Αποχαιρετιστήριο δώρο της κ. Δούρου στη Δυτική Αθήνα το λατομείο Μουσαμά!

1
2924

Ανακοίνωση από το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Αποχαιρετιστήριο δώρο στη δυτική Αθήνα αποφάσισε να κάνει η κ. Ρένα Δούρου την τελευταία μέρα της θητείας της ως πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ. Αποφάσισε να φέρει στην ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, την ερχόμενη Παρασκευή 30/8 που είναι και η τελευταία μέρα της θητείας της, το θέμα της «Έγκρισης τευχών δημοπράτησης μελέτης ωρίμανσης για την αποκατάσταση λατομικών χώρων ΕΑΛΜ», θέμα το οποίο είχε μείνει στα «συρτάρια» για δύο χρόνια.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, δηλαδή το θέμα της διαδικασίας που ακολουθείται. Το πιο σοβαρό και πιο κραυγαλέο ζήτημα είναι ότι σε αυτήν τη συνεδρίαση -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- προλειαίνεται το έδαφος για τη χωροθέτηση νέων ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική, με πρώτη επιλογή το λατομείο Μουσαμά.

Ας δούμε πως έχει το σύντομο ιστορικό της υπόθεσης:

Στις 1.8.2017, η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να κάνει αποδεκτή τη μελέτη για την αξιοποίηση των εξοφλημένων ανενεργών Λατομείων – Μεταλλείων (ΕΑΛΜ) και αυτή να αποτελέσει την βάση πάνω στην οποία θα αναζητηθούν και θα χωροθετηθούν νέες δομές διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική. Για την ιστορία, τη μελέτη ανέθεσε το Νοέμβριο του 2016 η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής στην εταιρεία ΕΝVI ΕΠΕ, στο πλαίσιο των υποστηρικτικών δράσεων για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, μετά από αντίστοιχο αίτημα αρωγής εκ μέρους του ΕΔΣΝΑ.

Το αντικείμενο της μελέτης

Ο σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης δομών και λειτουργιών διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που προβλέπονται από το ΠΕΣΔΑ Αττικής, σε εξοφλημένα ανενεργά Λατομεία – Μεταλλεία (ΕΑΛΜ) και ως βασικό πληροφοριακό υπόβαθρο της μελέτης επιλέχθηκε η καταγραφή των ΕΑΛΜ του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ 2013).

Γι’ αυτά τα ανενεργά και εξοφλημένα λατομεία, που δεν έχουν αποκατασταθεί και εκ του νόμου θα πρέπει να αποκατασταθούν, οι μελετητές διερεύνησαν αν μπορεί η αποκατάστασή τους να συνδυαστεί με την επιτόπια λειτουργία υποδομών διαχείρισης ή διάθεσης απορριμμάτων εντός του «πυρήνα» τους, ώστε να αξιοποιηθεί τμήμα της εναπομείνασας χωρητικότητάς τους σε συνέργεια με τις αναγκαίες υποδομές του ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Τα ευρήματα

Από τα 154 συνολικά Λατομεία και Μεταλλεία της Περιφέρειας Αττικής αποκλείστηκαν για διάφορους λόγους (ως Ενεργά ή /και διεκδικούμενης ιδιοκτησίας ή/και αποκατεστημένα ήδη, τα 101). Από τα 53 ΕΑΛΜ που απέμειναν, αποκλείστηκαν τα 33 (ανήκουν σε ζώνες α΄ προστασίας, έχουν μικρές αποστάσεις από οικισμούς, έχουν πολύ μικρή χωρητικότητα κ.λπ.). Έμειναν, λοιπόν, 20 ΕΑΛΜ τα οποία κρίθηκαν από τους μελετητές κατ’ αρχήν κατάλληλα για υποδεχτούν υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων. Να ληφθεί υπόψη πως η μελέτη αυτή δεν ιεραρχεί τις θέσεις των ΕΑΛΜ για την καταλληλότητα υποδοχής εγκαταστάσεων και δεν προτείνει τελική θέση των συγκεκριμένων υποδομών.

