόκια, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προειδοποιώντας ωστόσο για σημαντική αβεβαιότητα καθώς η οικονομία υφίσταται «διαρθρωτικό μετασχηματισμό μεγάλης κλίμακας».
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ακριβώς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ρωσική κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα επιτόκια στο 20% από 9,5% σε μια προσπάθεια να στηρίξει το ρούβλι και να περιορίσει τον αντίκτυπο των σκληρών κυρώσεων.
Στη σημερινή ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αναφέρεται ότι η απότομη αύξηση του βασικού της επιτοκίου «βοήθησε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
«Η ρωσική οικονομία εισέρχεται στη φάση ενός διαρθρωτικού μετασχηματισμού μεγάλης κλίμακας, που θα συνοδεύεται από μια προσωρινή αλλά αναπόφευκτη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, που σχετίζεται κυρίως με προσαρμογές των σχετικών τιμών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών» επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας πρόκειται να επιτρέψει τη σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας στις νέες συνθήκες και την επιστροφή του ετήσιου πληθωρισμού στο 4% το 2024».
Μέσω… JP Morgan, η πληρωμή των δύο ομολόγων
Εν τω μεταξύ, η Ρωσία απέφυγε τη χρεοκοπία, πληρώνοντας τελικά τα ομόλογα που έληγαν στις 16 Μαρτίου. Μάλιστα, η πληρωμή έγινε σε δολάρια, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η JP Morgan, η ανταποκρίτρια τράπεζα της Ρωσίας, είχε λάβει τα κεφάλαια από την κυβέρνηση και τα είχε πιστώσει στη Citi για την πληρωμή στους κατόχους ομολόγων.
Ήταν ουσιαστικά η πρώτη δοκιμασία της Μόσχας, στην προσπάθεια να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για εξωτερικό χρέος μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων. Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία, έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, ενώ η Μόσχα με τη σειρά της ανταπέδωσε, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να περιπλέκονται.
Σύμφωνα με το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιάσει να στείλει το ισοδύναμο ποσό πληρωμής τόκων σε ρούβλια εάν οι πληρωμές σε δολάρια δεν έφταναν σε ξένους κατόχους ομολόγων, κάτι που ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch είπε ότι θα συνιστούσε κρατική χρεοκοπία, εάν δεν διορθωθεί εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει 15 διεθνή ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισ. δολ. σε εκκρεμότητα, εκ των περίπου τα μισά κατέχουν ξένοι επενδυτές.
Οι πληρωμές τόκων που οφείλονταν για τις 16 Μαρτίου ήταν οι πρώτες από τις πολλές, με άλλα 615 εκατ. δολάρια να οφείλονται τον υπόλοιπο μήνα. Η πρώτη πληρωμή κεφαλαίου λήγει στις 4 Απριλίου όταν λήξει ένα ομόλογο 2 δισ. δολαρίων.
Πυρετός του χρυσού στη Ρωσία – Παγώνει τις αγορές η κεντρική τράπεζα
Προβλέψιμη και βαρετή η Fed – Κακό σημάδι για την οικονομία