Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι διαπραγματεύσεις, η αλλαγή στρατηγικής και το αιματοκύλισμα αμάχων

0
41

Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις

Βρισκόμαστε στην 24η ημέρα των μαχών στην Ουκρανία, με χιλιάδες νεκρούς, τραυματίες, εγκλωβισμένους αμάχους και πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και εκτοπισμένους λόγω της ρωσικής εισβολής. Οι προσπάθειες για ειρήνη εξακολουθούν να είναι άκαρπες, όσες πιέσεις και διεθνείς εκκλήσεις να απευθύνονται προς τη Μόσχα να σταματήσει τη στρατιωτική εισβολή και ενώ

Οι συγκρούσεις για τον έλεγχο των θαλάσσιων προσβάσεων έχουν μετατρέψει τη Μαριούπολη σε κόλαση γεμάτη ερείπια, θάνατο και προσφυγιά, με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας να αναγνωρίζει ότι οι δυνάμεις του έχασαν «προσωρινά» την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, την ώρα που η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό και στην Οδησσό.

Good morning, we’re from Ukraine pic.twitter.com/dXtsBjz0HI

— Illia Ponomarenko (@IAPonomarenko) March 19, 2022

Οι αποκλίσεις που καταγράφονται ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες Ρωσίας και Ουκρανία, δεν φαίνεται να καλύπτονται σύντομα, παρότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι απηύθυνε τη νύχτα νέα πρόσκληση στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για απευθείας συνάντησή τους για να λήξει ο πόλεμος άμεσα. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανταποκριθεί αυτή την ώρα σε μία τέτοια πρόσκληση, αλλά σε συνομιλίες του με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι οι «Ουκρανοί εθνικιστές» διαπράττουν εγκλήματα πολέμου.

Η προσπάθεια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία συνεχίζεται, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να προειδοποιεί την Παρασκευή τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπινγκ ότι εάν το Πεκίνο συνδράμει τη Μόσχα θα υποστεί βαριές κυρώσεις. Ο κινέζος ηγέτης σημείωσε ότι ο πόλεμος δεν συμφέρει κανένα και κάλεσε τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίτευξη της ειρήνης.

Airstrike of the Russian Armed Forces in the village of Minaya, Odesa region #Ukraine #RussiaUkraineWar #UkraineUnderAttack pic.twitter.com/gyAJVNHb8m

— Ukraine War Videos (@Ukraine_WarVids) March 19, 2022

Στα χέρια της Ουκρανίας ο έλεγχος κρίσιμων πόλεων

Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι η Ουκρανία διατηρεί τον έλεγχο περιοχών «κλειδιών», αλλά οι ρωσικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό σε επιλεγμένους στόχους, κυρίως για να αποκόψουν τη δοκιμαζόμενη χώρα από τη θάλασσα. Γι’ αυτό και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μαριούπολη έχουν μετατρέψει την πόλη σε πεδίο Αποκάλυψης, με τους Ουκρανούς πάντως να αμύνονται σθεναρά.

Η παραδοχή που έκανε τα ξημερώματα του Σαββάτου, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας περί προσωρινής απώλειας της πρόσβασης στην Αζοφική Θάλασσα φανερώνει την πίεση που ασκούν τα ρωσικά στρατεύματα. Ωστόσο οι μάχες συνεχίζονταν και η έμφαση δινόταν στη λέξη «προσωρινά».

Chechen special forces help to evacuate children with families in the liberated areas of Mariupol#Mariupol #chechen #Ukraine pic.twitter.com/6zxRSalUBu

— Fronte Eurasiatico (@eurasiatico_f) March 18, 2022

Ο στόχος της Μόσχας να αποκλείσει την Ουκρανία από τη θάλασσα, έχοντας δεδομένη την υπεροπλία ναυτικών δυνάμεων, ήταν φανερός εξ αρχής, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο όλου του κομματικού που συνδέει την Κριμαία με τις περιοχές του Ντονμπάς, ενώ η επέκταση των επιχειρήσεων δυτικά προς την Οδησσό, πιθανόν γίνεται για να κατοχυρωθούν τα εδαφικά κέρδη στη Χερσώνα στην οποία το Κρεμλίνο θέλει να γίνει δημοψήφισμα, όταν έλθει η ώρα των τελικών διαπραγματεύσεων.

