ΗΠΑ: Eνισχύουν το Κίεβο με «σοβιετικά» οπλικά συστήματα

0
44

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, ο Ουκρανοί ζητούν επίμονα από το ΝΑΤΟ και τη Δύση να λάβει μέτρα για τη δημιουργία μιας «no fly zone» πάνω από τη χώρα, δηλαδή το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, καθώς οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί των Ρώσων έχουν αφήσει πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς και καταστροφές ανυπολόγιστης αξίας σε κτίρια και βασικές υποδομές.

Το κεντρικό αίτημα του Κιέβου για «δημιουργία ζώνης απαγόρευση πτήσεων», δεν έχει βρει ανταπόκριση, καθώς η Δύση θεωρεί πως μπορεί να οδηγήσει σε γενική σύρραξη με τη Ρωσία, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχει διάθεση για την αποστολή αντιαεροπορικού εξοπλισμού, που θα ενισχύσει τις δυνατότητες των Ουκρανών να «απαντήσουν» στους αεροβομβαρδισμούς.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας, τόσο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, όσο και ο πρόεδρος της ουκρανικής βούλης (Verkhovna Rada), Ρουσλάν Στέφαντσουκ, σε αναρτήσεις τους στο Twitter, ανέφεραν πως 13 χώρες της Δύσης, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας».

Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «σήμερα η Τσεχία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν κοινή δήλωση «σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Και πρόσθεσαν, «Αισθανόμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».

Οι ΗΠΑ στέλνουν σοβετικά αντοαεροπορικά συστήματα στους Ουκρανούς

Την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας με αντιαεροπορικά συστήματα από τη Δύση, καταδεικνύει και άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους και αναφέρει πως «οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία σοβιετικά αντιαεροπορκά συστήματα που έχουν προμηθευτεί κρυφά πριν από δεκαετίες, για να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό, που προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις».

Στα συστήματα αυτά, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο περιλαμβάνονται τα SA-8 (OSA A/K), τα οποία αποκτήθηκαν μυστικά από τις ΗΠΑ, ώστε να μπορούν «να εξετάσουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός και την οποία έχει εξάγει η Μόσχα σε όλο τον κόσμο». Επισημαίνεται ότι αντιαεροπορικά συστήματα τύπου OSA-AK έχουν στο οπλοστάσιό τους και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του 2000, έπειτα από αγορές που είχαν γίνει επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Οι «κρυφές» προσπάθειες των ΗΠΑ ήρθαν στη δημοσιότητα το 1994 όταν ένα τεράστιο μεταφορικό αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville της Αλαμπάμα, μπροστά σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε το σύστημα αεράμυνας S-300 που είχαν αποκτήσει «μυστικά» οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Λευκορωσία, σε ένα project που κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχο που συμμετείχε στην αποστολή.

Μερικά από τα όπλα σοβιετικού τύπου φυλάσσονταν στο στρατόπεδο «Redstone Arsenal» στην Αλαμπάμα, το οποίο χρησιμεύει ως «κέντρο του Στρατού για προγράμματα πυραύλων». Μερικά από τα συστήματα που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονταν από αυτή τη βάση, είπαν αξιωματούχοι, προσθέτοντας πως τα S-300 της Λευκορωσίας δεν ήταν μέρος της αποστολής αυτής.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here