Κλείνει η συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου

0
39

Πολύ κοντά είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, στην ολοκλήρωση σχεδίου για την προμήθεια της ΕΕ με έως και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022.

Στόχος της συμφωνίας είναι να βοηθηθεί η ΕΕ να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία, με τις Βρυξέλλες να έχουν ως τον περιορισμό του ρωσικού αερίου από φέτος κατά τα δύο τρίτα, δηλαδή κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι το 2021, οι ΗΠΑ προμήθευσαν την Ευρώπη με 22 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Πρόκειται για επιπλέον LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντικαθιστώντας έτσι το ρωσικό LNG που είχαμε μέχρι στιγμής», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν την Πέμπτη, ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Τζο Μπάιντεν ταξίδεψε σήμερα στις Βρυξέλλες για συναντήσεις με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την πώληση του Αμερικανικού LNG να είναι προτεραιότητα στην ατζέντα του.

 

Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παραγωγή τους σε επίπεδα ρεκόρ

Σύμφωνα με την Refinitiv (παγκόσμιο πάροχο αμερικανικών-βρετανικών δεδομένων) η μέση παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ επρόκειτο να αυξηθεί στα 93,3 bcfd τον Μάρτιο από 92,5 bcfd τον Φεβρουάριο, μέσω της λειτουργίας περισσότερες γεωτρήσεων που είχαν σταματήσει στις αρχές του έτους.

Αυτό αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου πάνω από τα επίπεδα ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου δηλαδή στα 96,2 bcfd.

Η Refinitiv προέβλεψε ότι η μέση ζήτηση αερίου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, θα αυξηθεί από 95,8 bcfd αυτήν την εβδομάδα σε 99,6 bcfd την επόμενη εβδομάδα.

Η ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει προς τις μονάδες εξαγωγής LNG των ΗΠΑ αυξήθηκε σε 12,78 bcfd τον Μάρτιο, από 12,43 bcfd τον Φεβρουάριο και από τα επίπεδα ρεκόρ των 12,44 bcfd τον Ιανουάριο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την ικανότητα να μετατρέψουν περίπου 12,7 bcfd αερίου σε LNG. Το υπόλοιπο αέριο που ρέει στις εγκαταστάσεις χρησιμοποιείται για τη λειτουργία τους.

Οι έμποροι εκτιμούν ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα παραμείνουν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ για όσο διάστημα οι παγκόσμιες τιμές του φυσικού αερίου διαπραγματεύονται πολύ πάνω από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ. Κι αυτό θα ενισχυθεί ακόμη περαιτέρω όταν η Ευρώπη διακόψει κάθε ενεργειακή συμφωνία που έχει με τη Ρωσία.

Κι όλα αυτά όταν τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία) ήταν περίπου 37% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας (2017-2021) για αυτήν την εποχή, σύμφωνα με τη Refinitiv.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here