Μητσοτάκης-ΕΕ: Ρητή αναφορά στο πλαφόν των τιμών φυσικού αερίου

0
31

Συνέντευξη Τύπου για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ παραχώρησε  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών.

Για δύσκολη συζήτηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν λαμβάνει αποφάσεις μέσα σε μια νύχτα – «Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές, που έχουν ως αποκλειστικό υπαίτιο τον πρόεδρο Πούτιν και την παράλογη, παράνομη εισβολή που επέλεξε να κάνει στην Ουκρανία» σημείωσε ο πρωθυπουργός – 

«Είχαμε μια δύσκολη συζήτηση για τα ζητήματα ενέργειας» είπε, ενώ ανέφερε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά.

«Εκφράσαμε τη δυσφορία μας για το γεγονός ότι ορισμένες χώρες δεν έχουν συνταχθεί με την υπόλοιπη Δύση για τις κυρώσεις και έτσι μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους. Μίλησα σήμερα με τον πρόεδρο Ζελένσκι. Τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή, πιστεύω ότι θα το οργανώσουμε τις επόμενες ημέρες. Προσφέρθηκα, σε συνεννόηση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, να οργανώσουμε μία ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Για τα ζητήματα της ενέργειας είχαμε μια δύσκολη συζήτηση. Καταφέραμε να υπάρχει ρητή αναφορά στα πλαφόν των τιμών του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για προτάσεις για την αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου, όπως οι ΗΠΑ, για αγορά. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, που η Ελλάδα στήριξε από την πρώτη στιγμή».

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση με τους αρμόδιους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα, ξεκαθάρισε, υπάρχει όμως για άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, που εισάγει μεγάλες ποσότητες από τη ρωσία και την Ουκρανία.

«Θα είναι πραγματικά τραγωδία αν μετά τον Covid-19 ακολουθήσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση», κατέληξε.

Έχουμε επάρκεια φυσικού αερίου

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την αρχική του τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ύστερα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε αναφορικά με τις τιμές στην ενέργεια ότι «θα είναι μία σταδιακή διαδικασία για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Εμείς έχουμε εθνική απάντηση και θα το κάνουμε για όσο χρειαστεί. Αξιοποιούμε όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού για να στηρίζουμε τους πλέον ευάλωτους».

Είπε ακόμα ότι «η χώρα μας είναι καλυμμένη ως προς την επάρκεια του φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022. Τις θετικές επιπτώσεις της συμφωνίας ΗΠΑ – ΕΕ για την προμήθεια LNG καθώς στην πορεία η ΕΕ θα επιτύχει καλύτερες τιμές, και θα διαπραγματεύεται κεντρικά, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον. Η κρίση αυτή δεν θα εξαφανιστεί από τη μία ημέρα στην άλλη».

Άμεσα τα 200 ευρώ στους συνταξιούχους

Οι πολίτες πάντως, είπε ο πρωθυπουργός, άμεσα θα δουν τα 200 ευρώ στον λογαριασμό των συνταξιούχων, θα δουν την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, την επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα. Αυτά όμως είναι εθνικές πολιτικές για την ανακούφιση των πολιτών, διευκρίνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «η πρόταση για το πλαφόν είναι πάνω στο τραπέζι, εγώ δεν είμαι δογματικός και θεωρώ πως όταν η λειτουργία της αγοράς είναι στρεβλή πρέπει να υπάρξει ρύθμιση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «στηλιτεύουμε την επιλογή της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

«Θα περιμένετε ανακοινώσεις την μεθεπόμενη εβδομάδα για το ζήτημα της εξόρυξης φυσικών κοιτασμάτων, η χώρα έχει υποχρέωση να γνωρίζει εάν υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου εντός της επικράτειας που να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμη και πρέπει να το μάθουμε, αλλά και να εξακριβώσουμε εάν υπάρχουν οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να φέρουν εις πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την τυχόν ύπαρξη κοιτασμάτων στον ελλαδικό χώρο.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here