Θεσσαλονίκη: Απεβίωσε ο εθνικός ευεργέτης, Νικόλαος Παπαγεωργίου

0
40

Ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, μεγάλος εθνικός ευεργέτης και από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παράγοντες στον τομέα της γουνοποιίας, «έφυγε» σε ηλικία 92 ετών.

Μαζί με τον προσφάτως αποβιώσαντα αδελφό του, Λεωνίδα, υπήρξαν δωρητές του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», στη Θεσσαλονίκη. Πρωτότοκος υιός του Γεωργίου Παπαγεωργίου και της Αλεξάνδρας Γκίμπα, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου γεννήθηκε το 1930 στη Σιάτιστα Κοζάνης.

Έχοντας «χάσει» νωρίς τον πατέρα του στο πόλεμο του 1940, αναγκάστηκε να δουλεύει από παιδί για να στηρίξει την οικογένειά του. Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής τον όπλισαν με θάρρος και επιμονή.

Φιλομαθής και άοκνος, άρχισε την επαγγελματική του δραστηριότητα το 1953 μαζί με τα αδέλφια του, Λεωνίδα και Απόστολο. Από νωρίς, επικεντρώθηκε στην παραγωγή και το εμπόριο γούνας, πάντα με στόχο τις εξαγωγές στις αγορές του εξωτερικού.

Το διορατικό πνεύμα και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο ανέδειξαν τις εταιρείες της οικογένειας στην κορυφή της Ελλάδας ήδη από το 1963. Το όνομα «Παπαγεωργίου» έγινε συνώνυμο της υψηλής ποιότητας και της πρωτοπορίας και μέσα στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, κυριάρχησε όχι μόνο στην ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια αγορά.

Άνθρωπος με τόλμη και κοινωνική ευαισθησία, ο Νικόλαος Παπαγεωργίου δεν περιορίσθηκε στο «τιμόνι» του δραστήριου ομίλου των επιχειρήσεών του. Μαζί με τον αδελφό του, Λεωνίδα, δημιούργησαν το 1991 το Ίδρυμα Παπαγεωργίου.

Με όραμα και στόχο την προσφορά στην ελληνική κοινωνία, διέθεσαν 30.000.000$ και ανέλαβαν την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη.

Πλούσια ήταν η φιλανθρωπική προσφορά και το κοινωνικό του έργο στην γενέτειρά του, την ιστορική πόλη της Σιάτιστας, όπου έκανε δωρεές για την κατασκευή και συντήρηση του Γυμνασίου και Λυκείου και την ανακατασκευή των εκκλησιών «Άγιος Δημήτριος» και «ΠροφήτηςΗλίας».

Χορηγούσε υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές του Δήμου Βοΐου, ώστε να αντεπεξέλθουν στα έξοδα των πανεπιστημιακών τους σπουδών. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Τζιουρά, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Γιώργο και τον Μάρκο.

Η δημοσίευση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη:

Ένας μεγάλος Έλληνας Ευεργέτης ο Νικόλαος Παπαγεωργίου, δωρητής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, μας αποχαιρέτησε σήμερα. Θα τον ευγνωμονούμε πάντα για την προσφορά του στην Υγεία. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του

— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) July 16, 2022

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here