Θωρηκτό Αβέρωφ: Σήμερα οι υπογραφές για Belh@rra και Rafale

0
52

Στο κατάστρωμα του θωρηκτού «Αβέρωφ», στη Μαρίνα Φλοίσβου, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα η τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra από το Πολεμικό μας Ναυτικό και των 6 επιπλέον Rafale που προστέθηκαν στην αρχική παραγγελία των 18 αεροσκαφών για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Η υπογραφή των δύο συμβάσεων, οι οποίες απαρτίζονται από αρκετές επιμέρους συμφωνίες, θα γίνει περίπου στις 6:30 το απόγευμα από ελληνικής πλευράς από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και από γαλλικής από την Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλωράνς Παρλύ, με φόντο τα ομοιώματα των δύο υπερόπλων, η πλήρης ένταξη των οποίων στο ελληνικό οπλοστάσιο εκτιμάται πως θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, μετατρέποντας τη χώρα μας σε περιφερειακή υπερδύναμη της Ν.Α Μεσογείου.

Οι δύο υπουργοί, στις δηλώσεις τους αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη στενή ελληνογαλλική στρατηγική σχέση στον αμυντικό τομέα, ενώ θα αναφερθούν και στις δυνατότητες που υπάρχουν ως προς την περεταίρω ανάπτυξή και διεύρυνσή της, με αφορμή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι Γάλλοι στη σημερινή επίσκεψή τους στην Ελλάδα, αλλά και του μεγέθους των δύο συμφωνιών για την αμυντική τους βιομηχανία, αποτελεί το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία τους αποτελείται από 14 υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Γαλλικού υπουργείου Άμυνας και από ορισμένα κορυφαία στελέχη των εταιρειών Naval Group, κατασκευάστρια εταιρεία των Belh@rra και Dassault Aviation κατασκευάστρια των Rafale.

Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλωράνς Παρλύ αναμένεται να φθάσει με ειδική πτήση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το απόγευμα. Από το αεροδρόμιο η αυτοκινητοπομπή θα φύγει κατευθείαν για τη Μαρίνα Φλοίσβου και το Θωρηκτό Αβέρωφ. Εκεί, θα τους περιμένει η ελληνική αντιπροσωπεία, η οποία θα αποτελείται, μεταξύ άλλων, από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, ΥΦΕΘΑ κ. Νίκο Χαρδαλιά, Γενικό Γραμματέα κ. Αντώνη Οικονόμου, ΑΓΕΕΘΑ κ. Κων. Φλώρο, Α/ΓΕΣ κ Χ. Λαλούση, Α/ΓΕΝ κ. Στ. Πετράκη, Α/ΓΕΑ κ. Θ. Μπουρολιά και Γενικό Διευθυντή ΓΔΑΕΕ κ. Α. Αλεξόπουλο.

Αμέσως μετά την τελική υπογραφή των συμβάσεων απόκτησης από τη χώρα μας των φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον 6 Rafale, οι δύο αντιπροσωπείες θα μεταβούν με πλωτά μέσα στο Γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο θα βρίσκεται ναυλοχημένο στον Φαληρικό όρμο, όπου και θα παραμείνει για μερικές ημέρες.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here