«Θέλω να χρησιμοποιήσω τον κοινόχρηστο χώρο του δήμου Θεσσαλονίκης. Πού πρέπει να αποτανθώ για να λάβω την απαραίτητη άδεια;», αναρωτιούνται αρχικώς οι ενδιαφερόμενοι. Κι αφού ενημερώνονται σχετικά, καταφτάνουν στα γραφεία της αντιδημαρχίας Οικονομικών ένα σωρό αιτήματα από πολίτες ή φορείς που ζητούν να τους αποδοθούν σε χρήση υπαίθρια σημεία της πόλης για τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων.
Μεταξύ αυτών των εκατοντάδων αιτημάτων και αρκετά όπου η απάντηση των αρμοδίων είναι «όχι, όχι, όχι!» καθώς ξεπερνούν κάθε φαντασία. Για παράδειγμα, πολίτης ζήτησε να στήσει έκθεση ερπετών και ειδικότερα φιδιών στην πλατεία Αριστοτέλους, άλλος να χρησιμοποιήσει την οδό Τσιμισκή για φωτογράφηση μοντέλων σε αραβικά άλογα και κάποιος τρίτος να παραχωρηθεί τμήμα του πάρκου της ΧΑΝΘ για γυρίσματα αισθησιακής ταινίας ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο!
«Ως διαδικασία η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου προβλέπεται από την κανονιστική απόφαση του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά, αποτελεί συχνά πεδίο αντιπαράθεσης. Καμιά φορά όμως και γέλιου. Ευτράπελα πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις τόσο ακραία που κι εγώ πίστευα ότι πρόκειται για φάρσα», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, στο γραφείο του οποίου έφτασαν σ’ ένα διάστημα τριών ετών και παρά τους περιορισμούς της πανδημίας και τις καραντίνες συνολικά 487 αιτήματα.
«Κύριος, μου παρουσιάστηκε ως παραγωγός αισθησιακών ταινιών ζητώντας να παραχωρηθεί τμήμα του πάρκου της ΧΑΝΘ για τα γυρίσματα αισθησιακής ταινίας για ένα ολόκληρο σαββατοκύριακο. Όταν του εξήγησα ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, πολύ ευγενικά με ευχαρίστησε και έκλεισε το τηλέφωνο», θυμάται ο κ. Κούπκας.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, η περιοχή που ζητείται περισσότερο από κάθε άλλη είναι η πλατεία Αριστοτέλους. «Η συγκεκριμένη πλατεία έχει ζητηθεί για έκθεση φιδιών, για στήσιμο υπαίθριας αγοράς προϊόντων, για λούνα παρκ. Σε άλλη περίπτωση, στην οδό Τσιμισκή και εν ώρα λειτουργίας της αγοράς ζητήθηκε παραχώρηση πεζοδρομίου από εταιρία που ήθελε να κάνει φωτογράφηση μοντέλων πάνω σε αραβικά άλογα. Φανταστείτε τι θα πάθαιναν τα άλογα μέσα στην Τσιμισκή με τα κορναρίσματα, τα μηχανάκια και τους πεζούς…», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αρνητική ήταν η απάντηση του δήμου και στο αίτημα για τις τελετές με τους εξορκισμούς, που ωστόσο τελέστηκαν από τα μέλη της αίρεσης στην πλατεία Δικαστηρίων, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου. «Στο θέμα των εξορκισμών που πήρε πολύ μεγάλη διάσταση είναι σαφές ότι άδεια από τον δήμο Θεσσαλονίκης δεν δόθηκε ποτέ. Απεναντίας ξεκαθάρισα στον εκπρόσωπο της θρησκευτικής οργάνωσης ότι δεν πρόκειται οι πλατείες της πόλης να καταστούν χώροι λατρείας και θρησκευτικών τελετουργιών και γι’ αυτό δεν θα χορηγηθεί άδεια. Παρανόμως αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Χαίρομαι που η συγκεκριμένη υπόθεση πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης», επανέλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Σημειώνεται πως οι περισσότερες παραχωρήσεις για κοινόχρηστο χώρο αφορούν πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικά events σωματείων, συλλόγων αλλά και του ίδιου του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Ιδιωτικές εταιρίες μπορούν να νοικιάζουν δημόσιο χώρο για την εμπορική προβολή και προώθηση των προϊόντων τους με χρέωση 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανά ημέρα και αυτό αποτελεί σημαντικό έσοδο για τον δήμο. Απαγορεύεται αυστηρά η πώληση προϊόντων και υπηρεσιών στον δημόσιο χώρο παρά μόνο εάν ορίζει διαφορετικά απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ή έχει προηγηθεί διαδικασία δημοπρασίας», συμπληρώνει ο κ.Κούπκας.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καταλήγει πως ο κοινόχρηστος χώρος αποτελεί πολύτιμο δημόσιο αγαθό που πρέπει να προστατεύεται από καταχρηστικές χρήσεις και πρακτικές και πως στόχος του ίδιου και των συνεργατών του είναι «πάντα να εξυπηρετούμε μέσα σε λογικά πλαίσια που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο κανέναν και δεν θα προσβάλουν την δημόσια αιδώ, αλλά και την εικόνα της ευρωπαϊκής Θεσσαλονίκης».
«Συχνά γίνομαι στόχος κριτικής για τα τραπεζοκαθίσματα που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν τα όρια της άδειας που έχει χορηγηθεί σε σημείο που επιβαρύνουν την κίνηση των πολιτών και υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής μας. Ωστόσο, παρά τις περιορισμένες δυνάμεις μας σε υπαλλήλους, γίνεται μια πολλή μεγάλη προσπάθεια και από το Τμήμα Ελεγκτών και από τη Δημοτική Αστυνομία για το περιορισμό του φαινομένου. Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις σε κανέναν, ούτε και έχουμε προστιμοεισπρακτική λογική. Επιτυχία για μένα, θα είναι να επιτύχουμε μια συμμόρφωση που θα αγγίζει ποσοστό άνω του 90%», προσθέτει.
Διαβάστε ακόμη:
Η ενεργειακή κρίση οφείλεται στην κερδοσκοπία των μεγάλων εταιρειών
Lukoil: Απομακρύνει το σενάριο αυτοκτονίας του προέδρου της – Επτά Ρώσοι ολιγάρχες πέθαναν ξαφνικά το 2022
Ο Σπύρος Λάτσης, διά μέσω της Μελίνας Παΐζη, βάζει πόδι ακόμη πιο προσωπικά στη Διοίκηση της Lamda Development