Κίνα: Τάσσεται κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από τη G20

0
34

Η Κίνα είναι από τις λίγες χώρες που είναι στο πλευρό της Ρωσίας, μετά την εισβολή που έχει κάνει στην Ουκρανία και αυτό φροντίζει να το υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία. Το Πεκίνο τάχθηκε σήμερα κατά του αποκλεισμού της Ρωσίας από την επόμενη σύνοδο της G20, κάτι που εξετάζουν οι ΗΠΑ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι μια σημαντική χώρα μέλος (της G20), κανένα μέλος δεν έχει δικαίωμα να αποκλείσει μια άλλη χώρα», είπε στους δημοσιογράφους ο Ουάνγκ Ουένμπιν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η Κίνα έχει αποφύγει να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από την πλευρά τους οι Δυτικοί ετοιμάζονται να υιοθετήσουν νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της G7 που θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έκανε λόγο χθες για ενδεχόμενο αποκλεισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την G20, η επόμενη σύνοδος της οποίας είναι προγραμματισμένη για τα τέλη του έτους στην Ινδονησία.

«Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της G20 θα έλεγα απλώς αυτό: πιστεύουμε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα στους διεθνείς θεσμούς και απέναντι στη διεθνή κοινότητα», υποστήριξε ο Σάλιβαν.

«Όμως αναφορικά με συγκεκριμένους θεσμούς και συγκεκριμένες αποφάσεις θέλουμε να διαβουλευθούμε με τους συμμάχους μας σε αυτούς προτού αποφανθούμε», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποκλείσουν τη Ρωσία από τη G20, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο πηγές.

Μάλιστα χθες, η Πολωνία πρότεινε στους Αμερικανούς αξιωματούχους να αντικαταστήσει τη Ρωσία στην «ομάδα» και φέρεται να έλαβε «θετική απάντηση».

Η G20 είναι ένας όμιλος των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου που στοχεύει στο συντονισμό της δράσης σε θέματα που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής και της ανάπτυξης.

Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προστεθεί στις υπάρχουσες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση. Ωστόσο, πιθανότατα θα ασκηθεί βέτο και από άλλα βασικά κράτη της G20 – συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Σαουδικής Αραβίας, εκτιμούν αναλυτές.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here