Θείος Βάνια vs McDonald’s: H Ρωσική αλυσίδα κάθεται στο θρόνο

0
25

Tην ώρα που οι μεγάλες πολυεθνικές αποχωρούν από τη Ρωσία, η ρωσική αλυσίδα fast food «Uncle Vanya» («Θείος Βάνια») «άδραξε την ευκαιρία» από το κλείσιμο των καταστημάτων της McDonald’s στη χώρα, καθώς κατέθεσε στις 12 Μαρτίου αίτηση για να κατοχυρώσει ένα λογότυπο το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα στο σήμα κατατεθέν της McDonald’s.

Το σχέδιο στηρίζεται στο γράμμα «Β» από το «Θείος Βάνια», το οποίο είναι κίτρινο σε κόκκινο φόντο και θυμίζει ξεκάθαρα τις χρυσές αψίδες της McDonald’s.

Trademark squatting has begun in Russia.

On March 12th, a trademark application was filed for the McDonald’s logo with the words “Uncle Vanya.”

The Russian State Duma had earlier suggested that Russia would replace all McDonald’s with “Uncle Vanya’s.”

h/t @Oh_89 #McDonalds pic.twitter.com/JlUfkLK67J

— Josh Gerben (@JoshGerben) March 16, 2022

Σύμφωνα με το Business Insider, οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει ότι δεν θα προστατεύουν πια τις πατέντες των ξένων εταιρειών οι οποίες σχετίζονται με χώρες εχθρικές προς τη Ρωσία, ως απάντηση στις κυρώσεις της Δύσης και τη μαζική έξοδο των πολυεθνικών.

Και όπως φαίνεται, η κλοπή των σημάτων έχει ήδη ξεκινήσει.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υπονοήσει ότι τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών που φεύγουν από τη χώρα θα κατασχεθούν από το κράτος, το οποίο θα εγκαταστήσει «εξωτερικό μάνατζμεντ» και θα τα παραχωρήσει «σε εκείνους που θέλουν αν δουλέψουν».

Η McDonald’s θεωρείται ένας από τους πιθανούς στόχους, με τον Βιατσεσλάβ Βολοντίν, αξιωματούχο στην Κρατική Δούμα, να δηλώνει ότι ρωσικά εστιατόρια θα καταλάβουν τα καταστήματα της αλυσίδας«Ανακοίνωσαν ότι κλείνουν. Λοιπόν, εντάξει, κλείστε. Αλλά αύριο, σε αυτά τα καταστήματα δεν θα έχουμε McDonald’s, αλλά Uncle Vanya’s. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να διατηρηθούν και οι τιμές να μειωθούν», είπε.

Με τη χαλάρωση της προστασίας των σημάτων, οι ντόπιες επιχειρήσεις θα μπορούν ουσιαστικά να ξανανοίξουν τα καταστήματα McDonald’s χωρίς άδεια από την πολυεθνική και χωρίς νομικές επιπτώσεις μέσα στη Ρωσία.

Η McDonald’s ανακοίνωσε ότι θα κλείσει και τα 850 καταστήματά της στη Ρωσία, σε μία κίνηση που υπολογίζεται ότι της κοστίζει 50 εκατ. δολάρια τον μήνα. Οι 62.000 Ρώσοι υπάλληλοί της θα συνεχίσουν να πληρώνονται όσο τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Ο CEO έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί την κατάσταση, όμως σε αυτή τη φάση είναι αδύνατο να προβλέψει πότε θα ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here