Η πραγματική ιστορία πίσω από το γελοίο πρώτο όνομα της Google

0
35

Στις 19 Αυγούστου 2004 η Google μπαίνει στο χρηματιστήριο, αντλώντας 1,66 δισ. δολάρια με την αρχική δημόσια προσφορά της.

Έξι χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 23 δισ. δολάρια. Σήμερα, η κεφαλαιοποίησή της Alphabet, της μητρικής της Google, ξεπερνά το 1,5 τρις δολάρια.

Όλα αυτά, όμως, ίσως να μην είχαν συμβεί ποτέ εάν οι δημιουργοί του Google, Larry Page και Sergey Brin είχαν επιμείνει στο αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησής τους.

Γιατί είναι τουλάχιστον αμφίβολο εάν τα 4,3 δισεκατομμύρια άτομα που χρησιμοποιούν το Google θα ήταν εξίσου πρόθυμα να υιοθετήσουν μία υπηρεσία που ονομάζεται «Μασάζ Πλάτης».

Για την ακρίβεια, το αρχικό όνομα της μηχανής αναζήτησης ήταν BackRub, που εάν μετατραπεί σε ρήμα, σίγουρα δεν είναι τόσο εύηχο όσο του «γκουγκλάρω».

Η ιστορία της Google ξεκινά το 1995 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ο Larry Page σκεφτόταν να κάνει εκεί το μεταπτυχιακό του και ο Sergey Brin, που ήταν ήδη φοιτητής, ανέλαβε να του δείξει το μέρος.

Οι δυο τους λέγεται ότι διαφώνησαν σχεδόν για τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Όμως έναν χρόνο αργότερα, θα συνεργάζονταν. Δουλεύοντας στα δωμάτιά τους στη φοιτητική εστία, έφτιαξαν μία μηχανή αναζήτησης η οποία χρησιμοποιούσε links για να καθορίσει το πόσο σημαντική είναι η κάθε σελίδα στο διαδίκτυο.

Καθώς, λοιπόν, η μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιούσε τα λεγόμενα «back links» του ίντερνετ, το δίδυμο αποφάσισε να την ονομάσει BackRub.

Κάποια στιγμή γύρω στο 1997, ο Page αποφάσισε ότι το όνομα BackRub δεν ήταν πολύ καλό. Έτσι, μαζί με άλλους συμφοιτητές του στο Στάνφορντ άρχισε να ψάχνει για άλλα ονόματα, ελπίζοντας να βρει κάτι που να μαρτυρά πόσο μεγάλο όγκο δεδομένων διαχειρίζεται η υπηρεσία.

Έτσι, ένας φοιτητής του Στάνφορντ, ο Sean Anderson, ήταν εκείνος που βρήκε το όνομα «Google».

Για την ακρίβεια, ο Anderson πρότεινε τη λέξη «googolplex» και ο Page συμφώνησε με το πιο σύντομο «googol». Το googol είναι ο αριθμός 1 και 100 μηδενικά, ενώ το googolplex είναι ο αριθμός 1 και googol μηδενικά.

Όταν ο Anderson πληκτρολόγησε τη λέξη σε έναν υπολογιστή για να δει εάν κάποιος άλλος είχε σκεφτεί να κατοχυρώσει αυτό το domain, κατά λάθος έγραψε «google.com» και αυτό το όνομα άρεσε στον Page ακόμα περισσότερο.

Μαζί με τον Brin, κατοχύρωσαν το domain στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997.

Σήμερα, στο Google πραγματοποιούνται 70.000 αναζητήσεις κάθε δευτερόλεπτο, δηλαδή περίπου 5,4 δισεκατομμύρια την ημέρα.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here