Ουκρανία – Σούμι: Ανησυχία από διαρροή αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο

0
32

Διαρροή αμμωνίας σε χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι σημειώθηκε νωρίς το πρωί σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο από τη χημική ουσία, ιδίως σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους σε αυτήν.

The ammonia tank with a capacity of 50 tons in the #Sumy region after #Russian shelling. pic.twitter.com/9G8uiP1bIR

— NEXTA (@nexta_tv) March 21, 2022

Το μέτρο αφορά ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα διαφόρων τύπων. Η αμμωνία, ουσία με ιδιαίτερα έντονη οσμή, είναι ελαφρύτερη από το οξυγόνο.

Η Σούμι, 350 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, πόλη περίπου 250.000 κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, δεν απειλείται άμεσα από την αμμωνία προς το παρόν λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων.

Οι Αρχές δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν πως προκλήθηκε η διαρροή.

The ammonia leak at the plant in #Sumy region has been eliminated, according to the State Emergency Service of #Ukraine. pic.twitter.com/3uwHvELZ49

— NEXTA (@nexta_tv) March 21, 2022

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του χθες πως «ουκρανοί εθνικιστές» είχαν «παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.

Η Ρωσία κατηγόρησε πρόσφατα τις αρχές της Ουκρανίας ότι καταρτίζουν σχέδια προκειμένου να διαπράξουν επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσουν τη Ρωσία. Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, επέστρεψαν την κατηγορία, ερίζοντας ότι η Ρωσία ψεύδεται και ότι εκείνη έχει σκοπό να κάνει χρήση χημικών όπλων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here