Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Σκόπια και Τίρανα

0
41

H πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είναι μία ιστορική στιγμή», δήλωσε η πρόεδρος την Κομισιόν προσθέτοντας: «Αυτό το περίμεναν για τόσο καιρό οι πολίτες σας και το αξίζουν».

Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα από το 2005 και η Αλβανία από το 2014.

Μάλιστα, απευθυνόμενη στους ηγέτες των δύο χωρών που είχε δίπλα της, τους Πρωθυπουργούς Έντι Ράμα και Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι, σημείωσε ότι έδειξαν «υπομονή, όραμα και ηγεσία» ενώ απέδειξαν την αφοσίωσή τους στις Ευρωπαϊκές αξίες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε ότι μετά τη Διακυβερνητική Διάσκεψη που λαμβάνει χώρα σήμερα, η Κομισιόν και οι διαπραγματευτικές ομάδες από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία «θα αρχίσουν να εργάζονται. Θα ξεκινήσει ο έλεγχος του κεκτημένου της ΕΕ. Αυτό είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία». Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε σε τομείς συνεργασίας με τις δύο χώρες.

«Για παράδειγμα, η Αλβανία θα ενταχθεί τώρα στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ – ξεκινήσαμε ήδη τη συζήτηση τον περασμένο μήνα. Αυτό θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της Αλβανίας σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές ή σεισμούς», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προσέθεσε ότι από την πλευρά της «η Βόρεια Μακεδονία θα διαπραγματευτεί πολύ σύντομα μαζί μας τη συμφωνία του Frontex. Πρόκειται λοιπόν για την ανάπτυξη της Frontex στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό θα ενισχύσει τη συνεργασία μας για τη μετανάστευση». Τέλος, έκανε λόγο για ώθηση στις επενδύσεις και στενότερη συνεργασία στην ενέργεια και τις μεταφορές.

Today, Albania and North Macedonia open accession negotiations with the EU.

This historic moment is your success. The result of your hard work.

The @EU_Commission has supported you all the way. We will continue to do so.
https://t.co/pwPF51Bs17

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) July 19, 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here