Στην Οδησσό σημειώθηκαν χθες το βράδυ ρίψεις αντιαεροπορικών πυρών και πυραύλων και πολλοί πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να στηθεί και κει ένα σκληρό θέατρο μαχών.

Харківщина тероборона знищує російську БМП pic.twitter.com/vWmHVInFsz

— CORONAVIRYS (@Odessa3784) March 19, 2022

Η προειδοποίηση του Ουκρανού Προέδρου

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε τη νύχτα, απευθυνόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ήρθε η ώρα να συναντηθούν οι δυο τους και να κάνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες. «Είναι καιρός να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και η δικαιοσύνη για την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι, προειδοποιώντας τη Ρωσία ότι εάν συνεχιστεί ο πόλεμος θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται.

Ωστόσο, όχι μόνο δεν φάνηκε κάποια ανταπόκριση από τον Πούτιν, αλλά το απόγευμα της Παρασκευής διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που διεξάγουν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωνε ότι υπάρχει σύγκλιση για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, και τη μη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η άλλη πλευρά εμφανιζόταν σε διαφορετικό κλίμα.

Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, ο οποίος ηγείται της ουκρανικής αντιπροσωπεία, σημείωνε ότι οι θέσεις του Κιέβου παραμένουν αμετάβλητες, επιμένοντας στην άμεση κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας. Όπως έγραψε στο Twitter ο Ποντόλιακ, «οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς περιλαμβάνουν μόνο θέσεις με αιτήματα. Όλες οι ανακοινώσεις έχουν σκοπό, μεταξύ άλλων, να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης. Οι θέσεις μας παραμένουν αμετάβλητες. Κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με συγκεκριμένες διατυπώσεις».

Ζελένσκι: «Ώρα για ουσιαστικές συνομιλίες με τη Ρωσία»

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε εκ νέου να γίνουν ουσιαστικές ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η άλλη πλευρά θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο πάντα προσέφερε λύσεις για την ειρήνη και τασσόταν υπέρ ουσιαστικών και έντιμων διαπραγματεύσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια χωρίς καθυστέρηση.

«Θέλω να με ακούσουν όλοι τώρα, ειδικά στη Μόσχα. Είναι ώρα για μια συνάντηση, είναι ώρα να μιλήσουμε» είπε.

«Έχει έρθει η ώρα να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα και να αποδοθεί δικαιοσύνη για την Ουκρανία. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες της Ρωσίας θα είναι τέτοιες που θα σας πάρει αρκετές γενιές να συνέλθετε», πρόσθεσε.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες εδώ και εβδομάδες, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη σημαντικής προόδου, πέρα από τις επιμέρους συμφωνίες για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκούμενες ουκρανικές πόλεις.

Ο κ. Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμποδίζουν εσκεμμένα την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε αστικά κέντρα που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

«Αυτή είναι εσκεμμένη τακτική. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου και (οι Ρώσοι) θα λογοδοτήσουν για αυτό, 100%», υποστήριξε.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί υπερηχητικά όπλα

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι (Kh-47M2 Kinzhal) ή «στιλέτο» προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει τις εν λόγω ανακοινώσεις με ανεξάρτητο τρόπο.

Αλλαγή στρατηγικής από τη Μόσχα

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σε νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, προειδοποιεί για αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.

«Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στους αντικειμενικούς του στόχους», αναφέρουν οι Βρετανοί, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης».

Εκτιμά, επιπλέον, ότι: «η Ρωσία έχει αναγκασθεί να αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα επιδιώκει μία στρατηγική φθοράς. Αυτό είναι πιθανόν να εμπλέκει την χρήση πυρών αδιακρίτως οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφές ουκρανικών υποδομών και ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 19 March 2022

Find out more about the UK government’s response: https://t.co/iXd9G8IiA0

#StandWithUkraine pic.twitter.com/6fYJwelqMP

— Ministry of Defence (@DefenceHQ) March 19, 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here