Θεσσαλονίκη: Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου των λυμάτων

0
22

Αποκλιμακώνεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνουν ότι πλέον έχουμε μπει σε τροχιά αποκλιμάκωσης.

Από τις 29 Μαρτίου και μετά το ιικό φορτίο των λυμάτων καταγράφεται σε σταδιακή πτωτική τάση.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το
Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο (ΑΠΕ-ΜΠΕ) το ιικό φορτίο των λυμάτων καταγράφεται σε σταδιακή πτωτική τάση.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 06/04/2022 και της Πέμπτης 07/04/2022 είναι:

Οριακά μειωμένη (-22%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 04/04/2022 και της Τρίτης 05/04/2022.
Μειωμένη (-41%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 30/03/2022 και Πέμπτης 31/03/20

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here