Παρουσιάστηκε, λοιπόν, τότε η λίστα με τα 20 «κατάλληλα» ΕΑΛΜ, των οποίων η αποκατάσταση/αξιοποίηση μπορεί να γίνει σε συνέργεια με την κατασκευή και λειτουργία δομών διαχείρισης απορριμμάτων, στην οποία αναφέρονταν ποιου είδους υποδομές μπορεί να χωροθετηθούν στο κάθε ΕΑΛΜ.

Η μελέτη ανασύρεται στο «πάρα πέντε»

Από την 1.8.2017 έως σήμερα (δύο ολόκληρα χρόνια) η υπόθεση των λατομείων είχε παγώσει και οι εν λόγω μελέτες παρέμεναν στα συρτάρια. Η κ. Δούρου στις 31.7.2019 επιχείρησε να επαναφέρει το θέμα, αλλά η δυναμική παρέμβαση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ δεν επέτρεψε να γίνει η συνεδρίαση. Ακολούθησε μια πραξικοπηματική συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, στη 1.8.2018, για νέες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής, στην οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονταν το θέμα των λατομείων.

Και, ξαφνικά, την ερχόμενη Παρασκευή, που είναι και η τελευταία μέρα της θητείας της κ. Δούρου επανέρχεται το θέμα στην Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ, φωτογραφίζοντας χώρους για νέους ΧΥΤΑ στη Δυτική Αττική και, πρωτίστως, το λατομείο Μουσαμά.

Η κ. Δούρου γνωρίζει πολύ καλά πως υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις, ειδικά για το λατομείο του Μουσαμά που βρίσκεται σχεδόν μέσα στον αστικό ιστό στην περιοχή της Ζωφριάς, πολύ κοντά στην Πετρούπολη και το Καματερό. Γι’ αυτό, άλλωστε, υπόσχονταν δεξιά – αριστερά πως το λατομείο του Μουσαμά δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Παρ’ όλα αυτά επαναφέρει το ζήτημα με προκλητικό τρόπο την τελευταία μέρα της θητείας της.

Τι ακριβώς θέλει να πετύχει η κ. Δούρου είναι άγνωστο. Θέλει να δεσμεύσει τη διοίκηση Πατούλη για να κάνει το συγκεκριμένο έργο; Μα η ίδια ξέρει πως δεν πρόκειται να δεσμεύσει κανένα με αυτή την απόφαση της τελευταίας στιγμής. Θέλει να αποδείξει -σε ποιους άραγε;- έστω και τη τελευταία στιγμή ότι είχε κάποιο υποτυπώδες έστω σχέδιο για την αποκεντρωμένη διαχείριση; Και γιατί δεν υλοποιούσε αυτό το σχέδιο εδώ και δυο χρόνια και περίμενε την τελευταία μέρα που θα έφευγε από το ΕΔΣΝΑ; Την ερχόμενη Παρασκευή, ίσως, μάθουμε την αλήθεια.

Εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το λατομείο του Μουσαμά δεν το θέλει ούτε ένας άνθρωπος στη Δυτική Αθήνα, εκτός από κάτι τρωκτικά που τα θέλουν όλα στη Φυλή για τα αντισταθμιστικά και την εξυπηρέτηση του ΕΜΑΚ.

Την Παρασκευή θα δούμε, λοιπόν, ποια θα είναι τα μέλη της ΕΕ που θα ψηφίσουν αυτό το θέμα. Εκεί θα δούμε αν οι άνθρωποι του περιβάλλοντος Πατούλη (Παππούς – Μπουραΐμης) θα συμφωνήσουν μαζί της, όπως έκαναν -κατ’ εντολή του περιβάλλοντος τους- και στην ιστορική συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου 2019. Όλα αυτά, με την προϋπόθεση ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί.

1 COMMENT

  1. […] ότι λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, η Ρ.Δούρου, επανέφερε τη συζήτηση για χρήση του λατομείου Μουσαμά, ως έναν από τους πιθανούς χώρους απόθεσης σκουπιδιών. […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here