Κριστίν Λαγκάρντ: Αύριο παρουσιάζει σχέδιο της ΕΚΤ για στήριξη των «ευάλωτων μελών» της Ευρωζώνης και της Ελλάδας

0
45

Σχέδιο για αύξηση επιτοκίων δανεισμού και στήριξη ευάλωτων ευρωπαϊκών οικονομιών θα παρουσιάσει η ΕΚΤ αύριο, Πέμπτη, αναφέρει δημοσίευμα των «Financial Times».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα μπορεί να βοηθήσει υπερχρεωμένα κράτη, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία αλλά και η Ελλάδα, ώστε να μην πληγούν από την αγορά ομολόγων και να συγκρατήσουν τις τιμές των επιτοκίων σε διαχειρίσιμα επίπεδα.

Ευάλωτα κράτη-μέλη νοούνται τα κράτη με μεγάλο χρέος που μπορεί υπό την πίεση της υφιστάμενης κατάστασης να χάσουν τον έλεγχο.

ΕΚΤ, ώρα για αυξήσεις στα επιτόκια

Ήδη από τον Μάιο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε ανακοινώσει ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια δανεισμού είναι αναπόφευκτες.

Ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, η αύξηση των επιτοκίων είναι η αντίδραση της αγοράς απέναντι στον πληθωρισμό, ο οποίος αγγίζει το 8%, ενώ ακόμα δεν είναι απολύτως φανερές οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε οικονομικό επίπεδο. Συνεπώς, η ανησυχία είναι έκδηλη σε επίπεδο Ευρωζώνης και όχι μόνο.

Κρίσιμη απόφαση στην ΕΚΤ

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι «Financial Times», 25 μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είναι υπέρ της εκπόνησης ενός σχεδίου στήριξης για τις πιο ευάλωτες οικονομίες στην ΕΕ, αλλά διεξάγεται συζήτηση και για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρόκειται να αποφασίσουν για το μέγεθος της πρώτης αύξησης των επιτοκίων ύστερα από μια δεκαετία, με μια σημαντική μειοψηφία να πιέζει για πιο επιθετική δράση.

Αύριο, Πέμπτη 9 Ιουνίου, αναμένονται οι ανακοινώσεις που θα δείξουν την αντίδραση του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here