Πόλεμος στην Ουκρανία: Με αμείωτο ρυθμό οι μάχες σε Μαριούπολη, Κίεβο, Οδησσό των ώρα που «βαλτώνουν» οι διαπραγματεύσεις

0
41

Για 26η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κίεβου και Μόσχας δεν φαίνεται να σημειώνουν καμία πρόοδο. Ωστόσο, οι όποιες ελπίδες για τον τερματισμό του πολέμου και την εξεύρεση μίας ειρηνευτικής λύσης εναποτίθεται στις τεράστιες απώλειες που έχει ο ρωσικός στρατός από την πρώτη ημέρα εισβολής ως σήμερα και στην αύξηση της διεθνούς πίεσης, καθώς στις κυρώσεις προστίθεται και σημαντική στρατιωτική βοήθεια με την αποστολή όπλων από 13 χώρες προς το Κίεβο.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής, Ρουσλάν Στέφαντσουκ, ανακοίνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι 13 χώρες της Δύσης, αποφάσισαν την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Πρόκειται για τις ΗΠΑ, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ολλανδία, Σουηδία, Πολωνία, Εσθονία, Λιθουανία, Λεττονία, Τσεχία, Γεωργία και Ιρλανδία.

Εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως η κίνηση αυτή και η Ουκρανία αυξήσει την αμυντική της ικανότητα, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων της ρωσικής εισβολής, με ό,τι σημαίνει αυτό: είτε την κλιμάκωση των επιχειρήσεων από μέρους του Κρεμλίνου, είτε με την επιτάχυνση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για έναν συμβιβασμό, πριν ξεφύγει εντελώς η κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες εξελίσσονται με αμείωτο ρυθμό, με την Οδησσό, τη Μαριούπολη, το Κίεβο και άλλες στρατηγικής σημασίας περιοχές να πολιορκούνται διαρκώς από τις ρωσικές δυνάμεις.

Russia has launched several deadly missile attacks on Ukraine’s capital Kyiv, leaving many residents homeless. pic.twitter.com/2xmr9j4bTw

— DW News (@dwnews) March 22, 2022

Μάλιστα, το Γενικό Επιτελείο των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι «κατά τη διάρκεια των μαχών, ο εχθρός κρατά προσωρινά τον χερσαίο διάδρομο με την κατεχόμενη Κριμαία και εμποδίζει την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα», επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων 24ώρων.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμήνυσε και πάλι αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι η χώρα του δεν δέχεται τελεσίγραφα, δεν πρόκειται να παραδώσει εδάφη και πως όποια συμφωνία υπάρξει θα τεθεί σε δημοψήφισμα στον ουκρανικό λαό. Παράλληλα,επέμεινε σε μία συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι διαπραγματεύσεις σε αυτή τη φάση πάντως φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, καθώς δεν υπάρχει «σημείο επαφής» των δύο πλευρών.

Επιπλέον, το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ισχυρίστηκε ότι «μη αναστρέψιμες» απώλειες ανάγκασαν τη Μόσχα να ακυρώσει τις προγραμματισμένες απολύσεις αξιωματικών και καταταγμένων στρατευμάτων από το στρατό, ενώ υποστήριξε επίσης ότι περίπου 300 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη μάχη μόνο τη Δευτέρα.

Russian forces are yet to make much progress in their bid to take the Ukrainian capital, but are upping their bombardment of surrounding areas.

Sky’s @AlexCrawfordSky and team were in a village north of Kyiv, where shelling has destroyed homes.https://t.co/8DkGcUDlir pic.twitter.com/hiuB9maLw9

— Sky News (@SkyNews) March 21, 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ επιταχύνει τη δημιουργία Ευρωστρατού λόγω της εισβολής

Τις τελευταίες ώρες, πάντως, οι κινήσεις στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, αλλά και οι δηλώσεις των ηγετών μοιάζουν ανησυχητικές, φανερώνοντας ότι υπάρχει φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η απόφαση της ΕΕ να επιταχύνει τη δημιουργία Ευρωστρατού λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ υιοθέτησε τη Στρατηγική Πυξίδα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε την ικανοποίησή του, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα «ισχυρό μήνυμα ενότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά μια τεκτονική αλλαγή στην ευρωπαϊκή ιστορία» είπε ο Μπορέλ, προσθέτοντας ότι πλέον όλοι έχουν πεισθεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από έναν γείτονα που είναι αποφασισμένος να διεξάγει πόλεμο.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here