ΚΙΝΑΛ: Οι χαμηλοσυνταξιούχοι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη

0
26

Ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Μουλκιώτης, εξέδωσε ανακοίνωσε ότι με την οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση της απέναντι στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει «πνίγοντας» τα νοικοκυριά, η Κυβέρνηση περιορίζει κατά 30% τις συντάξεις των ήδη απασχολούμενων», επαναφέροντας την πρόταση για άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

«Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει τα χτυπήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους. Εφαρμόζει την ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» Βρούτση (Ν. 4670/2020), με την οποία δεν καταργεί, όπως είχε υποσχεθεί, τον νόμο Κατρούγκαλου που έχει στερήσει το ΕΚΑΣ σε 350.000 πολίτες. Μειώνει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα όσων χαμηλοσυνταξιούχων εργάζονται και τους ωθεί, όπως και την πλειοψηφία των συνταξιούχων, στην έσχατη φτώχεια και την περαιτέρω εξαθλίωση.

Την ώρα που η ακρίβεια καλπάζει «πνίγοντας» τα νοικοκυριά, η Κυβέρνηση περιορίζει κατά 30% τις συντάξεις των ήδη απασχολούμενων, πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016, χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι, σύμφωνα με τις διατάξεις που θεσμοθέτησε το ΠΑΣΟΚ (Ν.3863/2010), εξαιρούνταν από τις μειώσεις λόγω απασχόλησης.

Είναι η ίδια Κυβέρνηση που:

παραβιάζοντας το νόμο 4670/2020 (άρθρο 27), που η ίδια ψήφισε, περικόπτει κατά 30% ΟΛΟΚΛΗΡΗ την σύνταξη του χαμηλοσυνταξιούχου που θα εργαστεί έστω και μία (1) ημέρα μέσα στον συγκεκριμένο μήνα (ο νόμος προβλέπει περικοπή ανάλογη με τις ημέρες απασχόλησης),

προεκλογικά κατήγγελλε την κατάργηση των κατώτατων ορίων σύνταξης από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά μετεκλογικά διατηρεί την κατάργησή τους, με ψευδοερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την έκανε και διάταξη νόμου, αρνείται εδώ και 2 χρόνια να καταβάλλει στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα και τις περικοπές του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.

Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας που -μεταξύ άλλων- προβλέπει την άμεση θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας για την ιδιαίτερα ευάλωτη αυτή κοινωνική ομάδα. Πρόταση που επιβάλλεται να αποδεχτεί και να υλοποιήσει η Κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here