Μιχαήλ Άγγελος: Στο «σφυρί» έργο του, 30 εκατ. δολάρια η εκτιμώμενη τιμή

0
25

Σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s στις 18 Μαϊου στο Παρίσι βγαίνει ένα έργο του Μιχαήλ Άγγελου, το οποίο εκτιμάται πως θα πλειοδοτηθεί για περίπου 30 εκατ. δολάρια.

Το έργο με όνομα «A nude young man (after Masaccio)» προέρχεται από προσωπική συλλογή και εκτιμάται πως ολοκληρώθηκε στο τέλος του 15ου αιώνα. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, πρόκεται ενδεχομένως για ένα από τα πρώτα διασωθέντα έργα με γυμνό στοιχείο που έχει ολοκληρώσει ο καλλιτέχνης. Απεικονίζει έναν άνδρα που τρέμει στο πλαίσιο της τοιχογραφίας της «Βάπτισης των Νεοφύτων» του Masaccio. Δύο ακόμη άτομα στέκονται δίπλα στον άνδρα.

Το έργο πωλήθηκε τελευταία φορά το 1907 από τον γαλλικό οίκο δημοπρασιών Hôtel Drouot του Παρισιού ως έργο της σχολής του Μιχαήλ Άγγελου. Έπειτα χάθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το 2019, όταν ο Furio Rinaldi που ήταν ειδικός στα έργα μεγάλων καλλιτεχνών στον Christie’s, το αναγνώρισε ως έργο του ίδιου του καλλιτέχνη.

Στην συνέχεια ο Παύλος Ιωαννίδης ομότιμος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο πανεπιστήμιο του Cambridge επιβεβαίωσε ότι το έργο είναι του Μιχαήλ Άγγελου.

«Το σχέδιο είναι ένα από τα καλύτερα μεταξύ λιγότερων από δέκα έργων σε χαρτί από τον Μιχαήλ Άγγελο, που βρίσκονται ακόμη σε ιδιώτες και θα αποτελέσει βάση για κάθε συζήτηση σχετικά με την πρώιμη περίοδο της μακράς καριέρας του καλλιτέχνη», δήλωσε ο Stijn Alsteens, επικεφαλής του διεθνούς τμήματος των έργων μεγάλων καλλιτεχνών στον οίκο Christie’s.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την δημοπρασία στο Παρίσι, το έργο θα εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ και την Νέα Υόρκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here