Ρεβυθούσα: Νέα δεξαμενή LNG λόγο …Βλαντιμίρ Πούτιν

0
38

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, πέρα από τις δραματικές συνέπειες σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο που έχει, φέρνει και νέα δεξαμενή στον Τερματικό Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα.

Ηδη υπάρχουν τρεις δεξαμενές και ο ΔΕΣΦΑ στο νησί θα βάλει και τέταρτη δεξαμενή αποθήκευσης LNG πάνω.

Η 4η δεξαμενή θα φτάνει τα 125.000 κυβικά μέτρα, ενώ οι τρεις σημερινές δεξαμενές στο Terminal LNG του ΔΕΣΦΑ έχουν αθροιστική χωρητικότητα 225.000 κυβικών μέτρων. Ετσι η δυναμικότητα της Ρεβυθούσας θα ανέβει συνολικά στα 350.000 κυβικά.

Η τρίτη δεξαμενή του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ προστέθηκε το 2018 σε μια επένδυση της τάξης των 160 εκατομμυρίων και από τότε η δυνατότητα αποθήκευσης και μεταφοράς αεριοποιημένου LNG είναι στα 5 δις. κυβικά μέτρα ετησίως ενώ τώρα θα φτάσει τα 7,5-8 δις κυβικά μέτρα το χρόνο.

Το νέο συγκρότημα θα αξιοποιηθεί για τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες τόσο του επόμενου χειμώνα όσο και για την κάλυψη της μεγαλύτερης ζήτησης αερίου κατά τα επόμενα χρόνια της ενεργειακής μετάβασης.

Μαζί με το σχέδιο αναβάθμισης ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει και τις δυνατότητες χρήσης υπόγειας αποθήκης στην Ιταλία, αφού εδώ στην Ελλάδα δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμη την ΥΑΦΑ Καβάλας.

Η αποθήκευση στην Ιταλία έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί shipping αλλά μπορεί να εφαρμοστεί μέσω εικονικής αντίστροφης ροής από τον αγωγό TAP.

Η δυνατότητα αντίστροφης ροής από Ιταλία φτάνει τις 15.000 MWh ημερησίως.

Η αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού LNG του ΔΕΣΦΑ ανοίγει νέες δυνατότητες εναλλακτικού εφοδιασμού των βαλκανικών χωρών.

Και μόνο με τις τρεις υπάρχουσες δεξαμενές, σε περίπτωση διαταραχής στον εφοδιασμό των Βαλκανίων με ρωσικό αέριο, η Ρεβυθούσα έχει τη δυνατότητα να καλύψει και βασικές ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας.

Ήδη υπάρχουν φορτία που έρχονται στη Ρεβυθούσα και κατ΄ένα μέρος ή κατά το σύνολο, διοχετεύονται στην αγορά της Βουλγαρίας.

Σε περιόδους κρίσης, μάλιστα, η Ρεβυθούσα αποδείχτηκε πολύτιμη σε ότι αφορά την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας.

Οι διαδικασίες της ανάπτυξής της είναι απλές και κατά τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση συστήματος FSU.

Συνεπώς, θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στoν προβλήτα του νησιού ένα ειδικά διαμορφωμενο δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου.

Οι εξαγωγές ρεύματος απειλούν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here