ΗΠΑ: Η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε το μεγάλο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα και την Υγεία

0
31

Επειτα από διαπραγματεύσεις 18 μηνών και μία νύκτα μαραθώνιων συζητήσεων, η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το μεγάλο πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν για το Κλίμα και την Υγεία, προσφέροντας μία σημαντική νίκη στον αμερικανό πρόεδρο, λιγότερο από 100 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Μόνο με τις δικές τους ψήφους, οι Δημοκρατικοί ενέκριναν το πρόγραμμα ύψους άνω των 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα επιστρέψει την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική ψηφοφορία, πριν επικυρωθεί από τον Τζο Μπάιντεν.

«Ο δρόμος ήταν μακρύς, δύσκολος και γεμάτος στροφές», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών της Γερουσίας Τσακ Σούμερ πριν από την ψηφοφορία υπό το ενθουσιώδες χειροκρότημα των δημοκρατικών γερουσιαστών.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Καρπός δύσκολων συμβιβασμών με την δεξιά πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, το πρόγραμμα περιλαμβάνει την μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει ποτέ οι ΗΠΑ για το Κλίμα – 370 δισεκατομμύρια δολάρια για την μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2030.

Με την μεταρρύθμιση αυτή, ένας Αμερικανός θα λαμβάνει μέχρι 7.500 δολάρια σε έκπτωση φόρου για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ στην στέγη θα επιδοτείται με το 30% του κόστους.

Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει επίσης την ενίσχυση της αντοχής των δασών απέναντι στις τεράστιες πυρκαγιές που πλήττουν τις δυτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πολλαπλασιασμός των οποίων συνδέεται απευθείας με την κλιματική αλλαγή.

Πολλά δισεκατομμύρια δολάρια σε έκπτωση φόρων θα προσφερθούν στις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες ως ενίσχυση στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης, ένα μέτρο που επικρίθηκε με δριμύτητα από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία συντάχθηκε τελικά με το κείμενο που παρουσιάσθηκε, ελλείψει πιο φιλόδοξης συμφωνίας έπειτα από τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις.

Ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία κομίζοντας τεράστια μεταρρυθμιστικά προγράμματα, τα οποία αναγκάσθηκε να ενταφιάσει, στην συνέχεια να επαναφέρει για να ενταφιασθούν και πάλι τελικά από έναν μετριοπαθή γερουσιαστή του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Τζο Μάντσιν. Λόγω της οριακής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, ο γερουσιαστής της Δυτικής Βιρτζίνια, πολιτείας γνωστής για τα ανθρακωρυχεία της, έχει στην πραγματικότητα δυνατότητα βέτο στα νομοσχέδια αυτά.

Στο τέλος του Ιουλίου, ο Τσακ Σούμερ κατόρθωσε να αποσπάσει την σύμφωνη γνώμη του Τζο Μάντσιν επί συμβιβαστικής πρότασης.

– “Vote-a-rama” –

Χθες, οι γερουσιαστές ξεκίνησαν τελικά να συζητούν το κείμενο στο Ημικύκλιο.

Το βράδυ ξεκίνησαν μία μαραθώνια διαδικασία που ονομάστηκε “vote-a-rama”, κατά την διάρκεια της οποίας οι γερουσιαστές, πολλοί από τους οποίους σε προχωρημένη ηλικία, παρουσίαζαν επί δεκαπέντε ώρες δεκάδες τροπολογίες, απαιτώντας μία ψηφοφορία για την κάθε μία.

Η διαδικασία έδωσε στην ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, που θεωρεί το πρόγραμμα Μπάιντεν πολύ δαπανηρό, και στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, που το ήθελε πιο φιλόδοξο, να παρουσιάσουν τις αιτιάσεις τους.

Ο γερουσιαστής της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς παρουσίασε κατά την διάρκεια της νύκτας πληθώρα τροπολογιών που είχαν ως στόχο να ενισχύσουν τον κοινωνικό χαρακτήρα του κειμένου, ο οποίος κατά τους τελευταίους μήνες είχε σημαντικά περιορισθεί.

Το σχέδιο προβλέπει επενδύσεις 64 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην υγεία και την σταδιακή μείωση της τιμής ορισμένων φαρμάκων, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι στις ΗΠΑ δέκα φορές ακριβότερα σε σχέση με άλλες πλούσιες χώρες.

Ομως οι προοδευτικοί αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα φιλόδοξα σχέδιά τους για παιδικούς σταθμούς και δημόσια πανεπιστήμια, καθώς και για την βελτίωση της περίθαλψης των ηλικιωμένων.

«Εκατομμύρια συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να έχουν σάπια δόντια και να μην πραγματοποιούν οδοντιατρικές εργασίες προσθετικής, να μην λαμβάνουν τα ακουστικά βοηθήματα ή τα γυαλιά που δικαιούνται», δήλωσε ο Μπέρνι Σάντερς. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν κάνει τίποτε για να επιλύσει αυτό το πρόβλημα».

Ομως, το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, επιδιώκοντας την υλοποίηση αυτού του προγράμματος πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου και την προσφορά μιας νίκης στον πρόεδρο Μπάιντεν με την φθίνουσα δημοτικότητα, συντάχθηκε για να απορρίψει τις περισσότερες από τις τροπολογίες.

Παράλληλα με τις μαζικές επενδύσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με την επιβολή νέου ελάχιστου φόρου 15% σε όλες τις εταιρείες τα κέρδη των οποίων ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Στόχος της ρύθμισης, να εμποδισθούν μεγάλες εταιρείες να χρησιμοποιούν τα κενά του νόμου που μέχρι σήμερα τους επέτρεπαν να καταβάλλουν πολύ χαμηλότερους φόρους από αυτούς που θα έπρεπε θεωρητικά να πληρώνουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το μέτρο αυτό μπορεί να αποδώσει 258 δισεκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό ομοσπονδιακό κράτος κατά την διάρκεια των δέκα επομένων ετών.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here